Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΤΑΦΡΟΣ 66: Συνεχίζεται το περιβαλλοντικό μαρτύριο σε Πέλλα και Ημαθία- Σκούρα νερά, αφροί και δυσοσμία- Συνάντηση στο Λιποχώρι την Τετάρτη (φωτο)


Δεν έχει τελειωμό το περιβαλλοντικό μαρτύριο στο οποίο υποβάλλεται κάθε χρόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η πολύπαθη Τάφρος 66, το τεχνητό ποτάμι που κυλά σε Πέλλα και Ημαθία. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής για την έντονη δυσοσμία που αναδύεται έχουν πληθύνει δραματικά.
Τα απόβλητα από τη βιομηχανική δραστηριότητα επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τα οποία καταλήγουν μέσα σε χείμαρρους και κανάλια σε Πέλλα και Ημαθία, κάνουν τρομερά δύσκολη τη ζωή των κατοίκων.
Σε νέα αυτοψία της Greenagenda.gr, που έχει πολλάκις αναδείξει το χρονίζον περιβαλλοντικό έγκλημα, διαπιστώθηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας το χρώμα των νερών στην Τάφρο ήταν και πάλι σκουρόχρωμο, ενώ σχηματίζονταν αφροί και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω της δυσοσμίας.
Όπως λένε στη Greenagenda.gr οι κάτοικοι, το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι εποχικό και τους καλοκαιρινούς μήνες του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια, δηλαδή, της λειτουργίας επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και κυρίως κονσερβοβιομηχανιών.
Αν και διαπιστώνεται ένας μετριασμός της επιβάρυνσης των νερών λόγω της συμμόρφωσης των υπευθύνων με τους περιβαλλοντικούς όρους, δυστυχώς το πρόβλημα δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί.

«Το χρώμα των νερών έχει επανέλθει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σχεδόν στη φυσιολογική του κατάσταση, ωστόσο η δυσοσμία είναι έντονη», εξηγεί μιλώντας στη Greenagenda.gr ο Στέφανος Τοπαλίδης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λιποχωρίου.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται, γίνονται συστάσεις και τηρείται η νομοθεσία, ενώ τα πρόστιμα επιβάλλονται στους παραβάτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Λόγω της εποχικότητας δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ποσότητες ροδακίνου. Εμείς εξαντλούμε όλες τις προσπάθειές μας, όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν για το καλύτερο. Τα λύματά μας είναι κατεργασμένα, ορισμένες φορές όμως έχουμε αστοχίες. Κάνουμε τις επενδύσεις για την αγορά και τη βελτίωση των βιολογικών καθαρισμών», λέει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου.

Συνάντηση στο Λιποχώρι


Η κατάσταση για τους κατοίκους, όμως, φαίνεται πως έχει φθάσει στο απροχώρητο. Για αυτόν τον λόγο, η εθελοντική ομάδα Λιποχωρίου την ερχόμενη Τετάρτη διοργανώνει στις 19:30 συνάντηση με θέμα: «Tάφρος 66: Καθαρισμός και Ρύπανση», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του χωριού.
Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί η εθελοντική ομάδα Πολυπλατάνου, η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, οι πρόεδροι κοινοτήτων όλων το τοπικών διαμερισμάτων μέσω των οποίων διέρχεται η Τάφρος 66, ο δήμαρχος Νάουσας Νίκολας Καρανικόλας, οι αντιπεριφερειάρχες Πέλλας Δάνης Τζαμτζής και Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, όπως και οι βουλευτές της περιοχής.
Οι κάτοικοι του Λιποχωρίου και των γειτονικών χωριών θέλουν να εκφράσουν τη μεγάλη αγανάκτησή τους για την έντονη δυσοσμία. «Tα κουνούπια είναι μολυσμένα και όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση μας προκαλεί ανησυχία», επισημαίνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λιποχωρίου.
Οι εθελοντές του Πολυπλατάνου πραγματοποίησαν πριν λίγες εβδομάδες κινητοποίηση για την ανάδειξη του προβλήματος. Σε αυτήν συμμετείχαν κάτοικοι χωριών της Ημαθίας και της Πέλλας, από το Λιποχώρι μέχρι την Κουλούρα.
«Όλοι πλέον θέλουμε μια λύση για να σταματήσει αυτό το χρόνιο πρόβλημα και να ξαναπάρει ζωή το ποτάμι», τονίζουν.

Ρεπορτάζ του Νίκου Αβουκάτου
Greenagenda.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.