Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με σύμβαση αποδοτικότητας οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων - Ανακοινώνονται τα ονόματα


Ταχύτερη εξυπηρέτηση ασθενών στα επείγοντα, μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, «κλείσιμο» των μαύρων τρυπών στα οικονομικά δημόσιων νοσοκομείων, ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού πληροφορικής προς την κατεύθυνση ενός «ψηφιακού ΕΣΥ», όπου θα υπάρχει μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων η πλήρης εικόνα για τις λειτουργίες μιας μονάδας υγείας, περιλαμβάνονται στους στόχους που θα κληθούν από το υπουργείο Υγείας να πετύχουν οι νέοι επικεφαλής των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που ανακοινώνονται (ενδεχομένως και σήμερα) και αναλαμβάνουν αμέσως καθήκοντα.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωράει σε μαζική αλλαγή διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι θα υπογράψουν συμβόλαιο αποδοτικότητας με συγκεκριμένους στόχους, βάσει των οποίων θα κριθεί εάν τελικά θα μακροημερεύσουν ή όχι στο τιμόνι των μονάδων του ΕΣΥ. Η αξιολόγηση των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή που σύγκρινε βιογραφικά ολοκληρώθηκε και έγινε η εισήγηση στην ηγεσία του υπουργείου για τους καταλληλότερους για κάθε θέση. Το ενδιαφέρον ήταν υψηλό, και είναι ενδεικτικό ότι έως την παραμονή της λήξης της διορίας μόνο για μία εκ των 20 θέσεων που προκηρύχθηκαν για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, είχαν κατατεθεί 350 αιτήσεις.


Σύμβαση αποδοτικότητας
Όπως προβλέπεται και στο νέο νόμο του υπουργείου Υγείας, οι νέοι επικεφαλής θα υπογράψουν σύμβαση αποδοτικότητας με τον διοικητή της κατά περίπτωση αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας, κατά την έναρξη της θητείας τους και η αθέτηση των υποχρεώσεων, όπως αυτές περιγράφονται στη σύμβαση, «συνιστά σπουδαίο λόγο ικανό να επιφέρει την πρόωρη λήξη της θητείας τους, αζημίως για το Δημόσιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύμβαση αποδοτικότητας θα περιγράφονται 23 ειδικοί στόχοι που θα αφορούν την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εφαρμογή εργαλείων μάνατζμεντ. Αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων, οι νέοι διοικητές θα κληθούν να μειώσουν τους καταγεγραμμένους χρόνους αναμονής σε αυτά τα τμήματα –οι οποίοι ειδικά σε μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου σήμερα μπορεί να φτάνουν τις 8 ώρες–, ενώ για την ηγεσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια χαρακτηρίζεται κρίσιμη και η φυσική παρουσία τους στα Τμήματα Επειγόντων κατά την εφημερία, προκειμένου να δίνουν λύσεις σε άμεσα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, όταν αυτά εμφανιστούν.
Επίσης, οι νέοι διοικητές θα πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της αλόγιστης χορήγησης αντιβιοτικών στους ασθενείς. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης αναφορικά με τη νοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών –σύμφωνα με τους ειδικούς χορηγούνται στο 55% των ασθενών, όταν το ποσοστό αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 30%– αλλά και τα πολυανθεκτικά μικρόβια εντός των νοσοκομείων. Στους στόχους είναι επίσης η μέτρηση και η βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών αλλά και εργαζομένων, καθώς και η αύξηση του αριθμού πιστοποιήσεων και διαπιστεύσεων «ποιότητας» τμημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στα εργαστηριακά.

Οι δαπάνες
Οι νέοι διοικητές θα πρέπει να μειώσουν το κόστος προμηθειών, ενέργειας αλλά και συντήρησης στη μονάδα που θα αναλάβουν, να παρακολουθούν στενά τις δαπάνες για φάρμακο, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια και το ορθοπεδικό υλικό, αλλά και να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία των νοσοκομείων. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσουν στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (τον περασμένο Αύγουστο τα νοσοκομεία είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους ύψους 501 εκατομμυρίων ευρώ), στην έκδοση ισολογισμών, στη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων και στην παραγωγική χρήση αναλυτικής λογιστικής.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βελτιώσουν την αξιοπιστία των δεδομένων –είτε αυτά είναι οικονομικά είτε αφορούν ιατρονοσηλευτικούς δείκτες– που παρέχουν προς την κεντρική διοίκηση, μέσω των πληροφοριακών συστημάτων τους. Ειδικά στο κομμάτι της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το υπουργείο Υγείας θα ζητήσει μεταξύ άλλων από τους νέους διοικητές την αύξηση του βαθμού αξιοποίησης του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του ασθενούς, την αύξηση της διασύνδεσης ιατρικών πρωτοκόλλων και ιατρονοσηλευτικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, τη μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας υγείας στα βιοπαθολογικά απεικονιστικά τμήματα και την ενίσχυση των υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα νοσοκομεία.
Οι νέοι διοικητές θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν προχωρήσει στην επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί, ενώ θα βρίσκονται μονίμως υπό την εποπτεία και της διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο το οποίο έχουν αναλάβει. 

Με πληροφορίες από kathimerini.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.