Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Tι δείχνουν τα εκκαθαριστικά των συντάξεων

"Αντιμέτωποι" με τις κύριες συντάξεις τους, όπως αυτές έχουν προκύψει βάσει του νόμου Κατρούγκαλου άρχισαν από χθες να βρίσκονται 1.700.000 συνταξιούχων, ενώ εκκρεμεί η ενημέρωση άλλων 330.000.

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) αναρτήθηκαν σημειώματα με τα οποία ενημερώνονται σχετικά με το ύψος της σύνταξης τους (για τον Ιανουάριο 2019) όπως αυτή έχει υπολογισθεί βάσει του εν λόγω νόμου, αλλά και για την "προσωπική διαφορά" της επανυπολογισθείσας σύνταξης τους σε σχέση με την "παλιά".

Η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS.

Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται πως τα σημειώματα αυτά αφορούν αποκλειστικά στις "παλιές" συντάξεις, δηλαδή εκείνες οι οποίες καταβάλλονταν κατά 12η /5/2016, δηλαδή μία μέρα πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Ως καταβαλλόμενες κατά την 12η/5/2016 συντάξεις θεωρούνται και εκείνες τις οποίες είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι έως και κατά την παραπάνω ημερομηνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ταμείων:

· Κοντά στο 50% -55% του συνόλου των "παλιών" συνταξιούχων (κυρίως από τον τέως ΟΑΕΕ, το τέως ΕΤΑΑ και το Δημόσιο) θα δουν στα ενημερωτικά σημειώματά τους, αρνητικές "προσωπικές διαφορές", οι οποίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 20% της ("παλιάς") σύνταξης τους.

Ωστόσο, με βάση το ν. Κατρούγκαλου, οι διαφορές αυτές από 1η/1/2019 δεν κόβονται. Η ρύθμιση αυτή καταργήθηκε από την ίδια κυβέρνηση που θέσπισε το ν. Κατρούγκαλου  (ΣΥΡΙΖΑ) τον Ιούνιο του 2017 και αντ‘ αυτής προβλέφθηκε μείωση έως 18% στις συντάξεις αυτές μέσω του περιορισμού των αρνητικών "προσωπικών διαφορών". Έπειτα, στα τέλη του 2018, η διάταξη αυτή καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι διασώθηκαν οι αρνητικές "διαφορές".

· Το 20%-25% των "παλιών"συνταξούχων (κυρίως του τέως ΙΚΑ) θα δουν στα ενημερωτικά σημειώματά τους θετικές "προσωπικές διαφορές".Οι εν λόγω συνταξιούχοι από 1η/1/2019 έλαβαν αύξηση στις αποδοχές τους στα πλαίσια της εφαρμογής της διάταξης του ν. Κατρούγκαλου,σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση θετικής "διαφοράς" αυτή θα καταβληθεί στους δικαιούχους, αλλά σε 5 ισόποσες ετήσιες  δόσεις.

· Το 20% -25% των "παλιών" συνταξιούχων δεν θα δει καμία αυξομείωση στα ενημερωτικά σημειώματα.

Η  προηγούμενη κυβέρνηση, παράλληλα με την ακύρωση των μείωση των "παλιών" συντάξεων με αρνητική "προσωπική διαφορά", πέρασε άλλη διάταξη, σύμφωνα με την οποία "παγώνουν" όλες οι κύριες συντάξεις ("παλιές" με αρνητική ή θετική "προσωπική διαφορά", αλλά και "νέες") από φέτος έως και το 2022. Δηλαδή , δεν θα δοθούν ονομαστικές αυξήσεις για την επόμενη 4ετία. Έτσι θα αντισταθμιστεί δημοσιονομικά η μη περικοπή των αρνητικών "προσωπικών διαφορών" (από 1ης/1/2019).Υπενθυμίζεται πως ο ν. Κατρούγκαλου προβλέπει αύξηση κάθε χρόνο στις συνταξεις ανάλογα με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και του Πληθωρισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης (με βάση τις τότε προβλέψεις για το μελλοντικό ΑΕΠ και τον Πληθωρισμό), η αύξηση που έπρεπε να δοθεί την 4ετία 2019-2022, ανερχόταν σε 2% κατά μέσο όρο. Αυτή η ονομαστική αύξηση, όμως, δεν θα δοθεί και έτσι οι συνταξεις θα "μειωθούν" σε ''πραγματικούς" όρους, με την έννοια ότι εφόσον δεν αυξανονται μαζί με τον πληθωρισμό, ο πληθωρισμός θα "κουρεύει" τις αποδοχές τους, καθως με τα ίδια χρήματα οι συνταξιούχοι θα καταναλώνουν λιγότερα προϊόντα, δεδομένου ότι η τιμή τους θα αυξάνεται ...

Από το 2023, όμως, όπως προκύπτει από την παραπάνω διάταξη, θα πρέπει οι "νέες" συντάξεις (δηλαδή εκείνες που αιτήθηκαν συνταξιούχοι μετά την 12η/5/2016) αλλά και οι "παλιές" συντάξεις με θετική "προσωπική διαφορά" να λάβουν ονομαστικές αυξήσεις, ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ και του Πληθωρισμού.Δεν θα ισχύσει, όμως, το ίδιο για τις "παλιές" συντάξεις με αρνητική "προσωπική διαφορά''. Αυτές θα συνεχίσουν και μετά το 2022 να μην παίρνουν ονομαστική αύξηση έως η αρνητική "προσωπική διαφορά" τους να συμψηφισθεί με τις αυξήσεις αυτες και έτσι να "αποσβεσθεί" η ''διαφορά" αυτή. Με βάση όσα προκύπτουν από το ν. Κατρούγκαλου, εφόσον "αποσβεσθεί'' η αρνητική "προσωπική διαφορά", οι εν λόγω συντάξεις θα μπορούν να λάβουν τις εκάστοτε προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις.

Κατά τ' αλλα από πλευράς αρμοδίων στελεχών της κυβέρνησης έχει τονισθει πως δεν θα κοπεί η  (αρνητική) "προσωπική διαφορά". Αντίθετα, το ΔΝΤ επιμένει στην περικοπή των "παλιών" συντάξεων με αρνητική "προσωπική διαφορα".

Πηγή: capital.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…