Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Θάνος Μικρούτσικος και η Πέλλα!


Του Δημήτρη Μπουλουσάκη

Δεν θα αναφερθώ στο τεράστιο μουσικό του έργο, που σχεδόν όλη η Ελλάδα (και όχι μόνο) γνώρισε, άκουσε, θαύμασε και απόλαυσε. Ούτε στην πολιτική του δράση που είχε αριστερό πρόσιμο,  καθώς ήταν ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο. 
Θα αναφερθώ στην σχέση που είχε αναπτύξει ο Θάνος Μικρούτσικος, ως υπουργός Πολιτισμού επί Ανδρέα Παπανδρέου με την Πέλλα.
Ξεκινώντας να υπενθυμίσω ότι είναι διαχρονικό το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας ο ενιαίος αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πέλλας να ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Έχει ετοιμαστεί μάλιστα φάκελος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας για το θέμα αυτό, αλλά και μελέτη για την δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου που θα συμπεριλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο, το Ανάκτορο και τον πολυθάλαμο Τάφο.

Την ιδέα για δημιουργία «Πρότυπου Αρχαιολογικό Πάρκου Πολιτιστικού Τουρισμού» στην Πέλλα την προώθησε ως βουλευτής το 1993 ο Γιώργος Πασχαλίδης στον -τότε- αν. Υπουργό Πολιτισμού, εξωκοινοβουλευτικό Θάνο Μικρούτσικο. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και μετέπειτα για δύο χρόνια (1994-1996) Υπουργός Πολιτισμού, είχε δείξει τεράστιο ενδιαφέρον και επισκέφθηκε πολλές φορές την Πέλλα κατά την διάρκεια της υπουργικής του θητείας για να δρομολογηθεί η υλοποίηση του μεγάλου αυτού οράματος! Πολλές φορές μάλιστα χωρίς επισημότητες και με συσκέψεις στο Δημαρχείο της Πέλλας (με τον -τότε- δήμαρχο, Γιώργο Ρέμελη), που δεν είχαν δει το «φως» της δημοσιότητας. Θυμάμαι τουλάχιστον τρεις επισκέψεις –συσκέψεις στο δημαρχείο της Πέλλας χωρίς να δοθεί καμία δημοσιότητα- επισημότητα σε αυτές (μετά από επιθυμία του ιδίου) για την υλοποίηση του σχεδίου.

Προσωπικά, είχα την τιμή να τον γνωρίσω, να συζητήσω μαζί του για πολλά θέματα  και να του πάρω συνέντευξη για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Γιαννιτσών και για το περιοδικό «Πολιτεία». Εξαιρετικός, με πολύ προωθημένες απόψεις, αλλά πολύ ρομαντικός για την πολιτική, στην οποία βέβαια δεν άντεξε για πολύ και αποχώρησε για τα γνωστά, «δικά» του μουσικά λημέρια και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Δυστυχώς όμως η πρωτοβουλία, ο σχεδιασμός και το όραμα του ΜΟΝΟΥ μέχρι σήμερα υπουργού Πολιτισμού που αγάπησε πραγματικά την Πέλλα, δεν προχώρησε από αυτούς που διαδέχθηκαν τον κορυφαίο μουσικό στα «ηνία» του Υπουργείου Πολιτισμού τα επόμενα χρόνια...


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.