Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ένα παραμύθι «γεννήθηκε» στην ΄Εδεσσα χάρη στις εικονογραφήσεις παιδιών με νοηματική υστέρηση



Όταν η ερασιτέχνης - συγγραφέας, Δέσποινα Τσεχελίδου, αποφάσισε να “ ντύσει” με εικόνες το παραμύθι που έγραψε πριν από χρόνια, την περίοδο που τα παιδιά της ήταν μικρά, δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έβρισκε τους καλύτερους εικονογράφους στα πρόσωπα της Αργυρούς, της Κυριακής, του Πέτρου, του Κωνσταντίνου, της Ευγενίας και του Γιώργου... όλα παιδιά με νοηματική υστέρηση. 

Τα έξι παιδιά ανήκουν στην καλλιτεχνική ομάδα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ “ Ορίζοντας” στην Έδεσσα, όπου και απευθύνθηκε η συγγραφέας. Έτσι, τα παιδιά έχοντας το ελεύθερο να αφήσουν τη φαντασία τους να “ καλπάσει” έπιασαν τα μολύβια και τις χρωματιστές μπογιές στα χέρια και κατάφεραν να δώσουν “ σάρκα και οστά” στο παραμύθι, με τον τίτλο “ Ο Γιαννάκης και το μαγικό ρολόι - Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη”.

Ζωγράφισαν την Ελλάδα ως “ Βασιλική νησιωτοπούλα” και την Ισπανία ως τον “ Χόρχε, τον μικρούλη ταυρομάχο”. Είδαν τη Γαλλία στο πρόσωπο της “ Μισέλ, της μικρής μοδιστρούλας” και την Ιταλία σαν τον “ Τζουλιάνο, τον μικρό γονδολιέρη”. Δεν άφησαν παραπονεμένες και χωρίς σκίτσα τη Ρωσία με τη “ Λαρίσα, τη μικρή μπαλαρίνα” και τη Γερμανία με τον “ Χανς, τον διαπρεπή οικονομολόγο”.

“ Την πρόταση για την εικονογράφηση την έκανα εγώ, διότι μεγάλωσα σε οικογένεια που έχει άτομο με αναπηρία. Ήταν μια λύτρωση για μένα, καθώς δεν είχα το οικονομικό ως κίνητρο για να εκδώσω το συγκεκριμένο παραμύθι, το οποίο το έγραψα πριν από εφτά χρόνια, όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά. Και πραγματικά, όταν έλαβα τις εικόνες, δεν έμεινα απλώς ικανοποιημένη, αλλά ενθουσιασμένη. Είχαμε συμφωνήσει με την υπεύθυνη εκπαιδεύτρια σε καλλιτεχνικά θέματα του ΚΔΑΠ να αφήσουμε τη φαντασία των παιδιών με αναπηρία να δουλέψει. Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από αυτό που περιμέναμε”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγγραφέας Δέσποινα Τσεχελίδου.

Επειδή η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για τα παιδιά με νοηματική υστέρηση, η κ. Τσεχελίδου περιέγραψε τις αντιδράσεις τους, όταν έλαβαν στα χέρια τους εκτυπωμένο το παραμύθι. “ Όταν βγήκε το βιβλίο και τους το δώσαμε να το δουν, τα συναισθήματα τους ήταν απερίγραπτα. Αυτά τα παιδιά έχουν μάθει να εκδηλώνονται. Έτσι κι έκαναν. Εκδήλωσαν τα συναισθήματά τους με κραυγές, με αγκαλιές, με πολλή χαρά”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού θα γίνει την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που έχει οριστεί στις 3/12), στην αίθουσα του παρθεναγωγείου Έδεσσας. Έχει τη στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στις δράσεις του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία της πόλης.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν με θεατρικό τρόπο ερασιτέχνες ηθοποιοί - μέλη του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και, όπως είπε η συγγραφέας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη σκηνή και το συγκεκριμένο θεατρικό τα παιδιά που εικονογράφησαν το βιβλίο, καθώς έχουν ήδη αναλάβει τους ρόλους τους σε αυτό το φανταστικό ταξίδι του πρωταγωνιστή Γιαννάκη στην Ευρώπη.  

ΑΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Υπέροχο κείμενο....συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία της συγγραφέως....απλά μια μικρή παρατήρηση.....είναι νοητική υστέρηση και όχι νοηματική!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.