Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέα ευκαιρία ένταξης στις 120 δόσεις για 800.000 μη μισθωτούς


Στις περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων εναποθέτουν τις ελπίδες τους στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διευθέτηση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. 

Τα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχουν αγγίξει πλέον τα 35 δισ. ευρώ. Για να πετύχει ή έστω να βρεθεί κοντά στον στόχο να ενταχθεί σε ρύθμιση τουλάχιστον το 10% των οφειλών αυτών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί τη ρύθμιση που υπάρχει στο υπό διαβούλευση αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ώστε να ενταχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάποιοι από τις 800.000 αυτούς οφειλέτες, μη μισθωτούς. 

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ξεκίνησαν μεν τη διαδικασία, δεν κατάφεραν όμως να την ολοκληρώσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, είχαν προκύψει τεχνικού τύπου προβλήματα, με αιχμή την αδυναμία εκκαθάρισης των οφειλών από τα πρώην ταμεία και αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση αναφορικά με την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Η υπό κατάθεση διάταξη ανοίγει ένα παράθυρο, ώστε οι ενδιαφερόμενοι, αφού υποβάλουν την πρώτη αίτηση προς τον ΕΦΚΑ έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. 

Το ενδιαφέρον των οφειλετών πάντως παραμένει σχετικά υποτονικό, παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μικρή αύξηση στην υποβολή των αιτήσεων. Αν και έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, καθώς υπό προϋποθέσεις οδηγεί ακόμη και στη μείωση της αρχικής οφειλής, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία περίπου 110.000 οφειλέτες με συνολικό χρέος 1,7 δισ., ενώ στα ταμεία του ΚΕΑΟ έχουν μπει κάτι περισσότερο από 130 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται βέβαια για ισχνή μειοψηφία, με δεδομένο ότι συνολικά υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν 35 δισ. στο ασφαλιστικό σύστημα. Πλέον, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι σημαντικά θετικό για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, να ενταχθούν προς ρύθμιση τουλάχιστον 3 με 3,5 δισ. ευρώ. 

Προσδοκίες δημιουργεί και η νέα διάταξη, που όμως ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη διαδικασία διαβούλευσης, η οποία προβλέπει ότι αρκεί η υποβολή της αίτησης προς τον ΕΦΚΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία. Όσο για τον οριστικό προσδιορισμό της οφειλής, αυτός μπορεί να γίνει (προς το ΚΕΑΟ) σε δεύτερο χρόνο, έως το τέλος του χρόνου.  

Να σημειωθεί ότι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν χρέη πριν και μετά το 2016, βάσει του νόμου και των σχετικών εγκυκλίων, πρέπει να κάνουν τρεις αιτήσεις. Μία στον ΕΦΚΑ και δύο αιτήσεις στο ΚΕΑΟ εκ των οποίων η πρώτη θα αφορά τα χρέη έως το 2016 και η δεύτερη τα χρέη 2017 και 2018. Όσοι μάλιστα έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2018 και βρίσκονται στη διαδικασία αποπληρωμής σε 5 δόσεις, εάν υποβάλουν αίτηση και ενταχθούν στη ρύθμιση, μπορούν αυτόματα να περάσουν τα υπολειπόμενα χρέη του 2018 στο σχήμα των 120 δόσεων. 

Βάσει των υπολογισμών, από την προωθούμενη διάταξη ευνοούνται εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι δυνητικά θα μπορούν να κάνουν χρήση της προωθούμενης διάταξης: 

Α) Περίπου 19.500 οφειλέτες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι των οποίων οι οφειλές μέχρι και το 2016 καθυστερούν να πιστοποιηθούν, λόγω προβλημάτων στα μητρώα του πρώην ΕΤΑΑ.

Β) Περίπου 480.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που ακόμη δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καθώς και

Γ) Περίπου 320.000 αγρότες που ενώ ο προσδιορισμός των οφειλών γίνεται αυτόματα, η μεταφορά των χρεών στο ΚΕΑΟ και η βεβαίωσή τους απαιτεί λίγα 24ωρα. 

Πηγή euro2day.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.