Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρευνα: Παράνομα 1 στα 4 τσιγάρα στην Ελλάδα- Καλπάζει το λαθρεμπόριο


To λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα εκτιμάται πως στερεί περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως από τα ταμεία του κράτους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση σε κατανάλωση απομιμητικών τσιγάρων σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή μελέτη Stella της KPMG το 2018 καταναλώθηκαν στην Ελλάδα 3,9 δισεκ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν απομιμητικά σύμφωνα με την KPMG. Το ποσοστό είναι από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρ' όλα αυτά εκτεταμένο είναι το πρόβλημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο 2019, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) καταναλώθηκαν 43,6 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, ποσότητα ισοδύναμη σε μέγεθος με το σύνολο της νόμιμης αγοράς πωλήσεων τσιγάρων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας και της Δανίας. H κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2018 στην ΕΕ υπολογίζεται στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης. Η έρευνα της KPMG κατέγραψε ότι κατασκευάζονται περίπου 9,2 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα εντός της ΕΕ.

Συμφωνα με τα diakiologitika.gr η Πολωνία, η Τσεχία και η Ελλάδα είχαν τις περισσότερες εφόδους σε παράνομα εργοστάσια το 2018.Η μελέτη εντόπισε 33% αύξηση στα απομιμητικά τσιγάρα – το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ιστορικά – με την κατανάλωση να φτάνει στα 5,5 δισεκατομμύρια απομιμητικά τσιγάρα το 2018. Σε δεκαπέντε (15) από τις χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση απομιμητικών τσιγάρων, με τον μεγαλύτερο όγκο να καταγράφεται στην Ελλάδα (1,5 δισεκ. τσιγάρα) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (0,9 δισεκ. τσιγάρα).

Οι αυξημένες κατασχέσεις παράνομων εργοστασίων στην ΕΕ αναδεικνύουν την αυξημένη παραγωγή παράνομων τσιγάρων εντός της ΕΕΗ έρευνα της KPMG κατέγραψε ότι κατασκευάζονται περίπου 9,2 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα εντός της ΕΕ. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και οι έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια από 22 το 2017, σε 51 το 2018.

Η Πολωνία, η Τσεχία και η Ελλάδα είχαν τις περισσότερες εφόδους σε παράνομα εργοστάσια το 2018. Τα παράνομα προϊόντα που παράγονταν σε αυτά τα εργοστάσια εντοπίστηκαν σε πολλές χώρες της ΕΕ. Εάν αυτές οι ποσότητες τσιγάρων είχαν διοχετευτεί στη νόμιμη αγορά, θα πρόσθεταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα Ευρωπαϊκά ταμεία

Ο τρόπος που δρουν οι εγκληματικές οργανώσεις

Οι εγκληματικές οργανώσεις αποκτούν μέσω του διαδικτύου τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμό και αναλώσιμα. Για να αποφύγουν τους ελέγχους, τα παραπάνω αποστέλλονται μέσω των Ελευθέρων Ζωνών Εμπορίου, συνήθως από τη Μέση και Άπω Ανατολή. Με αυτό τον τρόπο στήνοntai πιο γρήγορα και εύκολα τα παράνομα εργοστάσια τσιγάρων. Το ίδιο δίκτυο που χρησιμοποιείται για τα παράνομα τσιγάρα, χρησιμοποιείται και για άλλα παράνομα είδη όπως ναρκωτικά, απομιμητικά ρούχα και φάρμακα.

*Η μελέτη Stella είναι μία ετήσια μελέτη η οποία εκτιμά το μέγεθος και την εξέλιξη της παράνομης αγοράς τσιγάρων στην ΕΕ. Η έκθεση ανατέθηκε στην KPMG από τη Philip Morris Products SA, και αφορά στη συγκέντρωση των δεδομένων για το 2018. Η μελέτη καλύπτει και τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.