Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πάνω από το 1 ευρώ η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Μπορεί ο πολεμικός πυρετός στην Αραβική Χερσόνησο να έπεσε και να αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η φετινή περίοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τα νοικοκυριά.
Με τα σημερινά δεδομένα, οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 του μήνα, θα ξεκινήσει με τιμή 1,060 ευρώ αλλά μόνο για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων και μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ειδικά στα νησιά, το κόστος ανεβαίνει και υπολογίζεται ότι στην Κρήτη η τιμή εκκίνησης θα είναι στα 1,160 ευρώ και στις Κυκλάδες στα 1,220 ευρώ το λίτρο. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται, μάλιστα, με συντηρητική- όπως τη χαρακτηρίζουν- παραδοχή για περιθώριο κέρδους 70 ευρώ/1.000 λίτρα, που θα διαχυθεί σε εταιρίες, μεταφορείς και πρατηριούχους.


Κλειδί η φορολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης
Η περσινή περίοδος είχε ξεκινήσει με μέση τιμή Επικράτειας στα 1,14 ευρώ και είχε “κλείσει” στα 1,08 ευρώ το λίτρο, μετά από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Παραγγελίες για φέτος φυσικά δεν υπάρχουν ακόμα, καθώς η καλοκαιρία ως τις αρχές Οκτωβρίου αλλά και η προσμονή για αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων ή και του επιδόματος θέρμανσης, έβαλε χαμηλά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών την προετοιμασία για το πετρέλαιο θέρμανσης. Κι αυτό ακριβώς είναι το σημείο- κλειδί: η φορολογία.
Η τελευταία παρέμβαση που έγινε στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης των καυσίμων δεν ήταν προς όφελος των νοικοκυριών. Το Μάιο του 2016, μέσα στο “πακέτο” των δημοσιονομικών μέτρων, με τα οποία “κλείδωσε” η 2η αξιολόγηση, έγιναν αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων και συγκεκριμένα ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη ανέβηκε από τα 0,67 ευρώ στα 0,70 ευρώ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης σκαρφάλωσε από τα 0,33 ευρώ στα 0,41 ευρώ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 0,23 ευρώ στα 0,28 ευρώ το λίτρο.
Υπάρχει περιθώριο μείωσης των φόρων; Κατ’ αρχάς, η απόσταση από τα ελάχιστα όρια, που προβλέπει η Κοινοτική Οδηγία για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, είναι αβυσσαλέα, συνεπώς δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Στο πετρέλαιο θέρμανσης το όριο βρίσκεται στα 21 (!!!) ευρώ ανά 1.000 λίτρα, δηλαδή εκεί που ήταν και η ελληνική φορολογία πριν πέσει ο μνημονιακός πέλεκυς, ενώ στην αμόλυβδη βρίσκεται στα... μισά, δηλαδή στα 359 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στη 2η θέση σε όλη την Ευρωζώνη!!!!
Κι αν για τη βενζίνη τα δημοσιονομικά περιθώρια μείωσης του ΕΦΚ είναι μάλλον ανύπαρκτα, για το πετρέλαιο θέρμανσης εξετάζονται όλα τα δεδομένα, αν και οι στοχευμένες παρεμβάσεις στο σύστημα επιδότησης θεωρούνται πιο πιθανές, λόγω μικρότερου κόστους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών πιο σαφή στοιχεία για το φετινό πλεόνασμα, που δείχνει να διαμορφώνεται κοντά στο 4%, με επικρατέστερο σενάριο την αναδρομική αύξηση της επιδότησης για τους περσινούς δικαιούχους ή/και την επαναφορά του συστήματος της προκαταβολής, έτσι ώστε το δημοσιονομικό κόστος να βαρύνει κυρίως το φετινό Προϋπολογισμό.

Πηγή: iefimerida.gr 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…