Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αυτοί που έφυγαν από κοντά μας το 2019


Μεγάλες απώλειες ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό κόσμο μετρά το 2019.

Λίγες μέρες πριν φύγει το έτος ας θυμηθούμε τους καλλιτέχνες που έφυγαν από κοντά μας μέσα στο 2019.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Πολύ μεγάλη θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο η είδηση του θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ο γνωστός συνθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών από ανακοπή καρδιάς.
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που καταγόταν από τον Βόλο, διέμενε τις τελευταίες μέρες στο σπίτι που διατηρούσε στον Πτελεό Μαγνησίας, μετά από τη συναυλία που πραγματοποίησε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, με τον οποίο συνεργαζόταν φέτος, στον Βόλο την Παρασκευή.

Γιάννης Σπανός

Ο σπουδαίος συνθέτης γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας στις 26 Ιουλίου 1934.
Ο Γιάννης Σπανός εισήλθε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» και από τότε έγραψε πάρα πολλά τραγούδια για το νέο κύμα.
Συνθέτης και στιχουργός με ιδιαίτερες ευαισθησίες ο Γιάννης Σπανός έχει στο ενεργητικό του σημαντικούς δίσκους και μεγάλες επιτυχίες: τις «Ανθολογίες», «Εκείνο το καλοκαίρι». «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» κ.ά.

Νάνος Βαλαωρίτης

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Νάνος Βαλαωρίτης, καταξιωμένος ποιητής, συγγραφέας, μεταφραστής, δάσκαλος και ερευνητής.
Ο Νάνος Βαλαωρίτης είχε γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας και είναι δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Από την μητέρα του είναι εγγονός του εφοπλιστή και πολιτευτή των Σπετσών Ιωάννη Λεωνίδα. Σπούδασε νομικά, φιλολογία (αγγλική και γαλλική) στα πανεπιστήμια των Αθηνών, Λονδίνου, και Σορβόνης.

Σωτηρία Λεονάρδου

Η αγαπημένη τραγουδίστρια και ηθοποιός Σωτηρία Λεονάρδου πάλευε τα τελευταία χρόνια με σπάνια ασθένεια η οποία την είχε καθηλώσει στο κρεβάτι.
Μια από τις πιο ροκ προσωπικότητες της ελληνικής σκηνής η Λεονάρδου άφησε το στίγμα με την συμμετοχή της στην εμβληματική ταινία του Κώστα Φέερη «Ρεμπέτικο» στην οποία και ερμήνευσε συγκλονιστικά το τραγούδι σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου «Καίγομαι – Καίγομαι».

Takis

Ο διάσημος σε όλο τον κόσμο γλύπτης Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως Takis, πέθανε τον περασμένο Αύγουστου.
Tην είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το Ίδρυμα Τάκις, το οποίο αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη το Ίδρυμα Τάκις ανακοινώνει την απώλεια του διεθνούς γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη, γνωστό ως Takis. Ενας αληθινός πρωτοπόρος, επαναστάτης και θρύλος. Θα μείνει για πάντα αλησμόνητος. Ενα παραγωγικό και δημιουργικό μυαλό, του οποίου η εφευρετικότητα, το πάθος και η φαντασία ήταν αστείρευτα, ο Τάκις διερεύνησε πολλούς καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς ορίζοντες, όπως μεταξύ άλλων τη μουσική και το θέατρο, και επαναπροσδιόρισε τα όρια στην σύγχρονη τέχνη.

Τάκης Σπυριδάκης

Στις 14 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένεια του, φίλους και συνεργάτες.
Ο Τάκης Σπυριδάκης ήταν έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Είχε συμμετάσχει σε 13 ταινίες, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποίησε το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αντώνης Ρεπάνης

