Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

To υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στρώνει το δρόμο για την έλευση του 5G


Απλοποίηση, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων αποτελούν το τρίπτυχο των επιδιώξεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα από το νέο νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα». Όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο, Αντώνης Τζωρτζακάκης «στόχος μας είναι να προαχθούν οι επενδύσεις, να έχουν υπηρεσίες με τα νέα δίκτυα οι Έλληνες πολίτες, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι, και να έχουμε ένα σύγχρονο αναβαθμισμένο πλαίσιο που θα συμβαδίζει με την τεχνολογία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο οι λόγοι που επιβάλλουν τη νομοθετική παρέμβαση στο θέμα της αδειοδότησης των κατασκευών κεραιών είναι:

1. Οι ασάφειες και οι βαριές δυσλειτουργίες του υπάρχοντος πλαισίου, το οποίο δεκαετίες μετά την έναρξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, δεν ανταποκρίνεται στις λειτουργικές απαιτήσεις ανάπτυξης υποδομών.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κεραιοσυστήματα τεχνολογίας ενός ή δυο ή τριών ετών με νομοθεσία 20ετίας. Το τελευταίο νομοθετικό πλαίσιο ήταν γύρω στο 2012 που μιλούσαμε για δίκτυο 3G, ενώ τώρα ετοιμαζόμαστε να πάμε για το 5G. Υπάρχει μια διαρκής ανάγκη να προσαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο στις τεχνολογικές εξελίξεις» προσθέτει ο κ Τζωρτζακάκης.

2. Η δημιουργία σύγχρονου, σαφούς και φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου που να μπορεί έμπρακτα να ενθαρρύνει υπάρχοντες ή υποψήφιους επενδυτές δικτύων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «θέλουμε να προλάβουμε το επενδυτικό κύμα που θα υπάρξει με το 5G, καθώς θα γίνουν και αναβαθμίσεις κι επεκτάσεις κεραιών, συστημάτων».

3. Η έγκαιρη προετοιμασία της χώρας για την εισαγωγή της στην νέα εποχή του 5G, η οποία λόγω της αρχιτεκτονικής της απαιτεί συγκεκριμένες τοπολογίες δικτύων.

Όπως υπογραμμίζεται από την ηγεσία του υπουργείου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας και η συμμετοχή της στην 4η βιομηχανική επανάσταση εδράζεται στην ταχύτατη και χωρίς χρονοτριβές επένδυση σε δίκτυα νέας γενιάς ασύρματων τεχνολογιών.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το νόμο, η απλοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα επιτευχθούν με την πρόβλεψη για αδειοδότηση και εγκατάσταση των κατασκευών κεραιών σε δύο διακριτά μεταξύ τους στάδια, όπου το ένα αποτελεί προϋπόθεση του επόμενου.

Ειδικότερα, για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία νέας κατασκευής κεραίας προηγείται η έκδοση άδειας κατασκευής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και στη συνέχεια ακολουθεί η έκδοση έγκρισης δομικών κατασκευών κεραίας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών που προβλέπεται στη νέα πολεοδομική νομοθεσία.

Η ψηφιοποίηση επιτυγχάνεται δεδομένου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) και του Ηλεκτρονικού Συστήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών (e-άδειες).

Ειδικότερα, η αίτηση για τη σχετική άδεια από την ΕΕΤΤ υποβάλλεται μέσω του συστήματος ΣΗΛΥΑ, ενώ η αίτηση για την έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας υποβάλλεται μέσω του Συστήματος e-άδειες. Το ΣΗΛΥΑ και το Σύστημα e-άδειες διασυνδέονται. Επίσης προβλέπεται η διασύνδεση του ΣΗΛΥΑ με όλες τις λοιπές υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης. «Έτσι, κάποιος που θέλει να εγκαταστήσει μια κεραία θα εισάγει εύκολα, γρήγορα, χωρίς κόπο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ψηφιακά σε αυτά τα δυο συστήματα, και στη συνάχεια θα παίρνει την άδεια του» συμπληρώνει οκ. Τζωρτζακάκης.

