Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στοιχεία σοκ για την εκπαίδευση στην Ελλάδα: Λειτουργικά αναλφάβητοι οι μισοί μαθητές!


Τον κίνδυνο μεγάλη μερίδα μαθητών να ολοκληρώσει το Λύκειο λειτουργικά αναλφάβητη διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Στην έκθεση αποτυπώνονται οι απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών της Β' Λυκείου σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2017-2018. Είναι ενδεικτικό ότι στα Γενικά Λύκεια ένας στους δύο μαθητές (48,4%) βαθμολογήθηκε στη Φυσική κάτω από τη βάση. Στην Άλγεβρα κάτω από τη βάση είχε 38,9% και στη Γεωμετρία 44,2%. Στη Γλώσσα το 7,1% των μαθητών βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση.
Χειρότερη όμως εικόνα παρουσιάζουν οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων καθώς ένας στους πέντε (20,4%) πήρε κάτω από τη βάση στη Νεοελληνική Γλώσσα. Το 52,7% πήρε κάτω από τη βάση στην Άλγεβρα και το 51,3% στη Γεωμετρία. Στο 41% οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση στη Φυσική και στο 40,8% στη Χημεία.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «τα προβλήματα δεν εμφανίζονται στο λύκειο αλλά αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες» και γίνεται αναφορά στην ανάγκη άμεσης παρέμβασης προληπτικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και επανορθωτικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μάλιστα, η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) ζητά από το υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα μέτρα στην εκπαίδευση και προτείνει :
-Αναδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει αξιολόγηση των μαθητών στις διαφορετικές βαθμίδες.
-Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση των μαθητών - μαθητριών στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
-Πρόληψη του λειτουργικού αναλφαβητισμού
-Υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την περαιτέρω αξιοποίηση του ψηφιακού ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. Έλα στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό αποκλείεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λειτουργικά αναλφάβητοι οι μισοί μαθητές λέει η Αρχή.
    Τώρα ξύπνησαν;
    Φοβούνται να πουν ουσιαστικά αναλφάβητοι όχι οι μισοί αλλά οι περισσότεροι μαθητές του επιτυχημένου προοδευτικού και καινοτόμου, έτσι το χαρακτηρίζουν, εκπαιδευτικού συστήματος που εφαρμόζουν μετά από αποφάσεις εκπαιδευτικών φωστήρων.
    Τώρα το ανακάλυψαν ότι με γραπτά κάτω από την βάση εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
    Φοιτητής π.χ μαθηματικού με γραπτό στα μαθηματικά 1 ή 2.
    Είναι δυνατόν θα πει κάποιος;
    Μα τείνει να γίνει κανόνας, τι συζητάμε τώρα.
    Όσο αφορά την Γλώσσα , την Έκθεση , την κατανόηση κειμένου και το λεξιλόγιο, εγκληματικός πάτος. Και όμως γίνονται φιλόλογοι ακόμα και νομικοί.
    Διαπίστωσαν ότι χειρότερα είναι τα πράγματα στα επαγγελματικά λύκεια. Σιγά το νέο.
    Εκεί είναι που οι μαθητές πηγαινοέρχονται και οι καθηγητές τους παρακαλάνε στην ουσία να γράψουν κάτι ώστε να τους περάσουν στην επόμενη τάξη. Και ήρθαν οι εγκέφαλοι να επιβραβεύσουν την παραπάνω κατάσταση και να δώσουν το δικαίωμα σε κάποιους να εισαχθούν ακόμα και στα πολυτεχνεία και τις ιατρικές. Πλήρης ισοπέδωσης των πάντων.
    Φταίει λέει και η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σωπάτε καλέ. Υπάρχει περίπτωση να γίνεται κάτι τέτοιο;
    Μα αφού στο δημοτικό στην ουσία απαγορεύεται να μείνει στάσιμος όπως λέγαμε κάποτε μην του δημιουργηθούν ψυχολογικά προβλήματα. Έτσι λοιπόν όποιος γραφτεί στο δημοτικό αρκεί να παρουσιάζεται στο σχολείο τις μισές μέρες του χρόνο και μετά από έξι χρόνια γράφεται στο Γυμνάσιο και σύμφωνα με την τελευταία εφεύρεση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να είναι και σημαιοφόρος ως επιβράβευση της αδιαφορίας του.
    Ποιος μπορεί να πείσει έναν μαθητή κάτω από αυτά τα δεδομένα να διαβάσει έστω και λίγο;
    Κανείς.
    Κάποτε λέγανε ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός και φτάνοντας στο σημείο να δίνουν σε όλους πτυχία τριτοβάθμιας, δεν μιλάμε για τα πτυχία………εξωτερικού, θεώρησαν ότι λύσανε το πρόβλημα. Και τώρα ανακάλυψαν νέο όρο. Τον λειτουργικό αναλφαβητισμό και περιμένουμε να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουν και αυτόν.
    Η ιστορία αυτή μήπως θυμίζει την άλλη πρόσφατη μεγάλη ανακάλυψη της ελληνικής εκπαίδευσης που είναι μοδάτη τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί νέες θέσεις και παράθυρα διορισμών;
    Για την ειδική αγωγή μιλάμε που ξαφνικά η Ελλάδα γέμισε παιδιά που χρειάζονται ειδική αγωγή και φροντίδα με αποτέλεσμα να γεμίσει ο τόπος , προσχολική-πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια- ίσως βάλουν και στην τριτοβάθμια, τμήματα ένταξης όπως τα βάφτισαν.
    Τελικά για να είμαστε στα μνημόνια και να δεχόμαστε τα πάντα που σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, όπως λέγαμε κάποτε, χωρίς καμιά αντίδραση μήπως όντως είμαστε για ειδική εκπαίδευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπράβο συμφωνώ 100%

