Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τελέστηκε στην Πέλλα το Μνημόσυνο του ζεύγους Μακαρόνα, αρχαιολόγων και δωρητών της Πέλλας (φωτο)



Τελέστηκε σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2019, στην Εκκλησία τον Αγίων Αποστόλων στην Πέλλα, το μνημόσυνο του ζεύγους Χαράλαμπου και Έλλης Μακαρόνα, Αρχαιολόγων και δωρητών της Πέλλας.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Πέλλας Δημήτρης Στεργιούλας, το Τοπικό Συμβούλιο Πέλλας οι Πρόεδροι και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων, ο Πρόεδρος των Αμπελουργών, οι Διευθύντριες και δασκάλες του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου με τους μαθητές και πολλοί κάτοικοι της Πέλλας.
Αιωνία η μνήμη του ζεύγους Μακαρόνα.

Το ζεύγος Μακαρόνα

Ο Χαράλαμπος και η Έλλη  Μακορόνα είναι ίσως το πιο σημαντικό ζευγάρι για την Πέλλα από την απελευθέρωση και μετά.

Ο Χαράλαμπος Μακαρόνας ήταν ο αρχαιολόγος που διενήργησε τις πρώτες συστηματικές ανασκαφές στην Πέλλα φέρνοντας στο φως τα πρώτα ευρήματα από τις οικίες τις Πέλλας.

Η μεγάλη ευεργέτιδα της Πέλλας, η Έλλη Μυσιρλή – Μακαρόνα ήταν φιλόλογος που μετά το θάνατο του συζύγου της, θέλοντας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του, δώρισε στην Πέλλας το 1978 τη Συλλογή και τον εξοπλισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Χαράλαμπος Μακαρόνας» και συνέχιζε να την εμπλουτίζει κάθε χρόνο, δώρισε τη συλλογή της από 28 πίνακες Ελλήνων ζωγράφων και πρωτοστάτησε στην ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη -  Πινακοθήκη, εξασφαλίζοντας σχέδια , μελέτες και χορηγίες. Από το 1992 καθιέρωσε χρηματικό βραβείο για τον πρώτο μαθητή της Α, Β, και Γ τάξης του Γυμνασίου Πέλλας. Μετά το θάνατό της το 2007, κληροδότησε όλη την περιουσία της στο Δήμο Πέλλας.





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.