Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Άρνισσα: Το σχολείο εστία Γνώσης και Πολιτισμού - Έκθεση Ζωγραφικής (φωτο)

Το σχολείο αποτελεί χώρο που έχει τη δυνατότητα να μεταβληθεί σε τοπικό δυναμικό κέντρο, εστία γνώσης και πολιτισμού, αξιοποιώντας τις υποδομές του όχι μόνο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών εντός του σχολικού ωραρίου, αλλά επεκτείνοντας τις ώρες λειτουργίας του για τη διάχυση του έργου του και για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με κατανομή και διάθεση του χώρου και των φυσικών και υλικών πόρων του. Ένα σχολείο που δεν κατάφερε να ανοίξει παράθυρα επικοινωνίας και να χτίσει γέφυρες μάθησης με την κοινωνία, είναι καταδικασμένο στη απομόνωση.
Βασική έκφραση του Ανοικτού Σχολείου αποτελούν οι σχολικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται με βάση τις πρωτοβουλίες και τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Με αυτή τη σκέψη ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας, πήρε την πρωτοβουλία, για τη διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής του Αναστάσιου Γεωργίου, ενός αυθεντικού ταλέντου, στο πλαίσιο ανάδειξης - αναγνώρισης τοπικών καλλιτεχνών της Άρνισσας και της ευρύτερης περιοχής της Βεγορίτιδας. Και γιατί:
- Είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας, του οποίου το έργο δεν γνωρίζουμε και μακάρι να είναι η αρχή για να δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλους συντοπίτες να παρουσιάσουν, δημόσια, το έργο τους. 
- Αναδεικνύει την πηγαία  έκφραση ενός ανθρώπου, μέσα από σκίτσα και χρώματα, ο οποίος ποτέ του δεν πήρε κάποια σχετική εκπαίδευση.
- Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, για τους μαθητές μας, αλλά και για τους συμπολίτες του, γιατί χωρίς καμιά βοήθεια και παρά της δυσκολίες της καθημερινότητας, επέμεινε στην προ-σπάθειά του να κρατήσει ζωντανή την αγάπη του για τη ζωγραφική.
- Επιτρέπει στους παλιότερους να νοσταλγήσουν τα χρόνια της νιότης τους και στους νεότε-ρους να γνωρίσουν μια εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.     

Λίγα λόγια για το έργο του

Οι εικόνες, για το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, αντλούνται από προσωπικά βιώματα της καθημερινότητας μιας άλλης εποχής. Είναι τοπία, όπως και διάφορα είδη ζώων, πολλά απ` τα οποία συναντάει μέσα από τη δραστηριότητα του κυνηγιού. Είναι πρόσωπα, που κεντρίζουν   το ενδιαφέρον του λόγω κάποιου ιδιαίτερου χαρακτηριστικού τους. Είναι ένα παιχνίδι με το φως και τη  σκιά, σε φόντο άσπρο και μαύρο. Σπάνια επιλέγει στατικά αντικείμενα.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει τα έργα του ποικίλουν. Τελάρο με μουσαμά, τσιμεντοσανίδα, πέτρα δαπέδου αλλά και ξύλο σε διαφορετικά μεγέθη.
Το χέρι του και η ματιά του δοκιμάζονται με πολλούς τρόπους. Πειραματίζονται με ακρυλικά χρώματα, με χρώματα λαδιού, με μολύβι. Αλλά και με κάρβουνο, με σινική μελάνη όπως επίσης και με σύνθετες τεχνικές.
Η συλλογή του αποτελείται από 400 περίπου έργα που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια των πενήντα ετών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον τιμώμενο καλλιτέχνη Αναστάσιο Γεωργίου για την ευκαιρία που μας έδωσε να προβάλλουμε το έργο του.
zogarn
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…