Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ευρυαγγείες: Πότε η όψη τους θα πρέπει να σε ανησυχεί


Οι φλεβικές παθήσεις των ποδιών είναι σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας, ειδικά στις γυναίκες. Οι ευρυαγγείες είναι μία από αυτές τις παθήσεις, οι οποίες ουσιαστικά είναι μπλε ή κόκκινα μικρά αγγεία που είναι εμφανή στην περιοχή των κάτω άκρων. Τα αγγεία αυτά έχουν διασταλεί με τον καιρό, λόγω των πιέσεων που έχουν υποστεί. Σε πολλές περιπτώσεις δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, αλλά επειδή είναι αισθητικά άσχημα οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία.

Η κληρονομικότητα και η γενετική προδιάθεση παίζουν μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση των ευρυαγγειών, αλλά από εκεί και πέρα άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής μας επίσης μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Με την πολύωρη ορθοστασία, για παράδειγμα, που απαιτείται σε κάποιες εργασίες όπου είμαστε ακίνητοι στην ίδια θέση για πολλή ώρα, ασκείται πίεση στις φλέβες μας, με αποτέλεσμα αυτές να διαστέλλονται με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, η παχυσαρκία και τα παραπανίσια κιλά καταπονούν τις φλέβες των ποδιών μας, λόγω του μεγάλου βάρους, ενώ το ρόλο τους  παίζουν και οι ορμονικές αλλαγές που περνάει κάθε γυναίκα στη ζωή της. Οι περίοδοι της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης συγκεκριμένα είναι περίοδοι που μεταβάλλονται σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών και ευνοούν την εμφάνιση των ευρυαγγειών.

Ενώ το θέμα συνήθως είναι αισθητικό μόνο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές από τις παραμελημένες ευρυαγγείες, οι οποίες θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν να επισκεφθούμε άμεσα κάποιον ειδικό γιατρό. Έτσι, εάν παρατηρήσετε τα αγγεία να είναι αρκετά πρησμένα, ή να είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα, ή να αιμορραγούν, τότε συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Άλλα ανησυχητικά συμπτώματα είναι ο πόνος στην περιοχή, και σε προχωρημένα στάδια της νόσου οι πληγές και τα εξανθήματα στα πόδια και κοντά στον αστράγαλο, καθώς και η αλλαγή χρώματος και υφής του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε πρόκειται για αθώες ευρυαγγείες είτε όχι, ο γιατρός σας θα κάνει λεπτομερή εξέταση του φλεβικού σας δικτύου των ποδιών σας, για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε. Μην παραμελήσετε όμως το πρόβλημα ακόμα και αν είναι σε αρχικό στάδιο, καθώς πιθανότατα θα επιδεινωθεί με τον καιρό, και σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να υπάρξει φλεβική ανεπάρκεια και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέραμε πριν.
Η θεραπεία των ευρυαγγειών σήμερα είναι σχετικά εύκολη και ανώδυνη, χωρίς να σας εμποδίζει από τις δραστηριότητές σας. Υπάρχουν δύο επιλογές: α) θεραπεία με laser που ενδείκνυται για μικρά και επιφανειακά αγγεία β) σκληροθεραπεία με ειδικές ενέσεις, η οποία  επιτυγχάνεται με μικρό αριθμό συνεδριών(συνήθως δύο η τρεις) και αφήνει τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

Επειδή οι ευρυαγγείες είναι χρόνια νόσος και είναι πιθανό να ξαναεμφανιστεί, όσοι πάσχουν θα πρέπει να ακολουθούν κάποιες απλές καθημερινές συμβουλές, οι οποίες θα μειώσουν αυτήν την πιθανότητα. Προσπαθήστε λοιπόν να γυμνάζεστε και να κινείστε συχνά, και να μη στέκεστε όρθιοι/ες για πολλή ώρα. Αδυνατίστε και χάστε τα παραπάνω κιλά που τυχόν έχετε, και αποφύγετε να φοράτε συχνά ψηλά τακούνια. Τέλος, ξεκουράζετε συστηματικά τα πόδια σας ξαπλωμένοι, τοποθετώντας τα ανυψωμένα πάνω από το ύψος των γοφών.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.