Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ευφυής γεωργία σε 600 στρέμματα επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κρύα Βρύση Πέλλας



Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της υλοποίησης ενός πρωτοποριακού και καινοτόμου προγράμματος ευφυούς γεωργίας που εφαρμόζεται από το 2017 στην Κρύα Βρύση του δήμου Πέλλας. Στη βάση μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης με πιστοποιήσεις, ο Aγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοπαραγωγών Κρύας Βρύσης «Αιγές» εφαρμόζει τις αρχές της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια δυο ποικιλιών επιτραπέζιων σταφυλιών, Crimson και Superior.

Η Ομάδα Παραγωγών ιδρύθηκε το 2017. Το φιλόδοξο ξεκίνημα έγινε από 20 παραγωγούς οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ορθές πρακτικές καλλιέργειας. Σήμερα ο αριθμός των παραγωγών έχει αυξηθεί σε 34. Συνολικά η καλλιεργήσιμη έκταση της αγγίζει περί τα 600 στρέμματα.

Η Ομάδα συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Η καθοριστική συμβολή των επιστημονικών μεθόδων τους και η ανεκτίμητη καθοδήγησή τους είναι ξεκάθαρα η εγγύηση που οδηγεί με ακρίβεια στην επίτευξη του στόχου μας, δηλαδή στη βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών και της διαχείρισης των παραγωγικών μας αποτελεσμάτων», λέει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος της Ομάδας, Σάκης Κούσης.

«Με την ευφυή γεωργία έχουμε μειώσει τα έξοδά μας κατά 50% σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Δηλαδή, από 430 ευρώ το στρέμμα, έχουμε μειώσει τα έξοδα περίπου στα 200 ευρώ/στρέμμα ετησίως», επισημαίνει ο κ. Κούσης.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο παραγωγός να έχει τον έλεγχο του προϊόντος με το οποίο τροφοδοτεί την αγορά ρυθμίζοντας τους χρόνους αλλά και τα σημεία στον αγρό που θα γίνει συγκομιδή έτσι ώστε να παρέχει στους καταναλωτές μόνο προϊόντα που θα είναι υψηλής αποδοχής.

Οι υπερσύγχρονοι αγρο-μετεωρολογικοί σταθμοί λειτουργούν αυτόματα με τη χρήση αισθητήρων μέτρησης και η συλλογή και μετάδοση των δεδομένων γίνεται μέσω γραμμής GPRS-INTERNET (κινητή τηλεφωνία) με απεριόριστες δυνατότητες διαχείρισης.

Έτσι, η γνώση εξασφαλίζει την πρόγνωση του καιρού, αρδευτικών αναγκών και προσβολών από ασθένειες με στόχο την αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων και τη μείωση του κόστους εισροών.

Στο έδαφος έχουν τοποθετηθεί υγρασιόμετρα και ο κάθε παραγωγός είναι σε θέση να γνωρίζει την υγρασία ώστε να μην ποτίζει αλόγιστα και να μην ξοδεύει αρκετό νερό.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε στην αρχή της κρίση, προσπαθήσαμε αρκετά και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε ως η πρώτη νεοσύστατη ομάδα της χώρας που άρχισε τη λειτουργία της με ίδια κεφάλαια», τονίζει ο κ. Κούσης.

Τα έσοδα της Ομάδας είναι αυξημένα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και υπολογίζονται για φέτος στο 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το καταστατικό της ομάδας, ο κάθε παραγωγός παραχωρεί το 4% των εσόδων της παραγωγής του.

Ωστόσο τα μέλη της Ομάδας δεν έκρυψαν το μεγάλο τους παράπονο, καθώς ανέμεναν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που τους είχαν δοθεί το προηγούμενο διάστημα και να λάβουν ενισχύσεις από το μέτρο 9 του ΠΑΑ «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών», κάτι που μέχρι στιγμής δεν έγινε.

Νίκος Αβουκάτος - greenagenda.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.