Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανοίγουν τα σχολεία - Όλες οι αλλαγές - Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές...


Το πρώτο κουδούνι για το σχολικό έτος 2019-2020 θα χτυπήσει στα σχολεία μεθαύριο, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους. Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα ανοίξουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για το πώς λειτουργούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και λήγει την 21η Ιουνίου του 2020.
Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα ανοίξουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία τρίμηνα.Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Τι αλλάζει στη φετινή σχολική χρονιά
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει επιλέξει να κάνει στη φετινή σχολική χρονιά βελτιωτικές κινήσεις και όχι ριζικές αλλαγές, που θα αιφνιδίαζαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Στο δημοτικό σχολείο η πρώτη αλλαγή αφορά την απόφαση να επανέλθει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ξεκινώντας από την 28η Οκτωβρίου.
Για το λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:
Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.
Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.
Οι αλλαγές που αποφάσισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι:
Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».
Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία
Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.

Πόσο θα κοστίσει η σχολική τσάντα
Το γεγονός ότι πλησιάζει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία έχει προκαλέσει τον κλασικό- για την εποχή- πονοκέφαλο στους γονείς, εξαιτίας της επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού. Φέτος, οι τιμές των σχολικών ειδών είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με κάποιες μικρές αυξήσεις, κυρίως σε επώνυμα προϊόντα, δήλωσαν στο ΑΠΕ οι αρμόδιοι της αγοράς.
Για ένα παιδί στο Δημοτικό σχολείο, οι τιμές κυμαίνονται από 15,82 έως 446,31 ευρώ, ενώ για ένα παιδί στο Γυμνάσιο και το Λύκειο από 26,27 ευρώ έως 501,74 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. Βέβαια, το ποσό αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές αλλά και τις ανάγκες του κάθε μαθητή. «Δεν υπάρχει όριο στο συνολικό κόστος για τη σχολική τσάντα καθώς μπορεί κανείς να βρει οποιαδήποτε τιμή. Οι τιμές στα σχολικά είδη, είτε παραμένουν σταθερές, είτε έχουν πτωτική τάση, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός με αποτέλεσμα, όμως, να πέφτει πολύ η ποιότητα. Παρόλα αυτά η ζήτηση είναι ίδια γιατί αναλόγως έχει μειωθεί και το εισόδημα του καταναλωτή», δήλωσε στο ΑΠΕ η γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, Βασιλική Μανουσαρίδου.

Οι τιμές για τσάντες, μολύβια, τετράδια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, το κόστος για τα βασικά σχολικά είδη είναι:
για μία τσάντα από 3 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι 100 ευρώ ανάλογα το μέγεθος, το σχέδιο και την επωνυμία
για ένα μολύβι από 0,05 ευρώ μέχρι 8 ευρώ
για ένα στυλό από 0,07 ευρώ μέχρι 30 ευρώ
για ένα τετράδιο 50 φύλλων από 0,25 ευρώ μέχρι 3,60 ευρώ
για ένα τετράδιο σπιράλ από 1,10 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ ανάλογα τα θέματα
για ένα μπλοκ ζωγραφικής από 0,49 ευρώ έως τα 4 ευρώ
για μια κασετίνα από 3 ευρώ έως 25 ευρώ
Εντατικοί έλεγχοι στα σχολικά είδη
Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του κλάδου επισήμαναν ότι υπάρχει ανάγκη για εντατικούς ελέγχους στην αγορά των σχολικών ειδών. «Θα έπρεπε οπωσδήποτε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Υπάρχουν πάρα πολλά κινέζικα, μη ελεγμένα προϊόντα, που πωλούνται, είτε σε μεγάλες αλυσίδες, είτε σε μαζικές αγορές, είτε εκτός καταστημάτων. Αυτά είναι που πρέπει να ελεγχθούν. Οι μεγάλες παραπλανήσεις του κοινού για τα επικίνδυνα και ανέλεγκτα προϊόντα βρίσκονται σε μαζικές αγορές, όπου εκεί υπάρχει και το όφελος. Έπειτα ο ανεξάρτητος βιβλιοπώλης δεν θα ρισκάρει ποτέ στον πελάτη που τον βλέπει μια ζωή να του δώσει κάτι που θα τον βλάψει. Οι μαζικές και οι απρόσωπες αγορές είναι που τα κάνουν αυτά», τονίζει στο ΑΠΕ η κ. Μανουσαρίδου.

Μεταφορά μαθητών στα σχολεία
Για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο μερίμνησε, προσθέτοντας διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με αυτήν, δίνεται παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2020 (από 30 Ιουνίου 2019 που ίσχυε) στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών, κατ εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, ώστε να αναθέσει την εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαγωνισμών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να παρατείνει έως τις 30-6-2020, την εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30-6-2019, σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση.
Στο «μικροσκόπιο» τα προγράμματα σπουδών και στοχευμένες παρεμβάσεις. Η υπουργός Παιδείας, έχει αναφέρει σε συνέντευξη ότι ήδη μελετάται ένα νέο πρόγραμμα σπουδών από το Δημοτικό έως το Λύκειο. Βασικό στοιχείο του προγράμματος σπουδών θα είναι ο εμπλουτισμός του με νέες εκπαιδευτικές θεματικές: εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλο, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, διατροφή και υγιεινή, είναι μερικές από αυτές.
Επίσης, η κ. Κεραμέως έχει τονίσει ότι θα καθιερωθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από τις τάξεις του γυμνασίου, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες των μαθητών.
Στο λύκειο, οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν χαρακτηρίζονται από την ηγεσία του υπουργείου «στοχευμένες». Από τη μία, αφορούν το Εθνικό Απολυτήριο και τις προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη. Από την άλλη, στόχος είναι να ενισχυθεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής, καθώς επίσης και η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) –κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά— και ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) –ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακά δικαιώματα, κ.ά.





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.