      Διαγραφή
    2. Διαφωνω,εαν ο μπαμπάς εχει φραγκα, πηγαίνεις,κυπρο, Βουλγαρία,ρουμανια,αγγλια,οι πιο "μάτσο" ακομα και Αμερική(κολάμπια) και γυρνας επιτυχημένος γιατρος, καθηγητής, δικηγόρος,δασκαλος, οικονομολόγος και τυγχάνεις ευρυτατης αποδοχης.Κανεις δεν θα σε ρωτησει πώς εγραψες στις πανελλαδικές και τί βαθμο απολυτηρίου είχες.

      Διαγραφή
  3. Αναλφάβητοι μαθητές με πτυχία ξενών γλωσσών δεν υπάρχουν, καλύτερα να μιλήσουν για αναλφάβητους πολιτικούς (βλέπε στο φβ τους).Στημένες έρευνες προς εξυπηρέτηση αλλαγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην μιλήσουμε για την στημένη φάμπρικα των πτυχίων ξένων γλωσσών που λειτουργεί στην Ελλάδα και δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο.
      Μεγάλη κονόμα, πολλοί ζουν από αυτό γι΄ αυτό κανείς δεν μιλάει.
      Πώς είναι δυνατόν ένας μαθητής 14-15 χρονών με τεράστια προβλήματα στην χρήση της μητρικής του Γλώσσας να είναι κάτοχος proficιency με ότι αυτό συνεπάγεται όσο αφορά την χρήση μιας ξένης γλώσσας και να μην μπορεί να κατανοήσει, επεξεργαστεί και να διατυπώσει άριστα ένα κείμενο στην μητρική του γλώσσα;
      Όταν έθεσα τις απόψεις μου σε έναν από αυτούς που διοργανώνουν τέτοιου είδους εξετάσεις μου απάντησε ότι έχω δίκαιο αλλά τι να κάνουμε όταν το κάνουν και οι άλλοι, υπονοώντας τους ανταγωνιστές ¨¨οργανισμούς¨¨ .
      Όσο αφορά τους αναλφάβητους πολιτικούς απλά επιβεβαιώνεις αυτά που γράφω. Έχουμε να μας κυβερνούν και να μας διοικούν αυτούς που μας αξίζουν.
      Οι αγράμματοι ψηφίζουν ανθρώπους αντίστοιχου επιπέδου.
      Αποτέλεσμα;
      Η Ελλάδα των Μνημονίων στα χέρια των Τοκογλύφων και εμείς συνεχίζουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα

      Διαγραφή
    2. ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΟΠΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.