Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μικρός απολογισμός ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας για τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας


Λίγες μόνο ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν αρκετές, για να φανεί το αληθινό, ταξικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και οι πραγματικές της στοχεύσεις για την οικοδόμηση ενός αυταρχικού κομματικού κράτους και την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. 
Ο παρακάτω επιγραμματικός και ενδεικτικός κατάλογος των πρώτων ενεργειών της νέας κυβέρνησης διαψεύδει την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να κάνει το μαύρο άσπρο και την ασύστολη προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ: 

-  Το κράτος στην υπηρεσία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά 

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπάγονται στον απευθείας έλεγχο του πρωθυπουργού.
Ο Κωνσταντίνος Ζούλας, πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ΝΔ και στη συνέχεια διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ορίζεται πρόεδρος της ΕΡΤ.
Οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι στο γραφείο του πρωθυπουργού αυξάνονται από 80 σε 530.
Τα γραφεία στη Γενική γραμματεία του πρωθυπουργού αυξάνονται από 10 σε 16. 
Οι μετακλητοί αυξάνονται από 4 σε 9 για κάθε υπουργό και από 3 σε 6 για κάθε υφυπουργό.
Οι μετακλητοί εντάσσονται σε ειδικά μισθολογικά κλιμάκια και αυξάνεται ο μισθός τους. 
Το κόστος της κυβέρνησης αυξάνεται κατά 2.200.000 ευρώ. 
Καταργείται ως απαραίτητο προσόν το πτυχίο ΑΕΙ για τους ειδικούς συνεργάτες των υπουργών.
Καταργείται η επιλογή των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων μέσω ΑΣΕΠ.
Διορίζονται 3 υποδιοικητές στην ΕΥΠ, ενώ ο νόμος ορίζει μέχρι δύο.
Με παράκαμψη του ΑΣΕΠ δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων με 12μηνη σύμβαση με μια απλή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς το παραμικρό κριτήριο ή προσόν. 
Με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα» ακυρώνεται ουσιαστικά ο νόμος, -πριν καν εφαρμοστεί,-  με τον οποίο εκλέχτηκαν πρόσφατα οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και επανέρχεται  το πελατειακό δημαρχοκεντρικό μοντέλο.
Απαγορεύεται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρούν σε οποιαδήποτε ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, αν πρώτα δεν πάρουν την έγκριση του Γραφείου Τύπου.

- Οδοστρωτήρας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Καταργείται ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που ερευνά -μεταξύ άλλων-  τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.
Καταργείται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), που διερευνά σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος, 
Καταργείται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Περιβάλλοντος, για να σταματήσουν οι ενοχλητικοί έλεγχοι, όπως στην Eldorado Gold.
Καταργείται το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, που αποκάλυψε πολλές υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων. 
Καταργείται η αυτοτέλεια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του μόνου μηχανισμού αντιμετώπισης της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας (βλ. και παρακάτω).
Κατά παράβαση του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας και παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής  απομακρύνονται η Πρόεδρος και τα μισά μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ελέγχει -μεταξύ άλλων- το μονοπωλιακό πρακτορείο διανομής τύπου «Άργος» του Ευάγγελου Μαρινάκη (χορηγού της Ν.Δ. και κουμπάρου της οικογένειας Μητσοτάκη).

- Το δόγμα «Νόμος και Τάξη»

Βασικές αρμοδιότητες που υπάγονταν, όπως σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ιατροδικαστική Υπηρεσία, Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, φυλακές, σωφρονιστικά και θεραπευτικά καταστήματα κ.λπ.) μεταφέρονται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη). 
Προκηρύσσεται η πρόσληψη 1.200 «ειδικών φρουρών» στην Ελληνική Αστυνομία.
Καταργείται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μεταφέρονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρμοδιότητες που αφορούν την υποδοχή των πολιτών τρίτων χωρών και τη χορήγηση ασύλου.
Καταργείται η εγκύκλιος που διευκόλυνε την έκδοση ΑΜΚΑ για αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα (μεταξύ αυτών και για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα), στερώντας τους έτσι την ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη.
Καταργείται με τη βοήθεια του κόμματος του Κ. Βελόπουλου -και μόνο- το πανεπιστημιακό άσυλο και όσα αυτό συμβολίζει, με πρόσχημα την παραβατικότητα σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια.
Προαναγγέλλεται η επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

