Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε πανηγυρικό κλίμα η εκδήλωση - γιορτή για τα 10 χρόνια του Νέου Μουσείου της Πέλλας (βίντεο)


Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, η εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας και πορείας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας Το Νέο Μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 2009 και φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του. Από την ίδρυσή του υπηρετεί αδιάλειπτα και πολύπλευρα τον πολιτισμό αναδεικνύοντας την ιστορία μας, προωθώντας την έρευνα και την καινοτομία, συνομιλώντας με την κοινωνία, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση στη νέα γενιά.
Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου και διοργάνωσαν με επιτυχία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και ο Σύνδεσμος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Να σημειωθεί ότι δύο ώρες νωρίτερα, στις 17:30, προηγήθηκε ξενάγηση για το κοινό στο Μουσείο από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ν. Παππά και Α. Γεωργιάδου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους του Υπουργείου προτεραιότητα του οποίου, όπως είπε, είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου, αλλά και στον μορφωτικό και παιδαγωγικό του ρόλο. «Πρόθεση και δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι να δώσει εκ νέου στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας την προσοχή και την επιμέλεια που τους αρμόζει», τόνισε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία της.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Πέλλας, Γρηγορίου Στάμκου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα ο Δήμος Πέλλας έχει μια άριστη συνεργασία με την Αφορεία Αρχαιοτήτων και την προϊσταμένη την κ. Μπετίνα Τσιγαρίδα. Συμμεριζόμαστε το όραμά της για την συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού τοπίου της Πέλλας.  
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι βουλευτές Διονύσης Σταμενίτης, Θεοδώρα Τζάκρη και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής.
Στην ομιλία της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνα Τσιγαρίδα, αφού αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Εφορείας εκτός των άλλων, μίλησε για την πορεία των εργασιών στο Ανάκτορο. Σε έναν χρόνο από σήμερα θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτιρίου Ι και του Πρόπυλου στο εμβληματικό Ανάκτορο της Πέλλας για να αποδοθούν στο κοινό, το οποίο μαζί με την ολοκλήρωση των εργασιών στο υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, με την επίσκεψή του θα βαδίζει στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στη συνέχεια η επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ακαμάτη, η οποία ήταν επί σειρά ετών προϊσταμένη της (πρώην) ΙΖ΄ ΕΚΠΑ, όπου μαζί με την Ημαθία ανήκε η αρχαιολογική υπηρεσία της Πέλλας και φυσικά είχε ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική συμβολή στην ίδρυση του Μουσείου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας για την ίδρυση και την λειτουργία του Νέου Αρχαιολογικού  Μουσείου Πέλλας, που έγινε επί των ημερών της.
Μέσα από την προβολή video που ακολούθησε, το πολυπληθές κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση- γιορτή είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Μουσείου Πέλλας.
Η πανέμορφη γιορτή κορυφώθηκε με την συναυλία της Ήρας Τσούκλα (φλάουτο), της Ιωάννας Βαφειάδου (βιόλα) και της Μαρίας Χρίστοβα (βιολοντσέλο) που έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με συμβολικό σβήσιμο κεριών και μπουφέ στη συνέχεια στην βεράντα και στο αναψυκτήριο του Νέου Μουσείου.

Στην εκδήλωση- γιορτή, εκτός από τους παραπάνω, παραβρέθηκαν επίσης: ο βουλευτής Λάκης Βασιλειάδης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας π. Ιωάννης Σπυρίδης, οι  δήμαρχοι Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Σηφάκης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί,  δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, η ειδική σύμβουλος της υπουργού Πολιτισμού Άννα Παναγιωταρέα, ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Ακαμάτης, ο αστυνομικός δντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, τοπικών φορέων και συλλόγων και πλήθος πολιτών.
mousio10xr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.