Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Kρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία

Επαγρύπνηση όλων των φορέων μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία συνιστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η επιζωοτία της νόσου στη γειτονική χώρα είναι σε εξέλιξη, με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους, αγριόχοιρους και σε μία εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας.

Ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2018 επιβεβαιώθηκε η 1η εστία της νόσου σε οικόσιτους χοίρους στην περιφέρεια της Βάρνας. Για το έτος 2019, συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 15 εστίες σε οικόσιτους χοίρους εντός του Ιουλίου, 19 σε αγριόχοιρους και μία σε μεγάλη «εμπορική χοιροτροφική μονάδα» στην περιφέρεια Ρούσε (Ruse), «στα σύνορα με Ρουμανία». Στην τελευταία, μάλιστα, περίπτωση, από τους 17.590 χοίρους, πέθαναν οι 191 λόγω της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι θανατώθηκαν, σύμφωνα με το ισχύον για τη χώρα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.


Σημαντικό εκτιμάται πως είναι το γεγονός ότι η 9η εστία βρέθηκε νοτιοανατολικά και σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τις προηγούμενες, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί ενδιάμεσα κρούσματα από τις αρμόδιες αρχές. Η νόσος βρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας (29 χλμ.) και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων περίπου από τα σύνορα της Ελλάδας από τον Έβρο και 350 χιλιομέτρων περίπου από τον Προμαχώνα Σερρών. Η συγκεκριμένη εστία απέχει 86 χιλιόμετρα από την πρώτη εστία του 2018 που εμφανίστηκε σε οικόσιτους χοίρους, δηλαδή η νόσος μετακινήθηκε σε διάστημα μικρότερο του χρόνου κατά 86 χιλιόμετρα. Επίσης απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την 1η εστία του 2019 που εμφανίστηκε σε αγριόχοιρο, δηλαδή η νόσος μετακινήθηκε 100 χιλιόμετρα σε διάρκεια 5 μηνών.

Η Περιφέρεια επισημαίνει ότι για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα και στην Κεντρική Μακεδονία, είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων, κυνηγετικών συλλόγων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών συλλόγων, Φορέων Διαχείρισης βιοτόπων, ομίλων πεζοπορίας και συλλόγων κτηνοτρόφων. 

Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να ενημερώνουν την αρμόδια κτηνιατρική αρχή για οποιαδήποτε υποψία αφρικανικής πανώλης σε εκμεταλλεύσεις χοίρων ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…