Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Bloomberg: Κορυφαίο χρηματιστήριο στον κόσμο το ελληνικό για το 2019

Κορυφαίο χρηματιστήριο στον κόσμο είναι φέτος το ελληνικό, με τον δείκτη του να έχει αυξηθεί -από χαμηλή βάση- κατά 45%, μετά από μία δεκαετία κρίσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Καθώς οι ελληνικές μετοχές ανακάμπτουν, οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να αρχίσουν να κοιτάζουν την ελληνική αγορά ξανά, σημειώνει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για το ερχόμενο έτος, ιδιαίτερα αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται.

Η δυναμική για την Ελλάδα επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον George Lagarias, επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Financial Planning, καθώς η νέα κυβέρνηση έδειξε τη βούλησή της να εφαρμόσει ένα πακέτο φορολογικών μειώσεων και φιλικών για τις επιχειρήσεις πολιτικών. Αυτό έχει περιορίσει εν μέρει την έκπτωση με την οποία διαπραγματευόταν τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο. «Το κλειδί για το ξεκλείδωμα επιπλέον αξίας στις ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων», δηλώνει ο Lagarias, με τα σημερινά επίπεδα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps,CDS) να δείχνουν ότι αλλάζει η αντίληψη και η χώρα δεν θεωρείται πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης. Ανοίγει, επίσης, την πόρτα για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που είναι συνήθως καταλύτης για μία ευρύτερη άνοδο των τιμών των στοιχείων ενεργητικού, προσθέτει ο Lagarias. Υπάρχει ακόμη αρκετή μεταρρυθμιστική δουλειά να γίνει για να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αλλά αν συνεχισθεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική των ελληνικών μετοχών το 2020, σημειώνει.


«Η Ελλάδα παραμένει ένα γλυκό ορεκτικό για εμάς», δηλώνει ο Emiel Van DenHeiligenberg, επικεφαλής της κατανομής στοιχείων ενεργητικού της Legal & General Investment Management. Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου λέει ότι παρότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, υπάρχουν ακόμη αρκετά θετικά στοιχεία που πρόκειται να έρθουν από την ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα, ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα είναι σχεδόν ο μόνος στην Ευρώπη πάνω από τις 50 μονάδες, υποδηλώνοντας οικονομική ανάπτυξη. Έδειξε αντοχές στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθοδηγούμενος από εγχώριους παράγοντες, ιδιαίτερα τη βελτίωση του κλίματος γύρω από τη νέα κυβέρνηση, αναφέρει. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να βελτιώνεται όλο το έτος, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο δεκαετιών. Ο Van Den Heiligenberg βλέπει πολλά θετικά στο μέτωπο του χρέους, αναφέροντας ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει κοντά στο μηδέν, καθώς και τις χαμηλές αποπληρωμές χρέους τα επόμενα τρίμηνα. «Καθώς οι πιστωτικοί δείκτες της χώρας βελτιώνονται, υπάρχει μία όλο και πιο ρεαλιστική πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε ΒΒΒ και θα γίνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ», σημειώνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Οι αναλυτές της Bank of America ξανάρχισαν την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών στο τέλος Οκτωβρίου, βασίζοντας το επιχείρημα για τις επενδύσεις τους σε ένα απλό ερώτημα: Μπορεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα (σε εύλογο χρονικό διάστημα) χωρίς κεφαλαιακή ένεση; Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, σημείωναν αναλυτές, αναφέροντας τη ρευστότητα, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων. Το κρατικό πρόγραμμα στήριξης «Ηρακλής» μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά παραμένουν συνολικά επιφυλακτικοί, καθώς εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…