Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η "Ενωτική Δράση" για τις νέες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση: Ελλάς το μεγαλείο σου!!!


Πριν από ένα χρόνο, η προηγούμενη κυβέρνηση πρότεινε και η βουλή ψήφισε το Νόμο 4555/2018 (πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ). Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο καθιερωνόταν η απλή αναλογική και με βάση αυτήν καθοριζόταν η εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και στις δημοτικές επιτροπές. Στόχος του νέου πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν η ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και στη διοίκηση του Δήμου. 

Με δεδομένο αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο διεξήχθησαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι δημοτικές παρατάξεις συγκροτήθηκαν με βασικό γνώμονα τον νέο νόμο και οι πολίτες ψήφισαν λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το κριτήριο. Έτσι με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα προέκυψε η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου στο οποίο καμία δημοτική παράταξη δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Για το λόγο αυτό τέθηκε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα των συνεργασιών, σε ποια βάση και με ποιες προϋποθέσεις θα επιτυγχάνονταν συναινέσεις για τη λήψη των αποφάσεων, μιας και η παράταξη του δημάρχου δεν θα μπορούσε να αποφασίσει μόνο παραταξιακά, όπως έκανε μέχρι σήμερα. 

Και ενώ είχαμε αυτά τα δεδομένα, ήρθε η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός εσωτερικών να τα ανατρέψει. Υπό την πίεση των φίλα προσκείμενων σε αυτήν δημάρχων, επιχειρεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πριν καν αυτό εφαρμοστεί!!! Με την ανατροπή και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, επανέρχεται από το παράθυρο ή μονοκρατορία του δημάρχου, αφού δίδεται προκλητικά στην παράταξη του ή πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, οι οποίες μάλιστα θα υπερισχύουν έναντι του δημοτικού συμβουλίου!!! Πρόκειται για ωμή παραβίαση της λαϊκής βούλησης και για επιβολή απολυταρχικού καθεστώτος. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως και σε πολλές άλλες στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας μπορούμε να πούμε ότι η Δημοκρατία καταργείται. Οι ΟΤΑ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του συστήματος της εκάστοτε κυβέρνησης που θρέφει την εκλογική της πελατεία. Για αυτόν το λόγο αλλάζει ο νόμος της αυτοδιοίκησης, όχι βέβαια στο σύνολό του, αλλά μόνο στα σημεία που είναι σημαντικά για το σύστημα, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για παράδειγμα. Όλες οι εξυπηρετήσεις, οι προσλήψεις, οι αναθέσεις έργων, η δημιουργία φωτογραφικών διαγωνισμών και η αξιοποίηση του πλούτου του Δήμου αποφασίζονται από αυτήν την επιτροπή.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης υποτίθεται ότι γίνονται για να λύσουν το πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Αποδεικνύεται όμως ότι ουσιαστικά ισοπεδώνουν τη βούληση των πολιτών, που ψήφισαν με άλλα κριτήρια, με συγκεκριμένο νόμο του κράτους, για να εκφραστεί η φωνή τους μέσα από συνθέσεις απόψεων στο δημοτικό συμβούλιο. Οι εκάστοτε Δήμαρχοι θα έπρεπε να είχαν την ικανότητα να πείθουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την ορθότητα μιας απόφασης. Όταν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και χρειάζονται δεκανίκια, τότε πώς θα μπορέσουν να πείσουν τους ίδιους τους δημότες τους;

Στην Ενωτική Δράση είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παλαιοκομματική πρακτική. Καταγγέλλουμε τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στον Κλεισθένη που προτείνει η κυβέρνηση, οι οποίες ακυρώνουν την σύνθεση απόψεων και την εντολή ελέγχου των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής δηλαδή την θέληση των ίδιων των πολιτών που τα ενέκριναν με την ψήφο τους.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Πεταξε το πουλάκι τωρα φιλε εσυ δεν θες να δεις τον δημαρχο ουτε ζωγραφια,ο φλογερας τα ιδια τι συνεργασια θα κανατε;ο ενας το λακο του αλλου θα σκαβατε....και θα την πληρώναμε εμεις .
    Υγ πως 2 λαγοί χάσατε από μια κουτσή χελώνα θα με πείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ.
      ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;
      ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΠΙΚΟ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
      ΚΟΥΛΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!!

      ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ.

