Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα 8 εκατ. αναμένεται να φτάσει ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050


Σε έντονο καθοδικό ρυθμό μείωσης του πληθυσμού της βρίσκεται η Ελλάδα από το 2011, οπότε και καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων για πρώτη φορά μετά την περίοδο της Κατοχής του 1944.

Το έτος 2017 στην Ελλάδα είχαμε 88.553 γεννήσεις και 124.501 θανάτους. "Ο πληθυσμός στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει τα 8 εκατ. το 2050, με βάση ένα συντηρητικό σενάριο" ανέφερε ο Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιδρυτής & Πρόεδρος της HOPEgenesis, κατά την ομιλία του στην τελευταία διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο κ. Χανδακάς μαζί με τον Γιώργο Ραχιώτη, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσέγγισαν το φλέγον δημογραφικό πρόβλημα, όπως καταγράφεται στην Ελλάδα και προσπάθησαν να αναδείξουν την ανάγκη εύρεσης μιας κεντρικής λύσης του προβλήματος που θα δώσει κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ώθηση στη χώρα μας.

Τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλά στην κατάταξη της Ευρώπης σχετικά με την υιοθέτηση πολιτικών στήριξης της μητρότητας, της οικογένειας και της γονιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ενίσχυσης των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ο κ. Χανδακάς, εστίασε κυρίως στη σημασία της υπογεννητικότητας και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η κοινωνία να ξεπεράσει τα εμπόδια που διατηρούν χαμηλό ρυθμό γεννήσεων τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, ο ολικός δείκτης αναπαραγωγής, ο οποίος υποδηλώνει τον αριθμό των παιδιών που αποκτάει κάθε γυναίκα στη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας, μεταβλήθηκε από 1,31 που ήταν το 2004, σε 1,5 το 2008 και 2009, ενώ μειώθηκε ξανά σε 1,35 το 2017.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού από τις Ελληνίδες, η οποία από τα 28,8 έτη που ήταν το 2008, μετατέθηκε στα 30,3 έτη το 2016.

Το πιο δυσοίωνο μήνυμα, όμως, συνοψίζεται στη βαθιά γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται ότι το 36% των κατοίκων της Ελλάδας το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη ότι τη δεκαετία του ΄70 ήταν 6% και στις μέρες μας υπολογίζεται στο 18-20%.

Στις αιτίες του δημογραφικού προβλήματος οι δύο ομιλητές εστίασαν στην οικονομική κρίση, που πυροδότησε μια διαδικασία σημαντικής μείωσης του πληθυσμού της χώρας, την Μετανάστευση, που επιδεινώνει το πρόβλημα, αφαιρώντας σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας σε αναπαραγωγική ηλικία που υπολογίζεται περίπου σε 400.000 νέους από το 2011 και το άνισα κατανεμημένο νοσοκομειακό και μαιευτικό δίκτυο, που δυσκολεύει την πρόσβαση στις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κρυμμένα κόστη.

Οι συνέπειες που προκύπτουν από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας μας έχουν κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα: Γήρανση του πληθυσμού, μείωση εργατικού δυναμικού και επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος και κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Aς συνεχιστει η μνημονειακη πολιτικη λιτοτητας προς οφελος των τραπεζων, ας χαριστουν απο την Δικαιοσυνη ολοι οι απατεωνες που φοροδιεφυγαν και βουλιαξαν το κρατος,ας κουκουλωθουν ολα τα σκανδαλα, ας κοπουν τα επιδοματα, κοινωνικα μερισματα που στηριζουν τις φτωχες οικογενειες,ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΔΩ! Ποιος τρελος θα επενδυσει εδω με τοσο υψηλη φορολογια και ακριβη ενεργεια ,ωστε να ανοιξουν θεσεις εργασιας; Συνεχιστε ολοι οι απατεωνες βουλευτες , δημοτικοι αρχοντες να ψευδεστε, και να κλεινετε το ματι σε ακροδεξια σχηματα να ασχολουντα με τους "μεταναστες" ,για να εκτονωνονται οι μαζες. Οταν ξυπνησει αυτη η νεολαια και φτυσει την καραμελα των στημενων μεσων ενημερωσης, που χρυσοπληρωνονται απο τα κυβερνοντα κομματα, θα ψαχνετε εσεις οι μαριονετες της πολιτικης ,τρυπα να κρυφτητε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο βρήκες ότι φταίνε η ακροδεξιά ενώ η δήθεν αριστερά τα έκανε όλα καλά όλοι ίδιοι είναι

      Διαγραφή
  2. 8 ? Δεν λες 28 με τους νέους Έλληνες που έρχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΕΣ ΤΑΙΣΤΕ ΤΑ ΞΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΌΠΟΥΛΑ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΑ,ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ,ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΠΟΛΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΠΟΤΕ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΞΕΦΤΙΛΑ ΓΙΝΑΜΕ Μ ΑΥΤΟΥΣ Π ΚΥΒΈΡΝΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν το μεγαλύτερο θέμα στα κανάλια είναι πόσα αναδρομικά θα πάρουν οι συνταξιούχοι και όχι τι χρήματα παίρνουν οι νέοι εργαζόμενοι, αλήθεια περιμένει κανείς ότι αυτή η χώρα θα επιζήσει. 1400 ευρώ για παράδειγμα παίρνει μετά από τόσα μνημόνια ένας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάλληλος του ΟΤΕ και 600 ευρώ ένας νέος υπάλληλος του ΟΤΕ. 860 ευρώ καθαρά παίρνει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός και πηγαίνει στην άλλη άκρη της Ελλάδας, αφού περίμενε 5 χρόνια για να τον καλέσουν να δουλέψει για πρώτη φορα ΚΟΚ , αλλά εμείς νοιαζόμαστε μόνο για τις συντάξεις αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.