Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Σηφάκης: Η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός της Άρνισσας ναυαρχίδα των μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας

Τι έγινε – Τι πρέπει να γίνει 

Το έργο ήταν επιστέγασμα  μιας συντονισμένης πολύχρονης προσπάθειας από το 2015 για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας, προσπάθεια στην οποία είχα την τιμή να είμαι παρών μαζί με τον σύλλογο προστασίας της λίμνης. 
Η ΔΕΥΑ του Δήμου Έδεσσας προμελέτησε το έργο μετά την δυνατότητα που δόθηκε να εγκρίνονται έργα αποχέτευσης για οικισμούς και κάτω από 2000 κατοίκους. Το έργο αποχέτευσης και τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού χρηματοδοτήθηκε με 3.960.561,00 € από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. 
Θεωρώντας την λίμνη σημαντικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης της Πέλλας και της Φλώρινας αλλά της ευρύτερης περιοχής προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα για την προστασία της λίμνης και την βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των νερών της:  
Η Υπουργική απόφαση, που εξασφαλίσαμε με αγώνες ενάντια σε οργανωμένα συμφέροντα το 2015, για καθορισμό προσωρινής ανώτερης στάθμης της λίμνης σε ικανοποιητικό υψόμετρο
η ολοκλήρωση των μελετών πλημμύρας και ελάχιστης στάθμης
η προσπάθεια ανάδειξης των θεμάτων που αφορούν την ποιότητα των υδάτων της
η ίδρυση φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών για τις λίμνες με συμμετοχή στο ΔΣ του του προέδρου του συλλόγου προστασίας Βεγορίτιδας Νίκου Μούλα 
η χρηματοδότηση της αποχέτευσης και του βιολογικού της Άρνισσας 

Τώρα χρειάζονται τρία πράγματα : 

να πιεστεί η γειτονική Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και η κυβέρνηση να εγκρίνει και να χρηματοδοτήσει έργα που να παροχετεύουν τα λύματα των οικισμών που πέφτουν ανεπεξέργαστα στον Σολού που εκβάλει στην Βεγορίτιδα σε βιολογικό καθαρισμό ( ίσως στον βιολογικό της Πτομελαϊδας). 
ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών να μελετήσει επιστημονικά την ποιοτική κατάσταση του νερού και να προτείνει μέτρα βελτίωσης του. Ακολούθως να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την υλοποίηση των μέτρων που θα αποφασιστούν.
Να προσανατολιστούν οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής στην ανάδειξη της λίμνης και στην αξιοποίηση της για την βιώσιμη ανάπτυξη. Να σκέφτονται και να αντιμετωπίζουν όλοι την λίμνη σαν τμήμα του ενιαίου ορεινού όγκου Λουτρών Πόζαρ – Χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν – Λίμνη Βεγορίτιδα που μπορεί να αποτελέσει παραδειγματικό τόπο έλξης για πολίτες από όλη την χώρα και από το εξωτερικό. Η συνοριακή σύνδεση της Πέλλας μπορεί και αυτή να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.   
Με το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού της Άρνισσας σαφώς βελτιώνεται και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της με σύγχρονες υποδομές που θα αντικαταστήσουν τους βόθρους και θα προστατεύσουν τον υδροφόρο ορίζοντα. 
Είναι λογικό να αισθανόμαστε ότι βάλαμε ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια. Και στο μέλλον , δίπλα στον σύλλογο προστασίας και στους άλλους συλλόγους της περιοχής που είναι ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προστασία και της ανάδειξη της λίμνης. 
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 σχόλια:

 1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΓΙΑΝΝΗ,ΟΤΑΝ Η ΔΕΥΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΕΣΥ ΚΟΙΜΟΣΟΥΝ,ΟΤΑΝ ΚΑΤΆΛΑΒΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΘΑ ΓΊΝΕΙ,ΒΓΉΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΎΠΟ ΝΑ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟΠΟΊΗΘΕΙΣ,ΑΝΑΜΈΝΟΥΜΕ ΑΝΆΛΟΓΗ ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΑΚΡΗ.ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιαννης Σηφακης28 Αυγούστου 2019 - 12:42 π.μ.

   Η μάχη για την σωτηρία της λίμνης Βεγορίτιδας ( στα πρόσφατα χρόνια) ξεκίνησε το 2015 ενάντια στους καταπατητές ( με τις ισχυρές διαπλοκές τους) που είχαν εξασφαλίσει ακόμη και απόφαση της πολιτικής προστασίας για να αδειάζουν την Βεγορίτιδα. Ο αγώνας τότε έφερε αποτελέσματα με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία έκλεισε η σήραγγα και καθορίστηκε προσωρινή ανώτερη στάθμη.
   Μετά ανεδείχθη το αίτημα για την αποχέτευση και τον βιολογικό της Άρνισσας και όταν υπεβλήθη ορθώς η μελέτη απο την ΔΕΥΑ πίεσα προσωπικά το Υπουργείο για την χρηματοδότηση του ακόμη και με παρεμβάσεις στη Βουλή μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος ( στην οποία συμμετείχα) που είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Βεγορίτιδα αλλά και με επισκέψεις στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
   Ακόμη η ίδρυση για πρώτη φορά φορέα διαχείρισης πριστατευόμενων περιοχών που εποπτεύει και την Βεγορίτιδα.
   Όλα αυτά (και άλλα που δεν αναφέρονται εδώ) συνιστούν ένα πλέγμα προστασίας της λίμνης που διήρκησε όλα τα 4,5 χρόνια.
   Μην έχετε την μύγα εκεί στην ΔΕΥΑ ( κανείς δεν αμφισβητεί ότι υποβάλατε το έργο), όμως μάθετε να είστε αντικειμενικοί και να αποδίδετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι..
   Οσο για την σοβαρότητα του σχολιασμού σας άστο καλύτερα, δεν σας τιμά αυτό το ύφος...
   Καλύτερα να δουλεύετε παρά να σχολιάζετε βουλευτές και ιδιαίτερα αυτούς που ποτέ δεν ήταν του θεαθήναι...

   Διαγραφή
 2. Θα μείνεις με της αναμνήσεις σου και τις φωτογραφίες σου γιαλαντζί αριστεροί 5 χρόνια ένα Τίποτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν σχολιάζουν βουλευτή
  Σχολιάζουν πρώην βουλευτή.
  Μην ξεχνιέσαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο Γιάννη με την Αθήνα μας έσωσες.
  Δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΛΥΣΕ ,ΚΑΤΙ ΡΟΥΣΦΕΤΑΚΙΑ ΣΕ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ,ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΑΝΕΣΗ. ΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΣΗΦΑΚΛΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ.

   Διαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…