Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στον Άγιο Πορφύριο στην Καρυώτισσα (φωτο)



Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια ξεχωριστή εκδήλωση, ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου από  την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρυώτισσας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυώτισσας και ξεκίνησε με εισηγητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Παντελεήμονα Καραλάζο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως.

Ο π.Παντελεήμων αναφέρθηκε στο βίο, στη διδασκαλία και στα χαρίσματα του Αγίου Πορφυρίου:  «Ο Γέροντας Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στην Εύβοια, στο χωριό Άγιος Ιωάννης. Στα δώδεκά του χρόνια πήγε στο Άγιον Όρος και η χάρις του Θεού τον οδήγησε στα Καυσοκαλύβια στην υποταγή δύο Γερόντων, του π.Παντελεήμονος και του π.Ιωαννικίου. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε μοναχός με το όνομα Νικήτας. Ωστόσο, στα 18 του χρόνια αρρώστησε βαριά, εγκατέλειψε το Άγιον Όρος και εγκαταβίωσε στη Μονή του Αγ. Χαραλάμπους Λευκών. Σε ηλικία είκοσι ετών, χειροτονήθηκε ιερέας στον Άγ. Χαράλαμπο Κύμης από τον Πορφύριο Γ’,  Αρχιεπίσκοπο Σινά, ο οποίος του έδωσε το όνομα Πορφύριος.  Το 1940 κατόπιν θείας πληροφορίας ο Γέροντας Πορφύριος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στο παρεκκλήσι του Αγ.Γερασίμου στην Πολυκλινική Αθηνών. Έζησε εκεί ανακουφίζοντας τον πόνο και την ασθένεια των ανθρώπων. Το καλοκαίρι του 1979 εγκαταστάθηκε στο Μήλεσι με το όνειρο να χτίσει μοναστήρι, όπου και αξιώθηκε να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Το 1991 αναχώρησε για τα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου είχε καρεί μοναχός και στις 2 Δεκεμβρίου 1991 κοιμήθηκε. Αξίζει να θυμόμαστε από τη διδασκαλία του Αγίου ότι πρέπει να στρέφουμε τον αγώνα μας όχι τόσο εναντίον των παθών, αλλά πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για το πώς θα αγαπήσουμε τον Χριστό. Αν αγαπήσουμε τον Χριστό, έλεγε, τότε θα χαθούν όλα τα πάθη. Επίσης, ο Άγιος Πορφύριος είχε προφητικό χάρισμα και έβλεπε τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα, ενώ ταυτόχρονα έκανε διαγνώσεις σε ανθρώπους και τους θεράπευε. Είχε σοφία σε όλες τις επιστήμες και έκανε αναρίθμητα θαύματα. Ο Άγιος Πορφύριος είναι ολοζώντανος στις μέρες μας και η παρουσία του είναι έντονη στο μοναστήρι στο Μήλεσι. Να τον επικαλούμαστε στην προσευχή μας και να τηρούμε τις συμβουλές του». 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Ο πρώτος παππούς» από τη θεατρική ομάδα του Ι. Ναού Καρυώτισσας, στην οποία συμμετείχαν οι: Πρεσβυτέρα Δήμητρα Τόσιου, Αθανάσιος Τσακιλιώτης, Δέσποινα Τσάνταλη, Δημήτρης Τσάνταλης, Ζωή Τσακιλιώτη, Κυριακή Καραγκιοζάκη, Νεφέλη Σκαπέρδα, Ρήγας Δεληδιαμαντής, Χρυσάνθη Αρβανίτη. 

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυώτισσας γέμισε με την παρουσία όλων των ηλικιών έχοντας την ευκαιρία με τις πρεσβείες του Αγίου Πορφυρίου να «γνωρίσουν» το βίο και τις διδαχές του. Η εκδήλωση αυτή δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια των κατηχητών και του υπεύθυνου ιερέα π.Κωνσταντίνου Γιαλατζόπουλου. Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για όλους όσοι εργάστηκαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες δίνονται στον π. Παντελεήμονα Καραλάζο για την εισήγησή του, στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου για την παραχώρηση της αίθουσας, στις κυρίες Αρετή Καρχημά, Βασιλική Μητάκου, Δέσποινα Μητκάκη, Δόξα Δεβετζή, Λίνα Νταούλα  και στον κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο για την εθελοντική προσφορά τους, στον κ. Αλέξανδρο Χατζηγρηγορίου για τις αφίσες και τέλος στον κ. Ρήγα Δεληδιαμαντή για την επιμέλεια των σκηνικών. 














Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.