Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κρήτη: Ορκίστηκε δήμαρχος αλλά ανέλαβε ο ξάδερφός του!


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Δήμο Γόρτυνας, μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που έκρινε ότι δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μ. Κοκολάκης και μάλιστα λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ως νέου δημοτικού άρχοντα!

Μετά το αρχικό σοκ, η πλειοψηφούσα παράταξη λειτούργησε ταχύτατα ανακοινώνοντας το πρωί του Σαββάτου ότι τη θέση του Δημάρχου αναλαμβάνει ο εξάδελφος του δημάρχου Λευτέρης Κοκολάκης. Ο νέος δήμαρχος έσπευσε να δηλώσει ότι θεωρεί την παρουσία καταρχήν «τιμητική» αλλά «τυπική», συνδέοντας ευθέως την παραμονή του μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής της παράταξης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που όπως σημείωσε «θα αποκαταστήσει την τάξη».

Εσωτερικές διεργασίες αλλά και …σύμπνοια

Πάντως τα πράγματα όπως φαίνεται δεν είναι και τόσο απλά, όχι μόνο επειδή οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, αλλά και επειδή το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του δήμου «μυρίζει μπαρούτι».

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία ανάδειξης του νέου δημάρχου προχώρησε με τέτοια ταχύτητα που δεν άφησε περιθώρια έκφρασης και εναλλακτικών επιλογών ακόμα και τη δυνατότητα να γίνουν κάποιες ενδοπαραταξιακές εσωτερικές συζητήσεις προκειμένου να καλύψουν τη θέση δημάρχου άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα έθεταν υποψηφιότητα.

Ωστόσο η πλευρά του Μ.Κοκολάκη υπογραμμίζει ότι όλοι οι σύμβουλοι υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης χωρίς να εκφράσουν επιφυλάξεις. Εξάλλου τα στελέχη της παράταξης εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι η δικαίωση θα έρθει από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και από τη δήλωση του κ. Λευτέρη Κοκολάκη εξάδελφου του Μιχάλη Κοκολάκη αμέσως μετά την ανάδειξη του σε Δήμαρχο. Συγκεκριμένα ο νέος δήμαρχος Γόρτυνας, έσπευσε να τονίσει τα εξής: «ευχαριστώ θερμά τον επικεφαλής της “Μεγάλης Γόρτυνας”, Μιχάλη Κοκολάκη και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου».

Παράλληλα η πολιτική θέση της παράταξης είναι ότι «η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την βούληση των πολιτών της Γόρτυνας, που εκφράστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο – με ποσοστό που άγγιξε το 70% για την παράταξή μας – στις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου».

Η στάση της αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις, με σκοπό να χαράξουν την στάση τους.

Η πλευρά του Ν. Σχοιναράκη αναμένεται σύντομα να τοποθετηθεί και επισήμως για τις εξελίξεις, ενώ εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη με όσους επιχειρούν να της αποδώσουν ευθύνη για την ανατροπή που σηματοδότησε η προσφυγή της στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο τονίζουν άνθρωποι από το περιβάλλον της παράταξης Σχοιναράκη, είναι ότι «άπαντες ήξεραν το κώλυμα που υπάρχει σε σχέση με τη συμμετοχή του κ. Κοκολάκη στις εκλογές. Και καταρχήν το ήξερε πολύ καλά ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης, ο οποίος υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση στο Πρωτοδικείο, ότι δεν έχει κανένα κώλυμα σύμφωνα με το νόμο. Υπάρχει ενεργή σύμβαση με το Δήμο Γόρτυνας από τον οποίο ο κ. Κοκολάκης διεκδικεί οικονομική αποζημίωση από την οποία δεν παραιτήθηκε ούτε αφού εκλέχθηκε. Το στοιχείο αυτό είχε διατυπωθεί δημόσια και το ήξεραν όλοι. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί άγνοια. Αντίθετα υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για τις επιλογές που έγιναν οι οποίες είναι εντελώς προσωποποιημένες σε εκείνους που δεν αναλαμβάνουν τις συνέπειες των πράξεων τους».

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η αντιπολίτευση δεν θα παρακολουθήσει σαν απλός θεατής τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν αλλά εμφανίζεται διατεθειμένη να παίξει ρόλο ενεργό και να καθορίσει το νέο πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, μελετώντας με μεγάλη προσοχή το νομοθετικό πλαίσιο και τις δυνατότητες που αναδύονται από αυτό.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.