Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης στην Έδεσσα



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης είναι ενότητα και ομοψυχία όλων των Ελλήνων»

Με επισημότητα και εκπροσώπηση όλων των τοπικών αρχών και φορέων εορτάστηκε η Εθνική Αντίσταση στην Έδεσσα, έδρα της ΠΕ Πέλλας, παραμονή της επετείου της μάχης του Γοργοποτάμου, σταθμό της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, με αναφορές στα γεγονότα της Αντίστασης, την αντιστασιακή δράση στην ΠΕ Πέλλας, αλλά και τις θλιβερές στιγμές αντιποίνων από τις δυνάμεις κατοχής. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία και συμβολισμό της Εθνικής Αντίστασης για την ενότητα των Ελλήνων και, ακόμη, τόνισε το χρέος της πολιτείας και των πολιτών να θυμούνται και τιμούν τους ήρωες, νεκρούς και θύματα της Αντίστασης. 

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας: 

«Η Εθνική Αντίσταση του ‘41-‘44, είναι η καθολική αντίσταση του Ελληνικού λαού ενάντια στην προσπάθεια υποταγής και υποδούλωσης. Είναι η τρανή απόδειξη ότι ένας μικρός λαός μπορεί να τα βάλει μ’ έναν ισχυρό δυνάστη και να νικήσει. Ειδικά όταν ο αγώνας που δίνει είναι δίκαιος και πολεμάει με την ψυχή του για ιδέες όπως η πατρίδα, η ελευθερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων που διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής και αναδείχθηκε μέσα από μία σειρά ενεργειών και δολιοφθορών ενάντια στον καταχτητή.  

Η ηρωική δράση των αγωνιστών της αντίστασης διατήρησε υψηλό το φρόνημα του λαού μας και συνετέλεσε αποφασιστικά στην ταπείνωση του κατακτητή και στην απελευθέρωση της πατρίδας μας. Στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης συμμετείχε ενεργά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, του κλήρου και της νεολαίας.

Αποκορύφωμα της δράσης της Εθνικής Αντίστασης ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942. 

Στην συγκεκριμένη επιχείρηση συνεργάστηκαν στενά οι Αντιστασιακές Οργανώσεις ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, υπό την καθοδήγηση Βρετανών πρακτόρων. Η επιτυχία της επιχείρησης ανύψωσε το ηθικό σθένος των Ελλήνων. Οι Έλληνες διαπίστωσαν ότι, όταν είναι ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν αυτό που μοιάζει σε κάποιους ακατόρθωτο. Οι επιτυχίες των Ελλήνων αντιστασιακών εμψύχωσαν την απελευθερωτική δράση των πατριωτών σ’ όλη την Ευρώπη.  

Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης, σήμερα και πάντα, είναι η εθνική ομοψυχία, η κοινωνική συνοχή, η διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και του δικαιώματος για αυτοδιάθεση. Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους αγωνιστές, εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και περισυλλογής…».



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.