Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το 2020 οι νέες εισφορές για 1,4 εκατ. επαγγελματίες


Από το 2020 θα ισχύσει το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 1,4 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καλούνται εντός του 2019 να εξυπηρετούν κανονικά τις εισφορές του ΕΦΚΑ όπως αναρτώνται κάθε μήνα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ηδη, για παράδειγμα, οι εισφορές Σεπτεμβρίου 2019 πρέπει να πληρωθούν έως την ερχόμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται αλλαγές που, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», θα οδηγήσουν αφενός στην αποσύνδεση του ασφαλιστικού από το φορολογικό, αφετέρου θα επαναφέρουν ένα δικαιότερο σύστημα, πιθανότατα μέσω ασφαλιστικών κλάσεων. Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση, πιθανώς, βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται, μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας). Οπως όμως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στις αρχές της εβδομάδας στο Open TV, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, ώστε οι αλλαγές στις εισφορές, μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9%, από το 2020, να έχουν αθροιστικά θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ έκρινε πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατομμύριο αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% –δεν έχει ενσωματωθεί στο σκεπτικό του ανωτάτου δικαστηρίου η τελευταία αλλαγή του 2019 με την οποία η εισφορά έπεσε από 20% στο 13,33%– του εισοδήματός τους. Στο σκεπτικό της απόφασης, συμπεριλαμβάνεται ότι το ύψος των εισφορών πρέπει μεν να διασφαλίζει την επάρκεια των παροχών - συντάξεων, χωρίς όμως να πλήττει υπέρμετρα και δυσανάλογα το εισόδημα κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Στόχος του υπουργείου είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να προωθηθεί στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου. Ομως, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, το 1,4 εκατ. μη μισθωτών θα πρέπει να καταβάλει κανονικά τις τρέχουσες εισφορές του 2019, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ και τις επερχόμενες παρεμβάσεις. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, μάλιστα, εκφράζουν φόβους για πιθανή παύση πληρωμών από όσους εξακολουθούσαν να πληρώνουν εισφορές μη μισθωτών, λόγω της κρίσης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας. Συνιστούν βέβαια την καταβολή των τρεχουσών εισφορών κανονικά, επισημαίνοντας ότι, στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν με αναδρομικές υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, ενώ σε κίνδυνο ενδέχεται να τεθεί και πιθανή ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το νέο ασφαλιστικό θα ισχύσει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου.

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχονται στο υπουργείο Εργασίας είναι οι πληρωμές των εισφορών του 2019, με βάση το εισόδημα του 2018, να ολοκληρωθούν με το ισχύον σύστημα. Από τις αρχές του 2020 εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα. Κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους άλλωστε, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών του 2019 με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις, ώστε στη συνέχεια να γίνει συμψηφισμός του νέου με το παλαιό σύστημα και να κλείσει η όποια πιθανή αναδρομική εκκρεμότητα.

kathimerini.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Apo.tu.xrnu.katalavenume.ti.mas.perimeni!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι δεν καταλαβαίνετε;
    Θα αυξηθούν οι εισφορές, αλλά στο τέλος θα ωφεληθούν οι πολίτες, όπως έγινε ακριβώς με την ΔΕΗ και ολα αυτα στο πλαίσιο της αναπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.