Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φωτιές στις γειτονιές και στα χωριά της Πέλλας - «Κόλιντα Μπάμπω»… παντού! (βίντεο)


Άναψαν το βράδυ της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου οι φωτιές στις γειτονιές και στα χωριά της Πέλλας με την αναβίωση του εθίμου «Κόλιντα Μπάμπω». 
Οι μεγάλες φωτιές, τα ψησίματα στα κάρβουνατα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, κρασί, μουσική, χορός γύρω από τη φωτιά, κέφι και ζωντάνια, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και μάλιστα σε σχετικά ήπιες και κανονικές για την εποχή καιρικές συνθήκες, ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν το σκηνικό που είχε στηθεί από τους δήμους, τους φορείς, τους συλλόγους, αλλά και από μεμονωμένους ιδιώτες σε ολόκληρη την Π.Ε Πέλλας!

Η αναβίωση του εθίμου της «Κόλιντα Μπάμπω» έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές που αναβιώνει το έθιμο ανάβουν το βράδυ φωτιές, φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο, οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν. Σύμφωνα με την παράδοση, το βράδυ εκείνο (23 Δεκεμβρίου) ο Ηρώδης διέταξε την σφαγή όλων των αρσενικών νηπίων μέχρι 2 ετών. 

Η Η.Ε. katratzova.com παραβρέθηκε σε κάποιες από τις φωτιές που άναψαν σε πόλεις και χωριά της Πέλλας, όπως:

Στον συνοικισμό Καρυωτών στα Γιαννιτσά (κεντρική εκδήλωση του δήμου Πέλλας), στην Αριδαία, στην Πέλλα, στον Εξαπλάτανο, στις Αμπελειές, στο Πευκωτό.
kolnte19
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.