Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Άρνισσα: Το σχολείο εστία Γνώσης και Πολιτισμού - Έκθεση Ζωγραφικής (φωτο)


Το σχολείο αποτελεί χώρο που έχει τη δυνατότητα να μεταβληθεί σε τοπικό δυναμικό κέντρο, εστία γνώσης και πολιτισμού, αξιοποιώντας τις υποδομές του όχι μόνο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών εντός του σχολικού ωραρίου, αλλά επεκτείνοντας τις ώρες λειτουργίας του για τη διάχυση του έργου του και για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με κατανομή και διάθεση του χώρου και των φυσικών και υλικών πόρων του. Ένα σχολείο που δεν κατάφερε να ανοίξει παράθυρα επικοινωνίας και να χτίσει γέφυρες μάθησης με την κοινωνία, είναι καταδικασμένο στη απομόνωση.
Βασική έκφραση του Ανοικτού Σχολείου αποτελούν οι σχολικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται με βάση τις πρωτοβουλίες και τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Με αυτή τη σκέψη ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας, πήρε την πρωτοβουλία, για τη διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής του Αναστάσιου Γεωργίου, ενός αυθεντικού ταλέντου, στο πλαίσιο ανάδειξης - αναγνώρισης τοπικών καλλιτεχνών της Άρνισσας και της ευρύτερης περιοχής της Βεγορίτιδας. Και γιατί:
- Είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας, του οποίου το έργο δεν γνωρίζουμε και μακάρι να είναι η αρχή για να δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλους συντοπίτες να παρουσιάσουν, δημόσια, το έργο τους. 
- Αναδεικνύει την πηγαία  έκφραση ενός ανθρώπου, μέσα από σκίτσα και χρώματα, ο οποίος ποτέ του δεν πήρε κάποια σχετική εκπαίδευση.
- Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, για τους μαθητές μας, αλλά και για τους συμπολίτες του, γιατί χωρίς καμιά βοήθεια και παρά της δυσκολίες της καθημερινότητας, επέμεινε στην προ-σπάθειά του να κρατήσει ζωντανή την αγάπη του για τη ζωγραφική.
- Επιτρέπει στους παλιότερους να νοσταλγήσουν τα χρόνια της νιότης τους και στους νεότε-ρους να γνωρίσουν μια εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.     

Λίγα λόγια για το έργο του

Οι εικόνες, για το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, αντλούνται από προσωπικά βιώματα της καθημερινότητας μιας άλλης εποχής. Είναι τοπία, όπως και διάφορα είδη ζώων, πολλά απ` τα οποία συναντάει μέσα από τη δραστηριότητα του κυνηγιού. Είναι πρόσωπα, που κεντρίζουν   το ενδιαφέρον του λόγω κάποιου ιδιαίτερου χαρακτηριστικού τους. Είναι ένα παιχνίδι με το φως και τη  σκιά, σε φόντο άσπρο και μαύρο. Σπάνια επιλέγει στατικά αντικείμενα.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει τα έργα του ποικίλουν. Τελάρο με μουσαμά, τσιμεντοσανίδα, πέτρα δαπέδου αλλά και ξύλο σε διαφορετικά μεγέθη.
Το χέρι του και η ματιά του δοκιμάζονται με πολλούς τρόπους. Πειραματίζονται με ακρυλικά χρώματα, με χρώματα λαδιού, με μολύβι. Αλλά και με κάρβουνο, με σινική μελάνη όπως επίσης και με σύνθετες τεχνικές.
Η συλλογή του αποτελείται από 400 περίπου έργα που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια των πενήντα ετών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον τιμώμενο καλλιτέχνη Αναστάσιο Γεωργίου για την ευκαιρία που μας έδωσε να προβάλλουμε το έργο του.
zogarn
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.