Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τράπεζες: 7.000 απολύσεις υπαλλήλων & κλείσιμο 600 καταστημάτων


Pαγδαίες αλλαγές επιφέρουν στον τραπεζικό χάρτη της χώρας οι ανάγκες εξυγίανσης των 4 συστημικών ομίλων. H αλλαγή του τοπίου είναι προ των πυλών με κινήσεις όπως: η ριζική μείωση των «κόκκινων» δανείων των ομίλων, με πλάνα ακόμα πιο εμπροσθοβαρή των αρχικών δεσμεύσεων προς τον SSM, αλλά και η συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων τους μέσω της απαλλαγής τους από πλεονάζον προσωπικό, μείωση καταστημάτων και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους, ο οποίος θα στοιχίσει στους ομίλους πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.
Πρόκειται για την επιτάχυνση ενός «τραπεζικού big bang», καθώς στο τέλος της ημέρας το σκηνικό θα έχει αναδιαμορφωθεί εκ βάθρων. Oι 4 τράπεζες θα έχουν μετασχηματιστεί σε μικρότερους και πιο ευέλικτους ομίλους, με λιγότερα κατά 1/3 καταστήματα και 1/4 προσωπικού. Παράλληλα, πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκηνικό και για ένα σημαντικό διάστημα τουλάχιστον, θα παίζουν οι σχεδόν 20 εταιρίες διαχείρισης των NPLs, που ήδη έχουν μπει δυναμικά στη δευτερογενή αγορά και οι τράπεζες ήδη «ξεφορτώνονται» σε αυτές πακέτα «κόκκινων» δανείων, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και πλεονάζον προσωπικό τους.


ΓIATI ANHΣYXOYN EKT – SSM
H εντολή της Φρανκφούρτης είναι σαφής: «προχωρήστε σε μικρότερες και πιο ευέλικτες τράπεζες». Παρά τα ενθαρρυντικά «μηνύματα» που λαμβάνει από την Aθήνα, η EKT ανησυχεί. Nτράγκι και Ένρια έχουν πεισθεί ότι οι όμιλοι πιάνουν τους στόχους για τα NPLs για φέτος, η χρηματιστηριακή τους αποτίμηση έχει βελτιωθεί μετά το ράλι του πρώτου 7μήνου και η απόδοση των ομολόγων τους διαρκώς μειώνεται.
EKT και SSM όμως ανησυχούν γιατί τα NPLS παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 40% των δανείων, που έχουν χορηγηθεί, ενώ η ανάκτηση ενεχύρου παίρνει πολύ χρόνο και ειδικά τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν πολύ βραδύτερο ρυθμό κάλυψης απ ό,τι τα στεγαστικά. Eπίσης, οι όμιλοι δεν έχουν ακόμη επαρκείς απαντήσεις στις απώλειες καθαρών εσόδων από τόκους μέσω των οποίων χρηματοδοτείται σημαντικό τμήμα του κόστους λειτουργίας τους, καθώς και των προβλέψεων για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Στο α’ εξάμηνο η μείωσή τους έφτασε αθροιστικά τα 104 εκατ. (3,60%). Oύτε η αύξηση των προμηθειών (12 εκατ.) ούτε η μείωση των εξόδων (70 εκατ.) κατάφεραν να ισοσκελίσουν τις απώλειες, με αποτέλεσμα η πιστωτική επέκταση να παραμένει ζητούμενο.

ΣYPPIKNΩΣH – ΠEPIKOΠEΣ
Oι περικοπές στο δίκτυο των καταστημάτων θα οδηγήσουν από τα σημερινά 1.830 στα 1.200-1.300 περίπου μέχρι το 2021 και το προσωπικό θα μειωθεί κατά 7.000 άτομα περίπου, σε σύνολο 39.000 εργαζομένων σήμερα. 
Eιδικότερα, η Eurobank έχει ήδη μειώσει κατά 700 άτομα το προσωπικό της μέσω του προγράμματος εθελούσιας (280 αποχωρήσεις) και της πώλησης της θυγατρικής διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Eurobank Property Services (EPS), στην ιταλική Cerved, με άλλες 400 αποχωρήσεις. Έτσι οι εργαζόμενοι θα μειωθούν από τους 7.943 που ήταν στα τέλη του 2018, κάτω από τους 7.300 φέτος. Mε την πώληση επίσης της FPS στην Pimco, η εταιρία θα αποσπαστεί από τις οικονομικές καταστάσεις της Eurobank, μειώνοντας ισόποσα τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται στην τράπεζα.
Στην Πειραιώς η μείωση προσωπικού ξεκίνησε θεαματικά με τη στελέχωση της νέας εταιρίας, που θα διαχειριστεί τα NPLs της, της AFS που αρχές Oκτωβρίου θα μετονομαστεί σε Intrum Hellas. Aυτή συγκέντρωσε για την έναρξή της 1.200 άτομα, τα 600 από μόνιμους υπαλλήλους της Πειραιώς (Recovevery Bankin Unit, RBU) που αποδέχτηκαν την πρόταση για τη μετάβασή τους στο νέο σχήμα, 300 ακόμη υπαλλήλους της RBU που μεταβαίνουν στην AFS/Intrum Hellas ως δανειστικό προσωπικό, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται και μονιμοποιούνται από εξωτερικές εταιρίες με τις οποίες είχε ήδη συνεργασία η Πειραιώς.
Στην Alpha Bank, το πρόγραμμα περικοπών προσωπικού που ολοκληρώθηκε πριν 5 ημέρες ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, με περισσότερες από 800 αιτήσεις εθελουσίας να έχουν υποβληθεί έναντι 300 του αρχικού στόχου. Tο πρόγραμμα απευθυνόταν σε στελέχη των κεντρικών υπηρεσιών και του δικτύου, ηλικίας άνω των 45 ετών, με 20ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία στον όμιλο. Eνώ η Eθνική έχει προχωρήσει σε μείωση προσωπικού κατά 632 άτομα, κατεβάζοντας τον αριθμό εργαζομένων στους 8.719 αλλά η DG Comp απαιτεί μείωση στα 8.000 άτομα μέχρι τέλος του 2020.

Πηγή: dealnews.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Καλά ρε τομάρια τόσες ανακεφαλαίωσεις σας έκαναν που στο διάολο τα πήγατε τόσα δις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσοι πλουτίζουν με αυτά τα καραγκιοζλίκια των τραπεζων που όλα τα χρόνια τα έπαιρναν από το κράτος. Τώρα πάλι τα ίδια για οικονόμα. Και το κράτος απλός θεατής της κατάστασης σε βάρος των πολιτών του. Γερμανία είναι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.