Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανακάλυψαν ξεχασμένο γλυπτό του Μ. Αλεξάνδρου σε αποθήκη! (Φωτο)


Γλυπτό του Μ. Αλεξάνδρου που ήταν ξεχασμένο αποκαλύφθηκε στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας.
Την είδηση έκανε γνωστή η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας (και Προϊσταμένη της πρώην ΙΖ' ΕΚΠΑ όπου συμπεριλαμβανόταν και η ΠΕ Πέλλας) Αγγελική Κοτταρίδη.
Πρόκειται για «ολοκαίνουριο» πορτραίτο του Μεγαλέξανδρου, άγνωστο ακόμη σε αρχαιολόγους και φιλότεχνους, αναφέρει η ίδια στο facebook.
Ήταν κρυμμένο ανάμεσα σε κλούβες με κεραμεική, μισοκρυμμένος κάτω από παλιά κονιάματα και ρύπους.
Είχε χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικό υλικό και βρέθηκε στα μπάζα κοντά σε ένα χωριό του ημαθιώτικου κάμπου.

Αναλυτικά στην ανάρτησή της στο facebook η κ. Κοτταρίδη αναφέρει:
«Ήθελα να σας τον φανερώσω αύριο, αλλά με έπιασε ανυπομονησία! Ένα «ολοκαίνουριο» πορτραίτο του Μεγαλέξανδρου, άγνωστο ακομη σε αρχαιολόγους και φιλότεχνους…
Για δεκαετίες χαμένος σε μια σκοτεινή γωνιά της αποθήκης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βέροιας ανάμεσα σε κλούβες με κεραμεική, μισοκρυμμένος κάτω από παλιά κονιάματα και ρύπους -βλέπετε είχε χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικό υλικό και βρέθηκε στα μπάζα κοντά σε ένα χωριό του ημαθιώτικου κάμπου…
Πριν μερικούς, μήνες καθώς αδειάζαμε τις αποθήκες για τις αναπροσαρμογές, τον είδα… παρά τις πληγές που άφησαν στο ωραίο του πρόσωπο οι αιώνες και η άγνοια, η λεοντίσια χαίτη, τα ονειροπόλα μάτια, το απαραγνώριστο βλέμμα ήταν εκεί… ο Αλέξανδρος που αναζητούμε τα ζωντανά του ίχνη στην Οικουμένη!…
Ένα υστεροελληνιστικό πορτραίτο με έντονο τον απόηχο του Περγαμηνού μπαρόκ, ένας Αλέξανδρος θεός, όπως είχαν μάθει να τον βλέπουν οι πολίτες του κόσμου που εκείνος ονειρεύτηκε, πίσω στην πατρώα γη, τόσο κοντά στους τάφους των προγόνων και του γιου του, ένας απροσδόκητος και ανέλπιστος θησαυρός, που στα χέρια των άξιων συντηρητών μας ξαναβρήκε κάτι από την παλιά του αίγλη!….
Αυτός ο Αλέξανδρος θα πρωταγωνιστήσει στην έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρο» που μαζί με την μεγάλη έκθεση «Αιγών μνήμη» θα ανοίξει στο τέλος του 2020 το νέο μουσείο των Αγών για τους φίλους της ιστορίας και του πολιτισμού!….»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΣΥΜΒΑΊΝΟΥΝ,ΤΈΤΟΙΟ ΕΥΡΉΜΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΞΕΧΑΣΜΈΝΟ ΣΕ ΑΠΟΘΉΚΗ,ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΊΟ ΣΟΥ.ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΈΦΟΥΝ ΤΑ ΕΛΓΕΙΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί είμαστε Κύριοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ έχουμε ολόκληρο κάστρο στην αφάνεια.
    Για μια προτομή κάνετε έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.