Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επίκαιρη Επερώτηση της Θ. Τζάκρη και 13 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη λήψη μέτρων στήριξης των βαμβακοπαραγωγών λόγω των χαμηλών τιμών του προϊόντος

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συνυπέγραψε Επίκαιρη Επερώτηση μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κόκκαλη Βασίλειο, Αβραμάκη Λευτέρη, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αραχωβίτη Σταύρο, Αυλωνίτη Αλέκο, Γκαρά Αναστασία, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Καρασαρλίδου Ευφροσύνη, Παπανάτσιου Κατερίνα, Σκούφα Μπέτυ, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Φάμελλο Σωκράτη και Χαρίτου Δημήτρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα μέτρα στήριξης των βαμβακοπαραγωγών σε συνέχεια των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω των χαμηλών τιμών η διάθεση του προϊόντος.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης έχει ως εξής: 
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών»

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία αφ’ ης στιγμής καλλιεργούνται 2,4 εκατ. στρέμματα ετησίως. Σήμερα η καλλιέργεια και η βιομηχανοποίηση του βάμβακος συγκροτούν για την Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύστημα που προσφέρει εισόδημα σε περισσότερους από 100.000 εργαζομένους, με τη συνολική αξία των παραγόμενων προϊόντων σε αυτήν την αλυσίδα αξίας να υπερβαίνει το ποσό των 1,5 δις € ετησίως. Η ετήσια παραγωγή βάμβακος στην Ελλάδα είναι περίπου 300.000 τόνοι, εκ των οποίων το 90 % εξάγεται ως εκκοκκισμένο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το έτος 2015 έθεσε την καλλιέργεια βάμβακος ως πρώτη προτεραιότητα γι’ αυτό και στις 10-03-2015 υπεγράφη η με αριθ. ΥΑ 1178/27301/10-03-2015 απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, σύμφωνα με την οποία καθοριζόταν το πλαίσιο των συμβάσεων αγοραπωλησίας βάμβακος, το πλαίσιο λειτουργίας της διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος και οι προϋποθέσεις καταβολής της ειδικής ενίσχυσης (η γνωστή «συνδεδεμένη»).
Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επικεντρώθηκε στο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι, στην παραγωγή ποιοτικού βάμβακος και την επιβράβευση του παραγωγού. 
Ενδεικτικό της ιδιαίτερης σημασίας που έδινε η τότε πολιτική ηγεσία  για το βαμβάκι, ήταν το γεγονός της σύστασης Ομάδας Εργασίας με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη, η οποία συνεδρίαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επιλαμβανόταν των προβλημάτων που ανέκυπταν στην παραγωγή και πώληση βάμβακος, αλλά ταυτόχρονα έθετε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για το συμφέρον της βαμβακοκαλλιέργειας.
Αποτέλεσμα του έργου της Ομάδας Βάμβακος, στην οποία μετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, αγρότες, εκκοκκιστές κλπ, ήταν να εκπονηθεί τον Ιανουάριο 2019 η Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι, διάρκειας δέκα ετών μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 
Στο πλαίσιο του ζωντανού διαλόγου και της πολυετούς διαβούλευσης με παραγωγούς, ομάδες παραγωγών, εκκοκκιστές και το επιστημονικό προσωπικό, στις 04-07-2019 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασιλείου Κόκκαλη, σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, σύμφωνα με την οποία μπαίνει τέλος στο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών. Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 περί συμβάσεων αγοραπωλησίας βάμβακος η λέξη «υποχρεωτικά» σημαίνει πως με την παράδοση του προϊόντος θα γνωστοποιείται η τιμή και θα ολοκληρώνεται έτσι η σύμβαση αγοραπωλησίας. 
Επίσης για πρώτη φορά σε υπουργική απόφαση θεσμοθετείται η επιβράβευση του ποιοτικού βάμβακος, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην τρέχουσα εμπορική τιμή και  είναι δεσμευτική για όλα τα εκκοκκιστήρια. Με την πριμοδότηση στο ποιοτικό βαμβάκι, οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν στα χέρια τους ένα ακόμη όπλο για την επίτευξη ικανοποιητικών τιμών για το γνωστό ήδη ποιοτικό βαμβάκι που παράγουν.
Ωστόσο οι βαμβακοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τις ιδιαίτερα «χαμηλές φετινές ανοιχτές τιμές» με τις οποίες στην ουσία απλά παραδίδουν το προϊόν τους χωρίς να γνωρίζουν πότε και πόσο τελικά θα πληρωθούν. Οι χαμηλές τιμές δε στο βαμβάκι τα τελευταία χρόνια, αλλά και φέτος, δεν ανταποκρίνονται ούτε στην χρηματιστηριακή τιμή ούτε στην ποιότητα του προϊόντος. 
Επιπλέον, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος δε λειτουργεί ως πραγματική πλατφόρμα διαλόγου για την άρση των αντιθέσεων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους εκκοκκιστές με τους εκκοκκιστές ως δυνατός κρίκος της αλυσίδας αξίας, να επιβάλλουν - μονομερώς τις περισσότερες φορές - αποφάσεις και κανόνες που δεν διασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα των παραγωγών.

Επειδή η φετινή χρονιά βρίσκει τους βαμβακοπαραγωγούς με τιμές στο βαμβάκι πάρα πολύ χαμηλές και επειδή το γεγονός αυτό προμηνύει μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτούς,
Επειδή η Υπουργική Απόφαση του Ιουλίου 2019 βρίσκεται στην κατεύθυνση της αλλαγής του τοπίου για τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς και το ελληνικό βαμβάκι,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ: 

1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί και προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να εφαρμοστεί η  τελευταία απόφαση (04-07-2019) και συγκεκριμένα για να εφαρμοστεί η πολιτική επιβράβευσης του ποιοτικού βάμβακος και η υποχρέωση συμφωνίας των τιμών για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας;
2. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η πτωτική τάση στην τιμή του βάμβακος, ποια μέτρα θα λάβετε, ώστε να προστατευθεί το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και να στηριχτεί η καλλιέργεια; 
3. Πως η Πολιτεία πρόκειται να βοηθήσει τους βαμβακοπαραγωγούς ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εκβιαστικά διλλήματα που τους θέτει ο τομέας της μεταποίησης και να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει στην αλυσίδα αξίας του προϊόντος;»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. 40 μέρες στην ουσία έχει η κυβέρνηση και κάνετε ερώτηση, για ένα προϊόν που είναι χρηματιστηριακό,για μια απόφαση που την υπογράψτε παραμονές των εκλογών, για να την ανεμίζει ο Κόκκαλης για να πάρει τα ψηφαλακια,και αυτή η απόφαση δεν ισχύει γιατι δεν πήρε ΦΕΚ.Ρωτάτε πότε θα πληρωθούν, αφού ο νόμος σας λέει σε 60 μέρες, το ξεχάσατε; οταν ο κοινοτικός κανονισμός λέει 30 μερες! Λέτε για την συνδεδεμένη, λες και είναι επιτυχια σας! Ενώ ξέρετε ότι είναι του Εθνάρχη το 81,ενώ εσεις λεγατε τοτε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο ΣΥΝΔΙΝΑΤΟ ,και ξέρετε ότι όσεςΚΑΠ και να αλλάξουν η συνδεδεμένη είναι κατοχυρωμένη με το πρωτόκολλο 4.Μιλάτε για ποιότητα,όταν ξέρετε ότι το ελληνικό βαμβάκι,είναι πρώτο,και έτσι πουλιέται. Τόση υποκρισία,τόσο παραμυθι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…