Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μαργαρίτα: Το χωριό που πήρε το όνομά του από την κοπέλα που θυσιάστηκε στον θρυλικό βράχο


Η «Μαργαρίτα» (Τοπική Κοινότητα Σωτήρας - Δημοτική Ενότητα ΕΔΕΣΣΑΣ), ανήκει στον δήμο Έδεσσας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «"Καλλικράτης». Έδρα του δήμου είναι η Έδεσσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας», μέχρι το 2010, η «Μαργαρίτα» ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Σωτήρας, του πρώην Δήμου Έδεσσας της Π.Ε.  Πέλλας.

Ιστορία του ονόματος

Τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα στο χωριό «Μαργαρίτα» νεαρά κορίτσια πετούν κόκκινα αυγά από το βράχο της Μαργαρίτας μιας νεαρής κοπέλας που θυσιάστηκε δίνοντας στο χωριό το όνομά της.
Στο χωριό την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας ζούσε μια πολύ όμορφη κοπέλα, η «Μαργαρίτα». Μία μέρα της μεγάλης εβδομάδας καθώς πήγαινε να γεμίσει νερό από την βρύση της πλατείας, την είδε ο Τούρκος μπέης της περιοχής, που είχε έδρα την Άψαλο, ο οποίος, μαγεμένος από την ομορφιά της, ζήτησε να τον ακολουθήσει και να γίνει η πρώτη γυναίκα στο χαρέμι του. Αυτή αρνήθηκε και αυτός διέταξε την φρουρά του να την αναγκάσουν να το κάνει. Τότε το έβαλε στα πόδια και πήρε τον δρόμο που οδηγεί στο παλαιό κάστρο, αυτοί την ακολούθησαν με τα άλογα. 
Όταν έφτασε στην κορυφή πήρε την μεγάλη απόφαση «καλύτερα να πεθάνω παρά να πέσω σε χέρια Τούρκου». Εκεί κοντά ήταν ένας βοσκός, στον οποίο είπε ότι τελευταία επιθυμία της είναι να ρίχνουν από το κάστρο οι χωριανοί κάθε χρόνο κόκκινα αυγά καθώς ήταν μεγάλη εβδομάδα και δεν είχε προλάβει να φάει. 
Πήρε φόρα και έπεσε από τον γκρεμό. 
Το γεγονός συνέβη  Μ. Πέμπτη την στιγμή που γέμιζε η Μάρα νερό για να βάψει τα αυγά κόκκινα αντιλαμβάνεται  τον μπέη με την φρουρά του να τρέχουν για να την πιάσουν, τότε παρατάει το κανάτι και τρέχει προς τον βράχο κατά πόδας και οι Τούρκοι  και πριν πηδήξει από τον βράχο είπε σε έναν βοσκό που συνάντησε: « Χριστιανή γεννήθηκα χριστιανή πεθαίνω την πίστη μου δεν την αλλάζω, μόνο που δεν τσούγκρισα ένα κόκκινο αυγό την Πασχαλιά, τρεις ντουφεκιές να ρίχνετε, τρεις χορούς να στήνετε και από ένα κόκκινο αυγό από τον βράχο να πετάτε.»
Για να την τιμήσουν έδωσαν στο χωριό το όνομα της και κάθε χρόνο ρίχνουν κόκκινα αυγά, κάνουν τρισάγιο . . . και αρχίζει μεγάλο γλέντι . . . 
Οι παλαιοί λένε ότι αν δεν τηρηθεί το έθιμο του αυγού πέφτει χαλάζι και καταστρέφει την σοδειά τους . . .
Ειδικότερα, την 2η ημέρα του Πάσχα οι κάτοικοι της  Μαργαρίτας πραγματοποιούν την τελευταία επιθυμία της. 
Την ημέρα αυτή ο Δήμος Έδεσσας έκανε το 2012 τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Μαργαρίτας, τιμώντας την ιστορία του χωριού. Το ανάγλυφο έργο τέχνης κοσμεί το χωριό θυμίζοντας όλες τις ημέρες του χρόνου την ιστορία της Μαργαρίτας σε κατοίκους και επισκέπτες.

Ημέρα Συγχώρεσης

Την ημέρα της Συγχώρεσης, την Κυριακή της Τυρινής, σε όλα τα σπίτια φτιάχνουν τυρόπιτα στριφτή ή κανονική και διαφορά φαγητά, όπως κάθε Κυριακή, μόνο που αυτή την Κυριακή λείπει το κρέας από το τραπέζι, καθώς από την επομένη μέρα (Καθαρή Δευτέρα) αρχίζει η νηστεία.
Το βράδυ της μέρας αυτής, οι μικρότεροι σε ηλικία πρέπει να επισκεφτούν τους μεγαλύτερους στενούς συγγενείς, και να τους ζητούσουν συγχώρεση. Ώστε να έχουν την άφεση των αμαρτημάτων ή των πράξεων που στενοχώρησαν τους συγγενείς, για να αρχίσουν την νηστεία που ακολουθεί.
Το βράδυ αρχίζουν οι επισκέψεις των μικρότερων για να ζητήσουν συγχώρεση από τους μεγαλύτερους. Μέτα τα απαραίτητα κεράσματα  φιλιόνται σταυρωτά τρεις φορές και ο μεγαλύτερος δίνει ένα μικρό νόμισμα στο μικρότερο.
Την ημέρα αυτή παίζουν και το παιχνίδι αβγό (ιάιτσε), όπου οι μεγαλύτεροι δένουν με ένα σχοινάκι ένα βρασμένο αβγό το περιστρέφουν πάνω από του μικρότερους, οι οποίοι προσπαθούν να το πιάσουν με το στόμα.
Την ημέρα αυτή δίνεται αφορμή και ευκαιρία να συμφιλιωθούν οι συγγενείς, αν κατά τη διάρκεια του χρόνου είχαν ανταλλάξει κάποιες κουβέντες και δε μιλούσαν μεταξύ τους. Αν κάποιος μικρότερος δεν πήγαινε να ζητήσει συγχώρεση ήταν αδικαιολόγητος και κακοχαρακτηριζόταν. Ακόμη και αν φταίει ο μεγαλύτερος, συγχώρεση πρέπει να ζητήσει ο μικρότερος.

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία την 24 Οκτωβρίου 1910, στρατεύματα των Νεότουρκων κατέλαβαν το χωριό και ξυλοκόπησαν άγρια  τους εξής κατοίκους: Τρύφων Παπανικολάου, Γεώργιο Τρυπάνη, Πέτρο Χρήστου, Χρήστο Μπόζινη, Αθανάσιο «Zgudev», Πέτρο Γκότση, Ιωάννη  Δήμου, οι οποίοι  ξυλοκοπήθηκαν άγρια με ξύλα. Στην συνέχεια, όλοι οι άντρες άνω των 15 ετών οδηγήθηκαν έξω από το χωριό και αναγκάστηκαν για 11 ώρες να στέκονται στο ένα πόδι. Πηγή: wikipedia.org

Πρόεδρος της Κοινότητας Μαργαρίτας στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέχθηκε η Ελισάβετ Κώστα.
margar
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.