Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παιδιά προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία


Με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις για τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολείο της πόλης μας (φοίτηση που - ας μην το ξεχνάμε - προβλέπεται από νόμο της ελληνικής πολιτείας, η τήρηση του οποίου δεν εξαρτάται από τη θέληση του όποιου διαμαρτυρόμενου), θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε κάποιες από τις απόψεις του Απόστολου Καρύδα, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, που αναφέρονται σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (18-1-2020): 

«… Η ευθύνη της εκπαίδευσης σε σχέση με τα φαινόμενα της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας είναι μεγάλη και, μάλιστα, διττή: Αφορά την ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο περιβάλλον του σχολείου και της σχολικής τάξης και ταυτόχρονα την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων ενάντια στη βία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Υπάρχει η ανάγκη επομένως για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας παιδαγωγικής της συνύπαρξης και της συμβίωσης…
Βασικές αρχές στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών είναι οι παρακάτω: 
- Η ύπαρξη των παιδιών προσφύγων στο σχολείο δεν αποτελεί αδικία για τα «άλλα» παιδιά μειονέκτημα ή κίνδυνο. Αντίθετα, αποτελεί παιδαγωγική πρόκληση και πλούτο και ευκαιρία για το κτίσιμο γεφυρών με τους άλλους πολιτισμούς και τους άλλους ανθρώπους. 
- Το μορφωτικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό κεφάλαιο των προσφύγων και μεταναστών μαθητών και μαθητριών δεν είναι ελλειμματικό, μειονεκτικό ή επικίνδυνο. Είναι, απλά, διαφορετικό…. 
- Η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν είναι χαρακτηριστικό μιας ομάδας ή ορισμένων ομάδων ανθρώπων. Και εμείς οι Έλληνες υπήρξαμε τόσο μετανάστες όσο και πρόσφυγες σε στιγμές της ιστορίας (Μικρασιατική καταστροφή, μεταναστευτικά ρεύματα σε Αμερική, Αυστραλία κ.ο.κ.). 
- Η απόφαση των οικογενειών προσφύγων και μεταναστών να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα δεν είναι μια πράξη δειλίας και λιποψυχίας. Αντίθετα, είναι πράξη γενναιότητας και υψηλής ριψοκινδύνευσης.
- Δεν υπάρχουν ελάσσονες πολιτισμοί. Κάθε πολιτισμός έχει τη δική του αξία και συνεισφορά στην ανθρώπινη ιστορία… 
- Για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες προέχει η συναισθηματική και ψυχική γαλήνη και ηρεμία και η ομαλή κοινωνική ένταξη και λιγότερο (στην αρχή, τουλάχιστον) η γνωστική πρόοδος. Με αυτή την έννοια το πρώτιστο ενδιαφέρον θα πρέπει να είναι η υποδοχή και αποδοχή των παιδιών αυτών στο περιβάλλον του σχολείου και τη σχολική τάξη και η καλλιέργεια μιας αρμονικής συμβιωτικής σχέσης με τα υπόλοιπα παιδιά. 
- Αρκετά από τα παιδιά αυτά έρχονται στο σχολείο με εμπειρίες πολέμου, με οδυνηρές εμπειρίες μετακίνησης σε ξηρά και θάλασσα κ.ά. Είναι σημαντικό το σχολείο να μη δημιουργήσει στα παιδιά αυτά μεγαλύτερο άγχος και τραύματα από αυτά που ήδη έχουν …
- Η καλλιέργεια των αξιών και των στάσεων της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της αποδοχής του άλλου θα πρέπει να χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις του σχολείου σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
- Εκτός των παραπάνω, σημαντική κρίνεται και η ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου …
- Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο φυσικός χώρος των παιδιών αυτών είναι η σχολική τάξη (το να συνυπάρχουν και να εκπαιδεύονται, δηλαδή, με όλα τα υπόλοιπα παιδιά)…
Αυτή η παιδαγωγική διασφαλίζει συνθήκες ηρεμίας, ασφάλειας και καλής συνεργασίας των μαθητών και μαθητριών, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Δημιουργεί καλύτερους, δημιουργικότερους και πιο αλληλέγγυους πολίτες. Και, το σημαντικότερο, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μια πιο όμορφη, αρμονική και ανθρώπινη κοινωνία». 
Συνυπογράφουμε!

Εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών και Περιχώρων
«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Όμοος κόσμος αγγελικά πλασμένος
    Με τίς υγείες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος είναι Ελληναράς ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ας μάθουμε λοιπόν σε όλους τους ξένους που είναι στην Ελλάδα την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας. Μόνο έτσι θα γίνουν Έλληνες και όχι με ακροδεξιές και φασιστικές νοοτροπίες. Γιατί Έλληνας είναι ο μετέχων της Ελληνικής παιδείας,Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους ρώτησες αν θέλουν να γίνουν Έλληνες η αν θέλουν να σε κάνουν εσένα μουσουλμανο και με ποιο δικαίωμα Ποιός είσαι κύριε και χαρακτηριζεις όποιον έχει διαφορετική άποψη από την δικιά σου φασίστα αυτό πού κάνεις εσυ είναι φασισμός

      Διαγραφή
  3. Χααχαχ.... τα νησια τρεχουνε και δεν φτανουνε. Κατι γραφικοι σαν και εσας τα εφτασαν σε αυτο το αδιεξοδο.
    Η αφομοιωση ειναι ενα παραμυθι.
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΝΟΡΩΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΡΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΚΟ. Αλλά αυτά ουτε με Τσιπρα ούτε με Μητσοτάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγα ρε πατριωτη,για ενα ονομα ξεσηξωθηκατε,επειδη τα σκοπια ειναι χωριο,εδω οι τουρκοι πηραν τ μιση μεσογειο αλλα μουγκα τωρα ε; βλεπεις οι τουρκοι ειναι ισχυροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαγατε ηττα με το μακεδονικο. Το ιδιο θα κανουμε και με το μεταναστευτικο. Και με το αιγαιο. Εσυ που θα εισαι απων και απο τα 3 μη μας κανεις μαθηματα.

      Διαγραφή
  5. Τα λόγια του κ. Καρύδα ειναι πολύ όμορφα, αλλά δυστυχώς μακριά απο την πραγματικότητα.Ποιά παιδαγωγική κ. Συντονιστά Εκπαιδευτικού Έργου λέει να έχεις μαθητές που δεν ξέρουν καν τα ελληνικά με τα ελληνόπουλα ; Απλώς υποβαθμίζεις την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ελληνόπουλα. Υπάρχει σύγκριση της προσφυγιάς και της μετανάστευσης των Ελλήνων με το παιχνίδι που παίζουν τώρα οι μεγάλοι εις βάρος της Ελλάδας ; Πάντως ειναι περίεργο πως ενω θέλετε να εμφανίζεστε για ελεύθερα πνεύματα, συμφωνείτε τυφλά με αυτά που επιβάλλει η ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΙΏΞΤΕ ΤΑ ΜΚΟ ΕΙΜΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ,ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΜΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΚΟΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΌΥ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΕ,ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ,ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΙ ΚΛΕΙΣΑΝ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΊΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΝΝΑΙΌΔΩΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΙΑ ΜΑΣ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ,ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.