Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση Θ. Τζάκρη και 30 ακόμη Βουλευτών για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της παραμεθορίου

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:  «Επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε παραμεθόριες και μειονεκτικές περιοχές»

Τον Απρίλιο του 2019 ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Νόμος 4608 που έφερε τον τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις». Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 25-04-2019 (ΦΕΚ/66/Α).
Σε αυτό το Νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε και διάταξη - συγκεκριμένα το άρθρο 41 – η οποία προβλέπει την ενίσχυση, σε μορφή επιχορήγησης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Παραμεθόριο και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές. 
Πιο συγκεκριμένα  στην παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου αναφέρονται τα εξής:
 «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες, λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, στους τομείς της βιομηχανίας, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), εφοδιαστικής αλυσίδας και δημιουργικής βιομηχανίας μπορούν να λάβουν την ενίσχυση της παραγράφου 2, εφόσον το μικτό μισθολογικό τους κόστος ανέρχεται τουλάχιστον σε 30.000 ευρώ ετησίως. 
Οι περιοχές  αυτές προσδιορίζονται επί τη βάσει κριτηρίων, που αφορούν ιδίως το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), την κατά κεφαλήν Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), το μέσο ποσοστό ανεργίας, τα επίπεδα εκπαίδευσης ή το ποσοστό γήρανσης»,
Ενώ στη συνέχεια στη παράγραφο 2 του άρθρου αναφέρεται πως:
«Η ενίσχυση λαμβάνει τη μορφή επιχορήγησης έως του ποσού  των 200.000 ευρώ σύμφωνα με τη διαδικασία  κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Το δικαιούμενο ποσό  ενίσχυσης υπολογίζεται σε συνάρτηση με το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης και δεν δύναται να είναι μικρότερο  των 6.000 ευρώ».  
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό και στοχευμένο μέτρο, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε περιοχές όπως ο Έβρος,  που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2019, έπειτα από πολυετή διαβούλευση της τότε ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου με τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές επιχειρήσεις και σε απόλυτη σύμπνοια και συμπόρευση με τα αιτήματα και τις απαιτήσεις αυτών.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ενίσχυση που προβλέπεται και θα δίδεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), συνδέεται άμεσα με το μισθολογικό κόστος, τουτέστιν με την υποστήριξη και ενίσχυση της εργασίας.
Είναι η πρώτη φορά που νομοθετήθηκε ένα τέτοιο πλαίσιο ενισχύσεων σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, διότι προσπάθειες του παρελθόντος που είχαμε δει και στη περιοχή της Θράκης, όπως η επιδότηση του κόστους εργασίας 12%, δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή λειτουργούσαν υπό ένα απροσδιόριστο καθεστώς.  

Επειδή η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στη Παραμεθόριο, που επλήγησαν βάναυσα και βίαια κατά την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί  εθνική υποχρέωση όλων,
Επειδή η επίτευξη της κοινωνικής συνοχής, η μείωση των ανισοτήτων, η ενίσχυση της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, αποτελούν προϋποθέσεις για την λειτουργία κάθε ευνομούμενο και σύγχρονου κράτους,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε σχεδιάζει να δημοσιεύσει την προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση  (ΥΑ) για την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, όπως αυτό προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 41 του Νόμου 4608/2019, ώστε να καθοριστούν άμεσα οι κατηγορίες των δικαιούχων, το είδος της δραστηριότητάς τους, τα κριτήρια επιλογής των περιοχών, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της επιχορήγησης, ο φορέας διαχείρισης της δράσης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία  για την καταβολή της ενίσχυσης κτλ;
- Έχει λάβει υπόψη του τη σχετική μελέτη που υπάρχει στις υπηρεσίες του Υπουργείου και τεκμηριώνει τη επιλογή των περιοχών στις οποίες θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις εντός αυτών; Και αν όχι τι προτίθεται να κάνει για αυτό άμεσα; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δραγασάκης Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γιώργος

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…