Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κουνούπια στην Πέλλα: Καθημερινό μαρτύριο με τον καλοκαιρινό εφιάλτη


«Αυγουστιάτικο φεγγάρι 2019 μαζί με …7,7 δισεκατομμύρια κουνούπια περίπου!»

Ένα καθημερινό μαρτύριο βιώνουν αυτή την εποχή πολλοί κάτοικοι της Π.Ε. Πέλλας, καθώς φαίνεται ότι η «μάχη» με τα κουνούπια έχει χαθεί οριστικά και ο Αύγουστος τείνει να γίνει ο πιο εφιαλτικός τους μήνας. 
Όταν η μέρα φεύγει… τα κουνούπια έρχονται και πολλοί είναι αυτοί που -στην κυριολεξία- τρέχουν για να κρυφτούν από την… «καλοκαιρινή μάστιγα» στα σπίτια τους. 
Και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή. Μια τυχαία βόλτα στις 9.00 με 9.30 το βράδυ στην Πέλλα θα σας πείσει για του λόγου το αληθές, καθώς η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του παραπάνω ιστορικού χωριού -αλλά και άλλων που βρίσκονται κυρίως ανατολικά του Ν. Πέλλας- έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι κάτοικοι των οικισμών αυτών «κατέχουν τα πρωτεία» στην ταλαιπωρία, στην όχληση και στην δυσφορία εξαιτίας των κουνουπιών.


Αυγουστιάτικο φεγγάρι με... κουνούπια!

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του καλού συναδέλφου και φίλου Πέτρου Κάνου στην προσωπική του σελίδα στο facebook για την χθεσινή βραδιά με το Αυγουστιάτικο φεγγάρι και με ανοιχτό το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας: «Αυγουστιάτικο φεγγάρι 2019 μαζί με …7,7 δισεκατομμύρια κουνούπια περίπου!». Και πραγματικά χθες το βράδυ στην Πέλλα η κατάσταση ήταν αφόρητη. «Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να είχαμε τέτοιο χάλι! Μια βραδινή έξοδο στα καφέ του χωριού δεν την ευχαριστηθήκαμε! Μας έφαγαν τα κουνούπια!», επισημαίνει ο Γ.Κ., περιγράφοντας συνοπτικά και πολύ συγκεκριμένα την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου η οποία, εκτός των άλλων, προσδοκά οφέλη από επισκέψεις τουριστών.«Δεν μπορούμε να απολαύσουμε τα στοιχειώδη, μια βόλτα, έναν καφέ στο μπαλκόνι μας, τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν έξω και μόλις σουρουπώσει μαζεύονται στα σπίτια», συμπληρώνει.
Οι ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις των περασμένων μηνών και κυρίως η ανυπαρξία ψεκασμών τη φετινή περίοδο είχαν ως αποτέλεσμα να εκκολαφθεί σημαντικός πληθυσμός κουνουπιών και το πρόβλημα να πάρει μεγάλες διαστάσεις και -κατ΄ επέκταση- να μην μπορεί να καταπολεμηθεί.
Όπως υποστηρίζουν ειδικοί, οι ψεκασμοί θα πρέπει να ξεκινούν κάθε χρόνο τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, για να μην εκκολαφθούν και να αναπτυχθούν γενιές κουνουπιών, οι οποίες με τη σειρά τους, αφού ενηλικιωθούν θα γεννήσουν νέα αυγά. 



Ο ιός του Δυτικού Νείλου και τα μολυσμένα κουνούπια στην Πέλλα

Εκτός από το θέμα της ταλαιπωρίας, της δυσφορίας, του εκνευρισμού και της όχλησης, το σημαντικότερο είναι αυτό της υγείας. «Όλοι όσοι ζούμε σε χωριά που ταλαιπωρούνται από τα κουνούπια κινδυνεύουμε από όλα τα μεταδιδόμενα νοσήματα από το τσίμπημα των κουνουπιών, ακόμη και από ελονοσία ή τον ιό του Δυτικού Νείλου», σημειώνει κάτοικος της Πέλλας, που είναι το χωριό όπου τα πρόβλημα -ειδικά το τελευταίο διάστημα με τους καύσωνες-  είναι ανυπόφορο. Να σημειωθεί δε ότι στο συγκεκριμένο χωριό σημειώθηκε πριν από λίγα χρόνια θανατηφόρο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου.
Εξάλλου, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη καταγραφή των περιοχών έκθεσης των ασθενών στον ιό, εκτιμάται ότι μολυσμένα κουνούπια κυκλοφορούν σε τουλάχιστον δέκα περιφερειακές ενότητες. Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται δυστυχώς και ο Δήμος Πέλλας!
Εν κατακλείδι. Ο ανατολικός νομός Πέλλας στενάζει από την μάστιγα των κουνουπιών. Υποβιβάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και πλήττει επίσης τον -ούτως ή άλλως- ελάχιστο τουρισμό που υπάρχει στην Αρχαία Πέλλα.  
Η κατάσταση, δυστυχώς, κάθε χρόνο επιδεινώνεται...






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Να κάνετε μια έρευνα στο πάρτι αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών από την Περιφέρεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είχε μόνο ρο βράδυ.. Εδώ και την μέρα μας ρημαζουνε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαλτε και καμμιά αντικουνουπικη λοσιον....στην εξοδο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις πρόσφατες εκλογές η περιφέρεια δικαιώθηκε σε τέσσερα χρόνια θα τα ξαναπούμε αλλάξτε πλευρό και χαλαρώστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 70% δώσατε στον Τζιτζικώστα στην Πέλλα , μην κλαψουρίτε τώρα καθόλου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.