Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πανηγυρικός εσπερινός και περιφορά Ιερής Εικόνας Παναγίας της Μηλιώτισσας (βίντεο)


Γιορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, πανηγυρίζει ο ενοριακός Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου στη Μηλιά Αλμωπίας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας. 

Με την παρουσία πλήθους κόσμου το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε χθες Σάββατο το απόγευμα με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και λιτάνευση της Ιερής εικόνας της Παναγίας. 
Η εικόνα έχει μακρά ιστορία και πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας συρρέουν στη Μηλιά, προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας. Την εικόνα, μαζί με άλλα Ιερά Κειμήλια, έφεραν το 1922 πρόσφυγες στην Ελλάδα από τη Μ.Ασία και συγκεκριμένα το χωριό Ελμαλίκ (που στα ελληνικά σημαίνει Μηλιά). Την «Παναγία του Ελμαλίκ» ο Μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης Και Αλμωπίας κυρός Καλλίνικος ονόμασε «Παναγία της Μηλιάς». 

Έχει αγιογραφηθεί τον 7ο – 8ο αιώνα μ.Χ., συντηρήθηκε πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, δεύτερη συντήρηση έγινε το 1650, ενώ, σύμφωνα με την προφορική παράδοση αγιογραφήθηκε στην Ιερουσαλήμ από καλόγερους ερημίτες. Κατόπιν δόθηκε ως ευλογία στους Ελμαλικιώτες-Μηλιώτες. Η πρώτη Αγιογραφία φαίνεται μέχρι και σήμερα καθαρά στο δεξί άνω μέρος της εικόνας και στα πρόσωπα του Χριστού και της Παναγίας. Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι τα έντονα μάτια της Παναγίας, που μοιάζουν να σε παρακολουθούν από κάθε γωνία. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή κυρίως ως προς την ευτεκνία.
milia


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.