Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον ΥΠΑΑΤ για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στα οπωροκηπευτικά

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρω την κραυγή αγωνίας των βιομηχανιών μεταποίησης οπωροκηπευτικών, στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Πέλλας. Μία εξαιρετικά αρνητική για την Ελληνική οικονομία εξέλιξη, η οποία σας έγινε γνωστή εξάλλου από τους εκπροσώπους των Ελλήνων Κονσερβοποιών, κατά τη διάρκεια της διεθνής έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Αnuga 2019 στην Κολωνία.

Ενώ ο κλάδος του ροδάκινου έχει ταλαιπωρηθεί σε πολύ μεγάλο Βαθμό από το ρωσικό εμπάργκο, η επιβολή από τις Η.Π.Α. δασμών 25%, επιπλέον του υφιστάμενου 18%, απειλεί ευθέως τη Βιωσιμότητα του Βιομηχανικού ροδάκινου, όπως και των βιομηχανιών μεταποίησης οπωροκηπευτικών. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου δασμού αναμένεται να μηδενίσει τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στις Η.Π.Α., δημιουργώντας παράλληλα ένα σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο κεφαλαίων εισαγωγών εξαγωγών για την Ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), η αγορά των Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινου, αφού η αξία των Ελληνικής προέλευσης εισαγωγών ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, οι κομπόστες που εξάγονται στις Η.Π.Α. παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσης τους σε άλλες αγορές. Επιπλέον, η συγκεκριμένη απόφαση γνωστοποιήθηκε στις μεταποιητικές Βιομηχανίες μετά από το τέλος της θερινής παραγωγικής περιόδου, δηλαδή μετά από την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κομπόστας με προορισμό την αγορά της Αμερικής οι οποίες δεν είναι εύκολο να προωθηθούν αλλού.

Καθώς η μεταποίηση ροδάκινων αποτελεί για την Πέλλα και την Ημαθία μία από τις κύριες, αν όχι την κυριότερη, παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα, η επιβολή των δυσθεώρητων δασμών από τις Η.Π.Α. αναμένεται να οδηγήσει στον αφανισμό του κλάδου και σε σοβαρό πλήγμα της τοπικής αγοράς και οικονομίας.

Απευθυνόμενος στην προσωπική ευαισθησία σας, σε θέματα στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας που αξιοποιεί τα τοπικά φυσικά πλεονεκτήματα και της κυβέρνησης για ενδυνάμωση και επέκταση των εξαγωγών, σας παρακαλώ για τις ενέργειες σας για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την λίστα των δασμών, όπως συνέβη και με άλλα προϊόντα. Ακόμη, σας καλώ για τη λήψη ειδικότερων μέτρων στήριξης του κλάδου ο οποίος, εδώ και πολλές δεκαετίες, συνεισφέρει στην Περιφερειακή και Εθνική ανάπτυξη μέσω της εισροής πολύτιμων κεφαλαίων από τις εξαγωγές και δημιουργίας κύριου και συμπληρωματικού εισοδήματος για πολλές χιλιάδες οικογενειών.

Παραμένω στη διάθεση σας για παροχή τυχών συμπληρωματικών πληροφοριών. Με την ευκαιρία, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, προς όφελος της Ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Ιορδάνης Τζαμτζής

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…