Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μεταναστευτικό κύμα από Αλβανία προς Ευρώπη


Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Αλβανοί πολίτες αποφάσισαν να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία, ελπίζοντας να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο και να βρουν δουλειά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat.

Μεταξύ 2008 και 2018, 622.000 Αλβανοί υπήκοοι εξασφάλισαν άδεια παραμονής και εργασίας σε χώρες της Ε.Ε., με την Ιταλία να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των μεταναστών. Η Ρώμη έχει χορηγήσει 308.000 άδειες παραμονής σε Αλβανούς πολίτες, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία.

Το φαινόμενο προκαλεί, όμως, ανησυχία στη χώρα, η οποία αναμένεται, εντός των προσεχών δεκαετιών, να αρχίσει να πλήττεται από χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας και γήρανση του πληθυσμού. Κάθε ημέρα, τουλάχιστον 38 Αλβανοί πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2019, ο πληθυσμός της Αλβανίας υποχώρησε κατά 2.500 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Πληθυσμιακής Εκθεσης του ΟΗΕ. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης, καθώς τα ποσοστά γεννητικότητας παραμένουν ρωμαλέα στη χώρα.

Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ στα Τίρανα, 92 βρέφη γεννιούνται κατά μέσον όρο την ημέρα στην Αλβανία, ενώ 63 άνθρωποι πεθαίνουν. Ο αριθμός των θανάτων, πάντως, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, υπερβαίνει τον αριθμό των γεννήσεων, οδηγώντας σε σταδιακή πληθυσμιακή συρρίκνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Αλβανίας συρρικνώθηκε κατά εννέα ανθρώπους την ημέρα στη διάρκεια του 2019.

Η κάθε γυναίκα στην Αλβανία γεννάει κατά μέσον όρο 1,7 παιδιά, με τους θανάτους να αναμένεται να ξεπεράσουν εντός των προσεχών ετών τον αριθμό των γεννήσεων, δημιουργώντας φάσμα οξείας δημογραφικής κρίσης. Την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά των γεννήσεων έχουν σημειώσει δραστική μείωση. Από το 2020, η αλβανική κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε νέους γονείς, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των γεννήσεων. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει δημογραφική κρίση μετά το 2027. Η απαισιόδοξη αυτή εκτίμηση του ΟΗΕ θέλει τον πληθυσμό της Αλβανίας να έχει μειωθεί κάτω από το ένα εκατομμύριο κατοίκους σε 100 χρόνια από σήμερα.

Πίσω από αυτή την πληθυσμιακή συρρίκνωση κρύβεται συνδυασμός παραγόντων. Πέρα από το μεταναστευτικό κύμα, που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς σε χώρες της Δύσης, η ταχεία μετάλλαξη της παραδοσιακής αλβανικής κοινωνίας σήμανε ότι οι γυναίκες εισήλθαν δυναμικά στην αγορά εργασίας, εγκαταλείποντας τους παλαιότερους παραδοσιακούς ρόλους τους, ενώ οι νέοι εγκατέλειψαν μαζικά τις μικρές κοινότητες αναζητώντας την τύχη τους στις πόλεις ή στο εξωτερικό.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.