Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χωρίς δουλειά οι Έλληνες, παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά - Μάστιγα η ανεργία


Η ανεργία φαίνεται πως αποτελεί πλέον σύγχρονη μάστιγα για τους Ελληνες, αφού παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά η πλειοψηφία του εν δυνάμει εργατικού δυναμικού, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του δυσκολεύεται να βρει μια θέση στην αγορά εργασίας. 

Η ανεργία συνεπώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική πραγματικότητα, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που παρά τις ακαδημαϊκές τους σπουδές παραμένουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, με τους δείκτες της Ελλάδας να δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό.

Στα ύψη η ανεργία των νέων

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στην ανεργία των νέων ηλικίας από 18 έως 24 ετών (άτομα που ούτε εργάζονται ούτε εκπαιδεύονται) από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Κόστα Ρίκα, η Ιταλία και η Κολομβία και πόρρω απέχει από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ανάλογα με τα ακαδημαϊκά προσόντα, η ψαλίδα στην αγορά εργασίας της Ελλάδα είναι τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, το 90% των κατόχων διδακτορικού εργάζεται, ενώ μόλις το 50% των κατόχων απολυτηρίου Λυκείου βρίσκεται εντός της αγοράς εργασίας. Στο ενδιάμεσο, αλλά διατηρώντας την ανησυχητική πρωτιά, είναι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού, με το 82% αυτών να εργάζεται και οι κάτοχοι πτυχίου, με το 73% αυτών να δουλεύει. Μόνο οι κάτοχοι διδακτορικού στην Ελλάδα, αν και βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (92%), είναι κοντά σε αυτό. 

Απεναντίας, τεράστια ψαλίδα παρατηρείται στους κατόχους πτυχίου και μεταπτυχιακού. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα με πτυχίο και με μεταπτυχιακό έχουν μικρότερο ποσοστό (29% και 76%) από ό,τι ο ΟΟΣΑ με μέσο όρο (44% και 91%). 

Θύματα της ανεργίας οι γυναίκες

Την ίδια ώρα, στην σχετική έκθεση τονίζεται ότι η ανεργία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες. Συγκεκριμένα στις ηλικίες 25-34 ετών, στα ποσοστά των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται, το 64% είναι γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι κατά 15% υψηλότερο, αγγίζοντας το 79%. 

Η κρατική χρηματοδότηση εκλείπει

Παράλληλα, σύμφωνα με την τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ, η Παιδεία στην Ελλάδα τις κρίσεις δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, αφού οι μειώσεις ήταν απανωτές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό η χώρα δαπανά 5.400 ευρώ ανά μαθητή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 6.000 ευρώ στη δευτεροβάθμια. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσά αποτελούν το 60%-70% αυτών που διαθέτουν οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. 

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη χρηματοδότηση στην Παιδεία για την εκπαίδευση από την ηλικία των 6 έως και 15 ετών.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Σίγουρα η ανεργία είναι μεγάλη. Και αυτό γιατί 1] όλοι πάνε στα πανεπιστήμια ακόμα και μέ μεσο βαθμό 5 2] Τα πανεπιστήμια στραβά κουτσά δίχως να το αξίζουν τους δίνουν όλους πτυχία 3] δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια που θα σου δώσουν δουλειά 4]δεν υπάρχει καμιά πολιτική στην Ελλάδα για το μέλλον των νέων ανθρώπων και 5] τα λαμόγια στην πολιτική περισσεύουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.