Διαφάνεια, ασφάλεια, έλεγχος

Ο νόμος έχει υπολογίσει η υλοποίηση των διαδικασιών να γίνεται με διαφάνεια, ασφάλεια και έλεγχο. Η διαφάνεια της διαδικασίας διασφαλίζεται μέσω τη δημοσίευσης της έγκρισης των δομικών κατασκευών κεραίας και τυχόν αναθεωρήσεων αυτών στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Η προβλεπόμενη διαδικασία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να έχει πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες και επιτυγχάνεται η συνολική καταγραφή όλων των δεδομένων σε ένα κεντρικό σύστημα.

Περαιτέρω, προβλέπεται η υποχρέωση του κατόχου κατασκευής κεραίας να διατηρεί αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα ανεξίτηλης γραφής, στην οποία θα αναγράφεται η επωνυμία του, καθώς και το μοναδικό αναγνωριστικό της κατασκευής κεραίας που καθιστά εφικτή την αναζήτησή της στο δημοσίως προσβάσιμο πληροφοριακό σύστημα.

Όσο για το θέμα της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, προβλέπεται η υποχρέωση απομάκρυνσης δομικών κατασκευών κεραιών σε περίπτωση ανάκλησης ή ακύρωσης της άδειας. Λαμβάνεται επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα για δασικού χαρακτήρα εκτάσεις καθώς και για οργανωμένες εκτάσεις υποδοχής κατασκευών κεραιών (Πάρκα Κεραιών).

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα καταγραφής και ένταξης των υφιστάμενων κεραιοσυστημάτων στο νέο πλαίσιο. Σύμφωνα με το νόμο, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση αυτών, γεγονός που δύναται να οδηγήσει σε καλύτερο σχεδιασμό, με στόχο πάντοτε την τήρηση της κείμενης περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και τη δημιουργία ασφαλέστερων δικτύων.

‘Όπως τονίζεται, ο έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας διασφαλίζεται πλήρως, δεδομένου ότι μετά την εγκατάσταση των δομικών κατασκευών κεραίας πραγματοποιείται έλεγχος από τον Ελεγκτή Δόμησης, για την διαπίστωση της ορθής υλοποίησης της εκδοθείσας έγκρισης και στη συνέχεια συντάσσεται πόρισμα ελέγχου που υποβάλλεται στο ως άνω αναφερόμενο πληροφοριακό σύστημα.

Επίσης, προβλέπονται έλεγχοι σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, των ειδικότερων όρων Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και των Προτύπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, της τήρησης της Πολεοδομικής νομοθεσία, της σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τη νόμιμη χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και την ενδεχόμενη πρόκληση παρεμβολών σε νόμιμους χρήστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η πιστή τήρηση των διατάξεων του νόμου θεσπίζονται συγκεκριμένες και αυστηρές κυρώσεις.

Στο θέμα της ακτινοβολίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ομιλία του στις Διαρκείς Επιτροπές Παραγωγής & Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων σημειώνοντας «ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 16.500 κεραίες αυτήν την στιγμή σε 14.500 τοποθεσίες. Περίπου 9.500 μεγάλες, οι υπόλοιπες μικρές. Η μικρή φτάνει 1 χιλιόμετρο, οι πιο μεγάλες τα 2, τα 3, ακόμη και τα 10 χιλιόμετρα. Υπάρχει η INCIRP, ο διεθνής οργανισμός που αφορά τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες που βάζει τα όρια. Η Ελλάδα κινείται κάτω από αυτά τα όρια, στο 70%, που στην πράξη είναι στο 60%, διότι υπάρχουν κάποιες αποστάσεις από σχολεία και νοσοκομεία. Αυτό προφανώς δεν το ακουμπάμε, αυτό μένει σταθερό».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι σύμφωνα με ελέγχους που έχουν γίνει από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (περίπου 2.500 έλεγχοι τον χρόνο), οι κεραίες που ήταν πάνω από το όριο, ήταν τέσσερις στις 2.500, διευκρινίζοντας πως ήταν πάνω από τα χαμηλά όρια που ισχύουν στην Ελλάδα, όχι σε σχέση με τα διεθνή. «Είναι αντιληπτό το άγχος και το ενδιαφέρον για την ακτινοβολία, αλλά η συζήτηση είναι υπό μια έννοια εκ του περισσού. Η ουσία αυτής της παρέμβασης έχει να κάνει με το κομμάτι της αδειοδότησης και, συγκεκριμένα, με το θέμα των πολεοδομικών αδειών», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.