Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΕ Πέλλας: Σε ύφεση η μεγάλη δασική πυρκαγιά στον ορεινό όγκο Προμάχων του Δήμου Αλμωπίας


Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Η επιδείνωση του καιρού, μετρίασε τις επιπτώσεις της δασικής πυρκαγιάς. Παραμένουμε στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων και εργαζόμαστε, με νου και με ψυχή, για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και την ελαχιστοποίηση των οικολογικών επιπτώσεων

Η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, με ισχυρές τοπικές βροχές και καταιγίδες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, αναχαίτισε την μεγάλη δασική πυρκαγιά που κατέκαιγε όλες αυτές τις μέρες δασικές εκτάσεις στον ορεινό όγκο Προμάχων. Η φωτιά σήμερα καθηλώθηκε στο έδαφος, αλλά λόγω του υψηλού θερμαντικού φορτίου είναι πιθανό να εξακολουθεί να σιγοκαίει, σε περιορισμένες εστίες στο υπέδαφος και στην φυλλοστρωμνή.  

Η δασική πυρκαγιά, που ξέσπασε την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, ήταν κυρίως έρπουσα πλήττοντας δασικά οικοσυστήματα οξιάς και πεύκων, σε μία έκταση αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων. Στην περιοχή επιχειρούν, από την πρώτη στιγμή, εναέρια μέσα κατάσβεσης, αλλά και πεζοπόρα τμήματα και οχήματα της πυροσβεστικής.  

Σε μία προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων και οριοθέτησης της πυρκαγιάς, από χθες (30/10) ξεκίνησε μία ειδική επιχείρηση με μηχανήματα έργου και με την ενεργό συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Ανάλογα με την πορεία των καιρικών φαινομένων, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με στόχο τον πλήρη έλεγχο της φωτιάς και την ελαχιστοποίηση κινδύνου και επιπτώσεων. 

Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Ο ορεινός όγκος της Αλμωπίας περικλείει σημαντικά δασικά οικοσυστήματα τα οποία έχουν υψηλή οικολογική αξία και φιλοξενούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Οι συγκεκριμένες περιοχές αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου και οφείλουμε να τις προστατέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αποτελεί πάντοτε αξιόπιστο και αξιόμαχο παράγοντα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Ευχαριστώ θερμά και συγχαίρω, για την ευαισθησία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν όλες αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη με τη δασική πυρκαγιά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά και όλα τα στελέχη του εθνικού, περιφερειακού και τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για τη συνεργασία τους σ’ αυτό το τιτάνιο έργο. Ελπίζω και εύχομαι, με τη συνδρομή όλων μας, η δασική πυρκαγιά να ελεγχθεί πλήρως. Υποχρέωση όλων μας είναι η απόλυτη προστασία των δασικών εκτάσεων που κάηκαν, οι οποίες αναμένεται να χαρτογραφηθούν με ακρίβεια και να υποστηριχθούν με διοικητικά και τεχνικά μέτρα για την φυσική αναδάσωσή τους». 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.