Ο Αντώνης Ρεπάνης έχει συνθέσει και εκτελέσει πρώτη φορά πάμπολλα τραγούδια, μεταξύ των οποίων τα πιο γνωστά: Αγάπη μου επικίνδυνη, Γιατί κοντά μου κάθεσαι ακόμα, Δυο γυναίκες, δυο αγάπες, Παλιατζής, Χτες το βράδυ στην ταβέρνα, Πού να γυρνάς, Μα τι λέω, Θυσιάστηκα, Γιατί γλυκιά μου κλαις, Στο σταυροδρόμι, Είναι η σκέψη μου η τρελή (ερμηνευτής).
O Αντώνης Ρεπάνης στην δεκαετία του ’60 καθιερώθηκε σαν δεξιοτέχνης κιθαρίστας και ερμηνευτής τραγουδώντας σε πρώτη εκτέλεση συνθέσεις των Τσιτσάνη, Καλδάρα, Χιώτη, Δερβενιώτη, Μπακάλη, Βασίλη Βασιλειάδη κ.ά. που έμειναν διαχρονικές: Γιατί γλυκιά μου κλαις, Ανεβαίνω σκαλοπάτια, Όλος ο κόσμος με μισεί, Σήκω κοπέλα μου, Στο σταυροδρόμι κ.ά.

Φαίδων Γεωργίτσης

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα 26 Ιανουαρίου 1939.
Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960.
Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες-μιούζικαλ της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συχνούς συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά. Στο θέατρο, έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κουν, αλλά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μ. Βολανάκη.

Κώστας Ευρυπιώτης

Ο Κώστας Ευριπιώτης άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 56 ετών.
Ο αγαπητός ηθοποιός νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο «Σπηλιοπούλειο» όπου έδινε την δική του μάχη με το καρκίνο, έχοντας στο πλευρό την σύντροφό του Λίλιαν Μπότση, την αδερφή του καθώς και τα δυο του παιδιά τον Αδαμάντιο και τον Ίωνα από τον προηγούμενο γάμο του με τη Βάλια Κωστοπούλου.

Τάκης Μόσχος

O ηθοποιός Τάκης Μόσχος, μετά από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων έφυγε από το ζωή τον Απρίλιο. Το τελευταίο διάστημα οι φίλοι του έκαναν έκκληση για οικονομική στήριξη στον ηθοποιό. Ο 68χρονος ηθοποιός, γνωστός από τη συμμετοχή του στη θρυλική ελληνική ταινία «Γλυκιά Συμμορία» στον ρόλο του «Αργύρη» και στο «Μετέωρο και Σκιά» του Τάκη Σπετσιώτη στον ρόλο του «Ναπολέων Λαπαθιώτη», νοσηλευόταν εδώ και μέρες σε δημόσιο νοσοκομείο, μετά από διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σοφία Κοκοσαλάκη

Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη. Η σπουδαία σχεδιάστρια μόδας που τίμησε την Ελλάδα στο εξωτερικό χτυπήθηκε από επιθετικό καρκίνο και κατέληξε στο Λονδίνο όπου ήταν και η βάση της εργασίας της.
Η Σοφία Κοκοσαλάκη από το 2004 και μετά έγινε έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο καθώς είχε σχεδιάσει σε συνεργασία με τον Δ. Παπαϊωάννου τα ρούχα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. H σχεδιάστρια είχε καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης.
Ηταν επίσης η σχεδιάστρια των στολών της Aegean αλλά και πρόσφατα των ρούχων του προσωπικού του Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Τιτίκα Νικηφοράκη

Η πιο μεγάλη σε ηλικία ζωή ελληνίδα ηθοποιός, Τιτίκα Νικηφοράκη, πέθανε σε ηλικία 105 ετών.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Νίκου Χατζίσκου όπου εκείνη για μια περίοδο διετέλεσε ως συνθιασάρχης στο πλάι του. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο «Εθνικό Θέατρο», στη θεατρική παράσταση του Ερρίκου Ίψεν με τίτλο «Πέερ Γκυντ»

Νίκος Ιγνατιάδης

Ο Νίκος Ινγατιάδης, o συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών της δεκαετίας του ’80, ο μαέστρος και πιανίστας έχει υπογράψει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του Γιάννη Πάριου αλλά και άλλων αξιόλογων τραγουδιστών.
Είχε συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, όπως: η Νάνα Μούσχουρη, η Βίκυ Λέανδρος, ο Χούλιο Ιγγλέσιας, ο Ντέμης Ρούσσος, ο Αλμπάνο και η Ρομίνα Πάουερ κα.

Γιώργος Ζήκας

O Γιώργος Ζήκας, μία από τις εμβληματικές μορφές του τραγουδιού της περίφημης σχολής της Θεσσαλονίκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.
Ο Γιώργος Ζήκας άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς. Ήταν συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λαϊκού τραγουδιού των τελευταίων 35 χρόνων.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.