Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δ. Σταμενίτης: Αυξημένη έως και 30% και δικαιότερη η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης


Λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα τα νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες.
Ενισχύονται περισσότερο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης.

Βάσει της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου, για την περίοδο 2019-2020 θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους. 
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο όπως παρατίθεται στον ακόλουθο συγκριτικό πίνακα.
Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη. Αυτό είχε ως συνέπεια να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), ενώ νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό, λάμβαναν πολύ μικρότερη επιδότηση.
Φέτος το επίδομα καταβάλλεται αρκεί ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορά πετρελαίου ίσης ή μεγαλύτερης αξίας με το διπλάσιο του επιδόματος. Σε σύγκριση δηλαδή με πέρυσι, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης.
Φέτος όλοι λαμβάνουν το ίδιο επίδομα (ανά κατηγορία Δήμου και οικογενειακή κατάσταση) ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι μετρητά στη διάθεσή τους για να αγοράζουν πετρέλαιο. Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να είναι το επίδομα ακόμη πιο δίκαιο κοινωνικά.
Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν και ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.
Μικρότερο επίδομα θα λάβουν φέτος μόνον λίγοι που έχουν την οικονομική άνεση να δαπανούν χιλιάδες ευρώ για αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα να εξαντλούν το εκάστοτε ανώτατο όριο –που είναι και το μόνο ποσόν που μειώνεται εφέτος.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατομμύρια €, έναντι 57,5 εκατομμυρίων  € που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.
Παρακάτω ο πίνακας που αναλύει τα ποσά σε σχέση με πέρυσι και φέτος:



Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Νομό Πέλλας;

To παράδειγμα της Έδεσσας. 

Βάσει της φετινής απόφασης: οι δικαιούχοι του Δήμου Έδεσσας, ο οποίος βρίσκεται στην κατηγορία των ορεινών Δήμων της Β Ζώνης, λαμβάνουν κατά σειρά: 180 ευρώ για νοικοκυριό χωρίς τέκνα, 198 ευρώ για νοικοκυριό με 1 τέκνο, 216 ευρώ για νοικοκυριό με δύο τέκνα και ούτω κάθε εξής με αύξηση 10% για κάθε τέκνο μέχρι 4 τέκνα. Δηλαδή, με βάση το μέσο όρο των περσινών καταβληθέντων ποσών τα ποσά κινούνται στα ίδια επίπεδα, με μια αύξηση να υπάρχει στις οικογένειες με δύο ανήλια τέκνα και πάνω. Για να λάβει κάποιος επίδομα 180 ευρώ αρκεί να δαπανήσει 360 ευρώ.
Βάσει της περσινής απόφασης: ο Δήμος Έδεσσας, ως ορεινός, αναβαθμιζόταν από την Β στην Α Ζώνη.  Το  ύψος της επιδότησης ανέρχονταν στα 0,16 ευρώ ανά λίτρο με το ανώτατο όριο λίτρων που επιδοτούνταν στα 2.500 (για τους έγγαμους). Επομένως, ο εν λόγω δικαιούχος προκειμένου να λάβει το ανώτατο όριο του επιδόματος, ήτοι 400 ευρώ, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει αγορά πετρελαίου ύψους 2.625 ευρώ (το ποσό υπολογίζεται με μέση τιμή πετρελαίου για το 2018 στα 1.05 ευρώ το λίτρο).  Για να λάβει δε το ποσό που δίνεται φέτος, δλδ 180 ευρώ (άγαμος), θα έπρεπε να δαπανήσει περίπου 1.200 ευρώ. 
Αξίζει εδώ να επαναληφθεί ότι το ανώτατο ποσό που μπορούσε να λάβει δικαιούχος έγγαμος στον Δήμο Έδεσσας ήταν 400 ευρώ και για τους άγαμους το ανώτατο ήταν 320 ευρώ. Περιμένουμε να μας εξηγήσουν οι διαφωνούντες από που προκύπτουν τα ποσά που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες (625 και 500 ευρώ αντίστοιχα).

