Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βάσεις 2019: Μαθηματικός με 7,5 και... φιλόλογος με 9,7

Φιλόλογος με βαθμό εισαγωγής στο πανεπιστήμιο κάτω από τη βάση του 10; Γίνεται, όπως φαίνεται, καθώς το... εντυπωσιακό 9.747 μόρια είναι η βάση εισαγωγής στο νεοϊδρυθέν τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και έδρα το Αγρίνιο, οι πτυχιούχοι του οποίου θα έχουν και επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα τμήματα Ιστορίας - Αρχαιολογίας.

Στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Κομοτηνής εξάλλου η βάση εισαγωγής είναι λίγο πάνω από το 10, στα 10.289 μόρια και πτώση 1.611 μόρια!

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση για την επιβολή κατώτερης βάσης εισαγωγής - είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές σχολές -ΤΕΙ έως πέρσι, νέα τμήματα ΑΕΙ φέτος- η βάση έχει διαμορφωθεί μεταξύ των 4.000 - 5.000 μορίων: Για παράδειγμα, στο τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η βάση δεν ξεπέρασε τα 4.092 μόρια ενώ το τμήμα στο Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης που εδρεύει στα Γρεβενά διαμορφώθηκε στα 4.846.


Με βάση κάτω του δέκα εισήχθησαν και οι τελευταίοι στο Μαθηματικό της Σάμου, η βάση του οποίου φέτος κατρακύλησε κατά 2.587 μόρια, στα 7.501.

Οι φετινές βάσεις, με τα περίπου 100 νέα τμήματα έκρυβαν πολλές εκπλήξεις για τους υποψηφίους, που όπως διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, και φέτος επέλεξαν με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και την εγγύτητα της σχολής στον τόπο κατοικίας της οικογένειας. Σημειώνεται πάντως, ότι το 23% των νέων φοιτητών εισάγονται στη σχολή της πρώτης επιλογής τους.

Έτσι, όπως γράφει το protothema.gr, το επίσης νεοϊδρυθέν τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα έχει βάση εισαγωγής 16.641, αρκετά υψηλή για επαρχιακή πόλη.

Αντίστοιχα η Νομική Κομοτηνής, με βάση 17.225 μόρια (-240) και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης με 18.123 (-328) είναι οι σχολές με τη χαμηλότερη βάση στα τμήματα Νομικής και Ιατρικής.

Υψηλές διατηρήθηκαν οι βάσεις στις περιζήτητες λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής με 18.241 μόρια (άνοδο 118 μόρια) για την Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις σχολές και τα τμήματα της ΑΣΟΕΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας οι βάσεις διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα ή και ανέβηκαν κατά περίπτωση, όπως στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με 17.959 (άνοδος 659 μόρια) και το τμήμα Πληροφορικής με βάση 16.433 μόρια και άνοδο 458.

Πτωτική είναι η πορεία των υψηλόβαθμων Ιατρικών, Νομικών και Πολυτεχνικών Σχολών, όπως εκείνων που οδηγούν τους αποφοίτους στην εκπαίδευση (πχ. Φιλολογία), όπως δείχνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας.

Μεγάλη άνοδος σημειώνεται στις Οικονομικές σχολές και στις Σχολές Πληροφορικής, ενώ πτώση σημειώνεται στις στρατιωτικές σχολές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννη Βαφειαδάκη, οι υποψήφιοι προτιμούν Σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα και Σχολές που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας, όπως φαίνεται από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων, από όπου προκύπτει για ακόμη μία χρονιά ότι τα κορίτσια έγραψαν καλύτερα από τα αγόρια.

Η βάση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 305 μόρια σε σχέση με το 2018, που ήταν στα 19.029.

Η Νομική Αθήνας έχει βάση 18.013 μόρια, 206 μόρια λιγότερα από το 2018.
Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών η βάση διαμορφώνεται στα 18.314, αυξημένη κατά 74 μόρια, ενώ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων η βάση είναι στα 19.050, παρουσιάζοντας πτώση 284 μόρια.

Χαρακτηριστικό της πτώσης των φετινών βάσεων είναι το τμήμα Φιλολογίας Αθήνας με βάση στα 14.677 μόρια, μειωμένη κατά 1.590 μόρια και στο Μαθηματικό Αθήνας η βάση είναι 14.617 από 15.152 που ήταν πέρυσι.

Πηγή: ant1news.gr

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 σχόλια:

 1. Ντροπή μας για την εκπαίδευση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μου θύμησες την παροιμία με το αγγούρι και το αλατι

   Διαγραφή
 2. Αρχικά. η βάση 9.7 που αναφέρεται στο άρθρο αφορά το τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας ΔΠΘ (Κομοτηνή), επομένως αναφέρεται λανθασμένα ως τίτλος <> καθότι από αυτά τα Τμήματα όπως και από τα Τμήματα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής δεν βγαίνουν Φιλόλογοι. Μόνο αν σπουδάσει κάποιος σε ένα από τα επτά Τμήματα Φιλολογίας, δικαιούται να αποκαλείται Φιλόλογος. Όσον αφορά τις βάσεις, όλα τα Τμήματα Φιλολογίας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί, με αποκορύφωμα την φετινή χρονιά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η βάση της Φιλολογίας Κομοτηνής το 2015 ήταν στα 15.000. Φέτος η Φιλολογία Αθηνών, η οποία έχει παραδοσιακά την υψηλότερη βάση καθότι συγκεντρώνονται οι περισσότεροι φοιτητές αλλά και επειδή βρίσκεται στην πρωτεύουσα είναι στα αντίστοιχα βαθμολογικά επίπεδα, δηλαδή στα 15.000 μόρια. Σε όλα αυτά συντελούν η υποβάθμιση των Κλασικών σπουδών στην Ελλάδα, οι χιλιάδες αδιόριστοι Φιλόλογοι μιας και έχει χρόνια να γίνουν εξετάσεις ΑΣΕΠ αλλά και οι απόφοιτοι Τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής που αυτοαποκαλούνται λανθασμένα Φιλόλογοι. Είναι ανησυχητικό ότι Τμήματα όπως η Φιλολογία, έχουν χαμηλή ζήτηση. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όλα τα βόδια σπουδάζουν ,άντε να δούμε που θα πάει αυτό,σε λίγο θα μπαίνουν ιατρική με 2000 μόρια ,τι να πω ,αισχρός,γεμίζουν τα πανεπιστήμια ,και οι γονείς τρέχουν να προλάβουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…