Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σεπτέμβριο τα ενημερωτικά σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους - Που κολλά ο επανϋπολογισμός


Την ανάρτηση των ενημερωτικών σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους, στα οποία θα περιλαμβάνεται το αποτέλεσμα της διαδικασίας επανυπολογισμού, εντός του πρώτου 15ήμερου του Σεπτεμβρίου, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η 8μηνη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του επανυπολογισμού των συντάξεων που καταβάλλονταν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2016, έχει προκαλέσει ανησυχία στους συνταξιούχους, ενώ έχει αποτελέσει και πεδίο κομματικής αντιπαράθεσηςμεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει την δημοσιοποίηση των ενημερωτικών, σε τουλάχιστον 1,7 εκατ. συνταξιούχους, από τους συνολικά 1,99 εκατ. των οποίων θα έπρεπε να επανυπολογιστούν οι συντάξεις τους. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, υπάρχουν ακόμη περίπου 223.000 συντάξεις, οι οποίες δεν έχουν επανυπολογιστεί. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για συντάξεις του πρώην ΝΑΤ, εργαζόμενων συνταξιούχων, ορισμένες ειδικές κατηγορίες συντάξεων χηρείας και ορφανικές, διεθνείς συντάξεις αλλά και ειδικές περιπτώσεις επιμέρους πρώην Ταμείων, για τις οποίες είτε έχουν χαθεί φάκελοι, είτε υπάρχουν ελλιπή στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι ο νέος τρόπος αποτίμησης των συντάξεων, με βάση την Εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική και την πιθανή αρνητική η θετική προσωπική διαφορά, προϋποθέτει και αντίστοιχη τεχνική προσαρμογή του συστήματος "Ήλιος”, με αποτέλεσμα να μην έχουν δημοσιοποιηθεί ούτε τα επίσημα μηνιαία στοιχεία για τις συντάξεις και να μην έχει ακόμη φανεί η επίδραση του νόμου Κατρούγκαλου σε παλαιές και νέες συντάξεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βρούτσης, δήλωσε ότι υπάρχουν 222.906 συντάξεις, στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός και γι' αυτό καθυστερούν τα εκκαθαριστικά. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εντός του πρώτου 15ήμερου του Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά θα δημοσιοποιηθούν για τους 1,7 εκατ. συνταξιούχους για τους οποίους η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει ο επανυπολογισμός και για τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται η καθυστέρηση.

Μεταξύ αυτών είναι περίπου 62.500 συντάξεις του πρώην ΝΑΤ, 54.000 διεθνείς συντάξεις, 10.300 περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονται καθώς και 96.000 διάφορες περιπτώσεις συντάξεων χηρείας και ορφανικές, ιδιαίτερες περιπτώσεις σε επιμέρους πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ κ.α. για τις οποίες έχουν χαθεί φάκελοι, ή τα στοιχεία είναι ελλιπή ή ακόμη έχουν καταστραφεί τα αρχεία. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ακόμη και οι χειρόγραφοι φάκελοι των ασφαλισμένων, ενώ στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι για κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να μην γίνει ποτέ επανυπολογισμός...

Να σημειωθεί ότι από την διαδικασία έχουν εξαιρεθεί με νόμο οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ καθώς και οι συντάξεις των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκτός επανυπολογισμού έχουν τεθεί και οι συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, καθώς το ποσό μπορεί να αλλάζει κάθε έτος ανάλογα με το εισόδημα.

Ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Με ανακοίνωσή της η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για fake news υποστηρίζοντας ότι ο επανυπολογισμός έχει γίνει για όλες τις συντάξεις. Ακόμα και σε όσα ταμεία δεν υπήρχαν στοιχεία, σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία έτρεξε με τεκμηριωμένες επιστημονικές παραδοχές, με αποτέλεσμα οι συντάξεις όλων των συνταξιούχων να καταβάλλονται επανυπολογισμένες από 1/1/2019.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.