Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση Θ. Τζάκρη, Χάρη Μαμουλάκη και 32 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Παράταση του προγράμματος του ΟΑΕΔ"

5.500 νέοι επιστήμονες για τη θεσμική αναβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή  προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων -την οποία συνυπογράφουν 32 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- με θέμα «Παράταση προγράμματος του ΟΑΕΔ "5.500 νέοι επιστήμονες για τη θεσμική αναβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών"», όπου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Κατά την τρέχουσα περίοδο 2019-2020, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «5.500 νέοι επιστήμονες για τη θεσμική αναβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών» μέσω του ΟΑΕΔ. Αντικείμενο του ειδικού  αυτού προγράμματος αποτελεί η απασχόληση 5.500 ανέργων πτυχιούχων σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο Άρθρο 51 του Ν. 1892/1990, όπως ισχύει και δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Το εν λόγω πρόγραμμα αφορούσε προσλήψεις τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού (ΠΕ και ΤΕ) με απολαβές 1.040 ευρώ και 990 ευρώ, αντίστοιχα. Η χρηματοδότηση προερχόταν από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, αλλά και από δεσμεύσεις ποσών από τον ετήσιο προϋπολογισμό, συγκεκριμένα για το 2018 4.000.000 ευρώ, για το 2019 76.000.000 ευρώ και για το 2020 14.000.000.
Βάσει του προγράμματος αυτού υπουργεία και εποπτευόμενοι φορείς στελεχώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 2019 με 3.200 ανέργους νέους επιστήμονες, πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, με διάρκεια σύμβασης 12 μηνών, με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάσχεση  του φαινομένου νέοι επιστήμονες να στρέφονται σε άλλες χώρες για αναζήτηση εργασίας (brain drain).
Επισημαίνεται ότι βάσει του προγράμματος αυτού έχουν προσληφθεί 3.200 νέοι επιστήμονες και υπολείπονται 2.300 επιπλέον θέσεις νέου ανθρωπινού δυναμικού, ενώ έχουν δεσμευθεί 50 εκατ. ευρώ από τα 90 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά διατεθεί μέσω ΕΣΠΑ. Οπότε υπολείπονται άλλα 40 εκατ. ευρώ τα οποία καθιστούν εφικτή τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς να υφίσταται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τη συνέχισή του.

Επειδή, λοιπόν, κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία η παράταση του εν λόγω προγράμματος, τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρμόδιο υπουργό είναι τα εξής:
1. Προτίθεται να παρατείνει άμεσα το παραπάνω πρόγραμμα πριν την διακοπή των συμβάσεων των εργαζομένων στις 21 Φεβρουαρίου 2020;
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το παραπάνω πρόγραμμα για να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα νέων προσλήψεων στους φορείς του στενού δημόσιου τομέα;
3. Οι νέοι και οι νέες πτυχιούχοι που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα θα έχουν αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους με ειδική μοριοδότηση σε τυχόν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που θα προκύψουν στους φορείς στους οποίους απασχολούνται σήμερα;

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…