Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πράσινο φως από Ε.Ε. για κρατική επιδότηση της δόσης δανείου

Eγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κρατική επιδότηση των δανείων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η επιδότηση αντιστοιχεί στο 20-50% της μηνιαίας δόσης του δανείου και χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και υπό την προϋπόθεση συνεπούς πληρωμής του υπολοίπου του δανείου εκ μέρους του δανειολήπτη που υπάγεται στη ρύθμιση. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης είναι οι 200.000 ευρώ στην τριετία. Αν ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, προβλέπεται ότι η τράπεζα θα κινήσει τη διαδικασία κατάσχεσης του ακινήτου, αναφέρει η σχετική χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το σχέδιο διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό 132 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι για φέτος είχαν εγγραφεί 150 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά δεν προβλέπεται να απορροφηθούν πάνω από 2 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν πρόσφατα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά ελάχιστες ρυθμίσεις.

Χθες, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η ηλεκτρονική πλατφόρμα ένταξης στη ρύθμιση λειτουργεί αποτελεσματικά και έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες 10 ρυθμίσεις, ενώ απλοποιήθηκαν και οι διαδικασίες ένταξης σε αυτή». Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι για την κυβέρνηση αποτελούν προτεραιότητα η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ανακούφιση και η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ «παράλληλα, η κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες και ήδη τα πρώτα προγράμματα επιβράβευσης έχουν δημιουργηθεί».

Η Επιτροπή, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της, κατέληξε στο συμπέρασμα πως σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, το σχέδιο δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση. Οσον αφορά τις τράπεζες, το σχέδιο θα παρέχει μεν «έμμεσο πλεονέκτημα», αλλά δεν θα δημιουργήσει στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και δεν θα υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των τραπεζών, καθώς όλες όσες εδρεύουν στην Ελλάδα θα συμμετέχουν σε αυτό.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…