- Παιδεία: Πίσω ολοταχώς

Μεταφέρεται η έρευνα, άρρηκτα συνδεδεμένη σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική με την ανώτατη Παιδεία, από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Αναστέλλεται η εφαρμογή των διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ. 
Καταργείται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων στις σχολές των ΑΕΙ, που η ζήτηση ήταν μικρότερη από τις προβλεπόμενες θέσεις και η πρόσβαση θα γινόταν μόνο με το απολυτήριο λυκείου.
Επιβάλλονται δίδακτρα για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Καταργείται η Νομική Σχολή της Πάτρας.
Στοχοποιούνται τα δημόσια πανεπιστήμια ως «άντρα ανομίας και κέντρα ναρκεμπόρων και ροπαλοφόρων», με αποκλειστικό σκοπό την πλήρη απαξίωσή τους, ώστε ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να γίνει βορά επιχειρηματικών συμφερόντων. 
Προαναγγέλλονται συντηρητικές αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών και επιστροφή «ιεροδιδασκάλων» στα σχολεία.
Παραπέμπονται στις καλένδες οι δρομολογημένοι 10.500 διορισμοί στη γενική εκπαίδευση.
Επανέρχεται η τιμωρητική ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και συνδέεται με τον μισθό και τον βαθμό.

- Οι «άριστοι»

Διοικητής στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διορίζεται ο Παναγιώτης Κοντολέων, στέλεχος εταιριών σεκιούριτι, με αμφίβολους τίτλους σπουδών  και ελεγχόμενη επιχειρηματική δράση, καθώς η εταιρεία της οποίας ηγείτο έχει καταδικαστεί για αθέμιτες πρακτικές.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης διορίζεται ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας την περίοδο της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι, τον οποίο τότε η Ν.Δ. εγκαλούσε για ανεπάρκεια, ζητώντας την παραίτησή του. 
«Νέα και άφθαρτα» πρόσωπα  καταλαμβάνουν σημαντικές δημόσιες θέσεις: η Γιάννα Αγγελοπούλου επικεφαλής της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Άννα Παναγιωταρέα ειδική σύμβουλος επικοινωνίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Άντζελα Γκερέκου πρόεδρος στον ΕΟΤ, ο Γιάννης Παπαθανασίου (υπουργός Οικονομικών του εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια 2008-2009) πρόεδρος στα ΕΛΠΕ. 
Μειώνονται τα προσόντα διορισμού των μετακλητών, ώστε να μπορούν να διοριστούν και με απλό απολυτήριο Λυκείου.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απαγορεύει στους υπουργούς και υφυπουργούς του την πρόσληψη συγγενών τους. Διευθυντής όμως του πρωθυπουργικού γραφείου τοποθετείται ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, γιος της αδελφής του Κατερίνας Μητσοτάκη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διορίζει διευθυντή στο πολιτικό του γραφείο συνεργάτη του με απολυτήριο Λυκείου, το οποίο, κατά τον ίδιο, «ισοδυναμεί με δέκα πτυχία». 

- Τα «είπα – ξείπα»

Η πάλαι ποτέ «επιζήμια και κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών» αντιμετωπίζεται θετικά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο του «Economist», αποκαλύπτοντας έτσι την προεκλογική ψηφοθηρική υποκρισία της ΝΔ. 
Η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για «καμία συνεργασία με όσους ψηφίσουν την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών»  αποδεικνύεται κούφιο πυροτέχνημα μετά τον ορισμό του πρώην αντιπροέδρου του «Ποταμιού» Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού.
Διατηρείται το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο η ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταγγείλει στο παρελθόν ως «άχρηστο για τον πολίτη»

- Χέρι – χέρι με την ακροδεξιά

Δεν είναι μόνο οι γνωστοί ακροδεξιοί Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης που συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο (και ουσιαστικά χαράζουν την κυβερνητική γραμμή)
Γενικός γραμματέας Τουρισμού ορίζεται ο υμνητής της χούντας (και πρώην Ταμίας του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης») Κωνσταντίνος Λούλης.
Διευθύντρια στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ορίζεται η πρώην βουλευτίνα Καστοριάς της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου, που συμμετέχει κάθε χρόνο στις γιορτές μίσους στον Γράμμο και το Βίτσι για τη «συντριβή του κομμουνιστοσυμμοριτισμού». 
Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έχει αποκαλέσει «ψυχικά νοσούντες» τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και «συλλογική ψυχική νόσο» τον αγώνα της Αριστεράς ενάντια στη δικτατορία.

- Η ισότητα ανδρών – γυναικών

2 γυναίκες υπουργοί ανάμεσα στους 18 υπουργούς, 3 γυναίκες υφυπουργοί ανάμεσα σε 32 υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς. «Δυστυχώς δεν είχαμε τόσες γυναίκες που να ενδιαφέρονται για την πολιτική», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας μεταφέρεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας. Προφανώς για τη Ν.Δ. η ισότητα μεταξύ των φύλων αφορά μόνο τα εργασιακά δικαιώματα.

- Διαμεσολαβητές των επιχειρηματικών ελίτ

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ορίζεται ο Άκης Σκέρτος, πρώην Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). 
Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται ο Δημήτρης Οικονόμου, μέχρι πρότινος σύμβουλος της εταιρίας Lamda Development, που από τη θέση αυτή διαπραγματευόταν εκ μέρους της την επένδυση στο Ελληνικό. 
Προαναγγέλλεται ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης και αδειοδότησης των νέων επενδύσεων για την ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές εταιρίες.