Υπόλοιπός Νομός:

Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Πέλλας δεν παρουσιάζεται μείωση, αντιθέτως ευνοούνται σε σχέση με πέρυσι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και συνολικά τα φτωχότερα νοικοκυριά. Τα ποσά είτε παραμένουν ίδια για τους μη ορεινούς Δήμους είτε αυξάνονται στις ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε αυτούς (εδώ ευνοούνται πλήθος χωριών κυρίως στον Δήμο Αλμωπίας).
Αντιλαμβανόμαστε το άγχος ορισμένων βλέποντας την αποδοχή της πολιτικής της νέας κυβέρνησης από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όμως να τους ενημερώσουμε ότι λέγοντας ανακρίβειες και προβάλλοντας επιχειρήματα που βασίζονται σε ψευδή στοιχεία δεν θα καταφέρουν ούτε να πείσουν τους πολίτες ούτε να πλήξουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Η εποχή του λαϊκισμού και των ψεμάτων έκλεισε οριστικά στις 7 Ιουλίου. Και για όσους δεν το έχουν καταλάβει είμαστε πια στην εποχή της συνέπειας μεταξύ λόγων και πράξεων. Αυτά που λέμε, αυτά κάνουμε. 
Όσον αφορά τώρα στην επικρίσεις για το μεταναστευτικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτούς που παραχώρησαν με την ψήφο τους  “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα στη γειτονική χώρα και που υπήρξαν χειροκροτητές της πρωτότυπης θέσης, ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, καθιστώντας την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 comments:

  1. Οι κυβερνωντες μάλλον μας δουλεύουν. Όλοι όσοι έκαναν ως τώρα αίτηση θα πάρουν τουλάχιστον 100€ λιγότερα. Και αν υπάρχει σπίτι που θα ζεσταθεί στο νομό με 288€ πετρέλαιο μάλλον δεν έχουν ιδέα από χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά στραβά ξεκίνησε και ο Μητσοτάκης... Να δούμε κ το κοινωνικό μέρισμα... Κάθε φορα κ χειροτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα αυτα που γραφεις τα πιστευεις? Ζωνη β μη ορεινος δημος, δικαιωμα μεχρι 1500 λιτρα, επιδοτηση 225 Euro για 2018-2019. Φετος 173 Euro επιδοτηση οπως γραφει ο πινακας ανεξαρτητου ποσου λιτρων. Την αυξηση που την ειδες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αϊ σιχτίρ, μπορεί κάποιος να μου πει τι σημαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΠΟΔΟ.ΕΙΧΑΜΕ Τ'ΑΛΛΑ ''ΦΡΟΥΤΑ'' ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκύδρα.Πέρυσι 187,50.Φέτος 144,00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απατεωνες μας κοροιδευουν παλι τα ιδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε χρόνο δεν βγάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αριδαία φετος λιγότερα,
    εγκρίθηκε το τεράστιο ποσό των 144 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πλάκα κάνετε? Με 144 ευρω θα ζεσταθεις τουλαχιστον για δύο χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τι πίνετε εκεί στα γιαννιτσά και δεν μας δίνετε;αντε γεια κυριε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλήθεια Κύριε Σταμενίτη ,για να΄πάρω την περυσινή επιδότηση ,δηλαδή 16 λεπτάι λίτρο, θα πρέπει να πάρω μέχρι 1074 λίτρα πετρέλαιο. Εσείς θεωρείτε ότι με αυτά τα λίτρα βγαίνει ο χειμώνας στα Γιαννιτσά; Αν βρείτε έναν που θα σας πει ότι επαρκούν εγώ θα σας ζητήσω δημοσίως συγνώμη. Διαφορετικά θα επιμένω πως το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι ένας εμπαιγμός και μια απάτη των πολιτών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σταματήστε τη μιζέρια που βγάζετε για ένα πενηνταρικο. Η κυβέρνηση έλυσε το Μακεδονικό, έδωσε επιτέλους το ελληνικό στο Λάτση και τοκαζίνο στους αμερικανούς, έλυσε το μεταναστευτικό, σταμάτησε τους Τούρκους και δεν κάνουν γεωτρήσεις όπου τους καπνίσει στην Κύπρο,μοίρασε αναδρομικά στους συνταξιούχους, έκοψε με την πειθώ της το κάπνισμα στους έλληνες, έσωσε τα σπίτια των φτωχών πουλώντας oλα τα κόκκινα δάνεια στα funds και έλυσε το προβλημα ασύλου στα πανεπιστήμια για να μπορεί να τα ιδιωτικοποιήσει χωρίς αντιδράσεις. Μίζεροι έλληνες που αντιδράτε για ένα πενηντάρικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στα χρόνια της "οικονομικής ευμάρειας" το πετρέλαιο θερμανσης είχε κόστος κατα λίτρο μέχρι και 31 λεπτά του ευρώ. Σήμερα που ο ελληνικός λαός δεινοπαθεί και πληρώνει την ανοησία των κυβερνώντων τουλάχιστον μέχρι το 2013, θα έπρεπε η τιμή ανα λίτρο να μην υπερβαίνει τα 50 με 60 λεπτά για 2.500 λιτρα ανα έτος. Αλλιώς ας δηλώσουν ξεκάθαρα οτι δεν έχουν την δύναμη να πλήξουν το λαθρεμπόριο του πετρελαίου θέρμανσης ή δεν θέλουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.