Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έφη Ταμβίσκου: Περί καύσωνος ο λόγος...


Ο επικείμενος καύσωνας τα επόμενα 24ωρα, με θερμοκρασίες που σε πολλές περιοχές θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τους 40 ίσως και 45 βαθμούς Κελσίου, επιβάλλει εγρήγορση και ετοιμότητα από εμάς, αλλά και ένα σχέδιο από πλευράς Δήμου, που θα πρέπει να συμμετέχει στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας α
για την υπόδειξη, οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό, και πρέπει να επιδείξει γενικότερη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 
Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.
Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καύσωνας σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ), επιφέρει παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο.
Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία.
Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου, κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος με πλήρη αφαίρεση ρουχισμού, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό. 
Θα πρέπει να περιορίσουμε τις εξόδους μας κατά τη διάρκεια της ημέρας φροντίζοντας να 
έχουμε αρκετά τρόφιμα καθώς και παγάκια και παγοκύστες. Αν χρειαστεί να μετακινηθούμε αναζητουμε κατά διαστήματα, σκιερά και δροσερά σημεία. Κατά προτίμηση φοράμε ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό και κάλυψη κεφαλής ( καπέλο, ομπρέλα κλπ).
Αποφεύγουμε βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία. 
Η πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών είναι απαραίτητη και αποφεύγουμε τα οινοπνευματωδη ποτά . Ελαφρά διατροφή κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών. 
Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα. Εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο)χορηγουμε και υγρά όπως νερό και τσάι. 
Περισσότερη προσοχή στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι ολα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ., που θα πρέπει να συμβουλευτουν τον γιατρό τους σχετικά με την ποσότητα υγρών που θα πρέπει να πάρουν αλλά και όσοι παίρνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, 
για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. Επίσης μην παραλείπουμε ότι τα περισσότερα φάρμακα διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου, με εμφανή τον κίνδυνο αλλοίωσης τους αν μείνουν εκτεθειμένα σε ψηλές θερμοκρασίες.
Η έγκαιρη ενημέρωση, η σωστή πρόληψη, η ετοιμότητα και η γνώση σώζουν ζωές. Κατά τα άλλα..
Καύσωνας είναι και θα περάσει!!!

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.