Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δύο εκατομμύρια δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί


Σχεδόν δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση. Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά της φορολογικής διοίκησης αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς πολλοί φορολογούμενοι εξακολουθούν να περιμένουν να πλησιάσει το τέλος της προθεσμίας μιας φορολογικής υποχρέωσης προκειμένου να την εκπληρώσουν. Η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 29 Ιουλίου.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της αναβλητικότητας πολλών φορολογούμενων:

- Έχουν υποβληθεί συνολικά 4.596.686 φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 6,5 εκατ. που αναμένεται να υποβληθούν συνολικά.

- Από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έχουν προκύψει 6.395.544 εκκαθαριστικά σημειώματα. Ο λόγος που ο αριθμός των εκκαθαριστικών είναι κατά περίπου 2 εκατ. υψηλότερος από τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων είναι διότι από φέτος οι σύζυγοι λαμβάνουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό και καθένας λαμβάνει την επιστροφή που δικαιούται ή πληρώνει τον φόρο που του βεβαιώνεται.

- Έχουν προκύψει 2.041.020 χρεωστικά εκκαθαριστικά, δηλαδή εκκαθαριστικά από τα οποία προκύπτει οφειλή φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου που έχει βεβαιωθεί με τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά είναι 1,72 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 847 ευρώ. Χρεωστικό εκκαθαριστικό λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι φορολογούμενοι έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές ή πολλαπλούς εργοδότες (π.χ. μισθωτοί σε δύο μισθολόγια).

- Έχουν εκδοθεί 716.174 πιστωτικά εκκαθαριστικά με συνολική επιστροφή φόρου ύψους 223,2 εκατ. ευρώ, με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 312 ευρώ.

- Έχουν εκδοθεί 3.638.350 μηδενικά εκκαθαριστικά.

Για όσους λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.