      Είναι από τις περιπτώσεις που Έλληνες και ξένοι συμφωνούν. Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε ένα αφιέρωμα της για τα Τρίκαλα, την παρουσιάζουν ως την πιο έξυπνη και φιλόξενη πόλη της Ελλάδος.
      Είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά πόλη της χώρας και προτρέπουν και άλλους δήμους να βαδίσουν στα χνάρια της. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη ποιότητα ζωής που έχουν οι κάτοικοί της και εξυμνεί την οργάνωση που έχει ο δήμος και διευκολύνει τη ζωή όλων.
      Παρά την οικονομική κρίση, οι κάτοικοι των Τρικάλων έχουν δει την ζωή τους να βελτιώνεται σημαντικά, κυρίως στα πιο απλά καθημερινά πράγματα, όπως είναι οι μετακινήσεις ή η γραφειοκρατία.
      Όπως παραδέχονται αρκετοί δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Τρικάλων παλαιότερα ακόμα και για να αλλάξει μία λάμπα στον δρόμο, έπρεπε να γνωρίζεις τον Δήμαρχο ή κάποιον δημοτικό σύμβουλο. Τώρα όλα λύνονται αυτόματα με ένα απίθανο και ταχύτατο σύστημα εξυπηρέτησης.
      Ο Δήμος των Τρικάλων όταν έσκασε η κρίση, ήταν ένας χρεομένος δήμος, που όμως με ευρωπαικά προγράμματα και συνεργασίες με μεγάλες πόλεις και εταιρείες τεχνολογίας, κατάφερε να βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών, να μειώσει το χρέος του, και να είναι πρωτοπόρος σε ιδέες όπως τα λεωφορεία χωρίς οδηγό.
      Με έμφαση στις νέες τεχνολογίες ο δήμος κατάφερε να μεταμορφώσει την πόλη αλλά και τους κατοίκους της, που πλέον χρησιμοποιούν τις νέες εφαρμογές σε ποσοστό 90%.

      Διαγραφή
    2. Έχεις απόλυτο δίκιο για τα Τρίκαλα, μόνο που εκεί ψηφίσαν και ψηφίζουν δήμαρχο και όχι ζορό. Αν και ο "Κλεισθένης" είχε αυτό το νόημα να μην υπάρχουν ζορό. αλλά βλέπεις ΧΟΥΝΤΑ. Όπως και να έχει όμως να ξέρεις οι επαναστάσεις από χούντες ξεκίνησαν. Περίμενε να δεις η τύχη του ζορό τελείωσε.

      Διαγραφή
    3. ΠΟΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ; ΕΛΑΤΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΟΔΟ! ΠΑΝΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟ,ΠΛΑΤΑΝΙΑ,ΦΛΑΜΟΥΡΙΕΣ, ΛΙΓΟΥΣΤΡΑ, ΠΑΡΤΕΡΙΑ ΜΕ ΠΑΝΣΕΔΕΣ,ΤΟΥΛΙΠΕΣ,ΜΥΡΙΖΕΙ ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ ! ΧΩΡΙΑ ΟΙ ΠΙΔΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ; ΠΑΠΑΚΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

      Διαγραφή
    4. 2:56, ESEIS EKEI ΚΑΤΩ ΜΕ 4 ΒΟΛΕΥΤΑΔΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ.
      ΘΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ Η΄ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ

      Διαγραφή
  2. Άκυρες οι δημοτικές εκλογές και επανάληψη, διαφορετικά θα κυβερνά μειοψηφία του Γιάννου που το το 60% και παραπάνω δεν τον ψηφίσαν. Η χούντα είναι εδώ με τον Μητσοτάκη αρχηγό. Καμιά απόφαση στους δήμους δεν θα είναι νόμιμη. Ο κόσμος ψήφισε δημοτικούς σύμβουλους με το σύστημα που του γνωστοποίησαν.Το κόμμα που θα ακύρωνε την συμφωνία των Πρεσπών το μόνο που έκανε είναι να είναι άκυρες οι δημοτικές εκλογές. Γιάννου το πανό και στο άλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια μειοψηφία βρε ασχετε;Εσυ σε άλλο Δήμο ψηφισες;Για δες τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.Ακόμα δεν το χωνεψατε ότι οι δημότες σας έστειλαν στην αντιπολίτευση;Άντε γεια.

      Διαγραφή
  3. Ονειρευοσασταν παζάρια για τις αντιδημαρχιες... Την πατήσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τώρα γύρισες από το παζάρι της Σκύδρας τι σχέση έχουν αυτά που γράφεις το θέμα είναι ότι ο γερμανός πόνταρε στον κουλη ας παρακαλάει τώρα τον σταμενιτη να βελτιώσει το ν/σ καλό καλοκαίρι στην γαλάζια τη θάλασσα.

      Διαγραφή
  4. Το όνειρο σας του 16/10 πάει χαμένο.Αυτό δεν περιμένατε να συμβεί(Τσεπκεντζης-Ρυσαφης);και ότι ο Γιαννου θα ήταν μειοψηφία και ας κέρδισε τις εκλογές;για ποιά συνεργασία λοιπόν μιλάτε;Τριβατε τα χέρια σας ότι δεν θα περάσει καμία πρόταση του Δημάρχου,αλλά ας όψεται ο Κουλης που σας χαλασε τα σχέδια.ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.