- Εργολάβοι του ΣΕΒ

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) από αυτόνομος οργανισμός με τη δυνατότητα να χαράζει πολιτική για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας μετατρέπεται σε γενική διεύθυνση και έτσι από ελεγκτικός μηχανισμός μεταβάλλεται σε υπηρεσία που διεκπεραιώνει διοικητικό έργο. 
Με πραξικοπηματικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής καταργούνται δύο εμβληματικές φιλεργατικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: 
α) η υποχρέωση του εργοδότη να επικαλείται βάσιμο λόγο για την απόλυση ενός εργαζομένου (πλέον οι απολύσεις γίνονται χωρίς αιτιολογία) και 
β) το αυστηρό πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους σε εργολαβίες, που καθιστούσε υπεύθυνο για την καταβολή μισθών, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. όχι μόνο τον εργολάβο αλλά και τον έμμεσο εργοδότη. 
Γενική Γραμματέας στο Υπουργείου Εργασίας ορίζεται η  Άννα Στρατινάκη, η οποία είχε την ίδια θέση την περίοδο 2011-2015 και συνέδεσε το όνομά της με την απελευθέρωση των απολύσεων.

… Κι είμαστε ακόμη στην αρχή… 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί αποφασιστικά αντιμέτωπος σ’ αυτήν τη αυταρχική και νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική, τύπου Θάτσερ, Όρμπαν και Σαλβίνι. Μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα. Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών συμφερόντων. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 comments:

  1. ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο εμπεριστατωμένη απάντηση σε οδηγεί κατ ευθείαν σε επιτελική θεση στην κυβέρνηση παράγκα

      Διαγραφή
    2. Ο καρανικας ειχε τελειώσει και ενα ΤΕΙ.....αυτοι που βάζετε απο τα παραθυρα και τα μπαλκονια το Λύκειο με τι ζορι.....

      Διαγραφή
  2. Ναι αλλά το Όχι δεν το έκαναν Ναι αυτό μετράει για χιλιάδες από τα πάνω γιαλαντζί αριστεροί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά Όλα τα άλλα Η ομάδα ΔΕΛΤΑ τι σας πειράζει για να μην πιάνει τα δικά σας παιδιά ίσως Που σπάζουν και ρημάζουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρατήστε σημειώσεις και σε 100 χρόνια που θα ξαναπάρετε την εξουσία, να τα αλλάξετε όλα με ένα νόμο και σε ένα άρθρο.
    Υ.Γ Να καταργήσετε και τον ΕΝΦΙΑ και τα διόδια γιατί με την πρώτη φόρα το ξεχάσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρατάτε σημειώσεις και πουλάτε θεωρίες μόνο για αυτά είστε καλοί, 5 χρόνια σκ@@@α τα κάνατε όπου ακουμπήσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεχάσατε τον υπάλληλο του λάτση που διαπραγματεύεται με το λάτση για το ελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη...φοβερή ατάκα...ρε τον μπαγασακο δεν του το είχα...έπεισε ακόμη και τους πιο δύσκολους πολιτικά αναποφάσιστους Έλληνες...το δίκαιο ήταν ναι...η πράξη κάπου χάθηκε και έπεσες πολιτικά...κοίτα τώρα να δεις πως γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι", δεν υποστηρίζω τη Ν.Δ. αλλά κριτική και μάθημα ορθής διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανος να κάνει, έλεος πια.... λίγο ντροπή δεν βλάπτει. Στο κάτω κάτω της γραφής εσείς τα 4,5 χρόνια στην εξουσία που είσασταν δεν πράξατε απολύτως τίποτα, τίποτα, μόνον διαφθορά, ασυδοσία, υποκρισία και διχασμό σπείρατε, ας προσέχατε, είχατε ευκαιρίες και δεν τις αξιοποιήσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασες ακόμη ότι ο Πολάκης κάπνιζε.......

      Διαγραφή
    2. Διαφθορά ναί, φυσικά, είναι λυπηρό το γνωρίζω, μα είναι αληθινό, και αυτό δεν αποτελεί μια προσωπική γνώμη ούτε είναι προιόν κομματικής προπαγάνδας, είναι μια γενική αλήθεια, ένα ρεαλιστικό συμπέρασμα, ένα δεδομένο, αυτό το περί διαφθοράς λέω, και προσωπικά μπορώ να το στηρίξω με ουκ ολίγα στοιχειά, γνωστά και αφανή, χαίρετε.

      Διαγραφή
    3. Στήριξε το , σε περιμένω να δω να το γράφεις !!! Εδω η Ν.Δ κατά την προεκλογική περίοδο δεν την ανέδειξε και την είδες εσύ , περιμένω!!!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.