Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανακοίνωση ΙΜ Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας με αφορμή την παρουσία του Ποιμενάρχη στον εορτασμό των Θεοφανείων στα Γιαννιτσά


Η Ιερά Μητρόπολις με αφορμή την παρουσία του Ποιμενάρχου της στην πόλη των Γιαννιτσών για τον εορτασμό των Θεοφανείων επισημαίνει τα παρακάτω:

1. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη ανήκει στην απόλυτη δικαιοδοσία του εκάστοτε Μητροπολίτου η απόφαση της παρουσίας του στις κατά τόπους ιερές ακολουθίες και τελετές σε όλη την Μητροπολιτική επαρχία. Κανένας εκκλησιαστικός, πολιτικός η άλλος παράγοντας δεν νομιμοποιείται να επεμβαίνει σε αυτό το ζήτημα, πολύ δε μάλλον να προβάλλει και απαίτηση, αφού πρόκειται για τομέα της ποιμαντικής ευθύνης του.

2. Κατά την παρούσα περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου ο Σεβασμιώτατος έχει λειτουργήσει στην πόλη της Εδέσσης την ημέρα των Χριστουγέννων (Ι.Ν. Κοιμ. της Θεοτόκου - π. Μητρόπολη), την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν (Ι. Καθεδρικός Ν. Αγ. Σκέπης), την 1η του έτους (Ι.Κ.Ν. Αγ. Σκέπης), ενώ πρόκειται να λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Εδέσσης την Κυριακή Προ των Φώτων (5/1). Είναι συνεπώς απολύτως δικαιολογημένη η μοναδική παρουσία του στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Μητροπόλεως, τα Γιαννιτσά, για την εορτή των Φώτων.

3. Οποιαδήποτε χρησιμοποίηση της τοπικής ιστορίας προκειμένου να κατοχυρωθούν τοπικιστικές μικρότητες με διχαστικές συνέπειες στο Σώμα της Εκκλησίας –και πιθανόν εκτός αυτού– αποτελεί πνευματική παρεκτροπή. Τέτοιες αντιλήψεις παρασύρουν τους ανθρώπους σε «κατάδυση» στο ολέθριο κοσμικό φρόνημα και εμποδίζουν την κοσμοσωτήρια «προς Θεόν άνοδο», στην οποία μας καλεί ο επιφανείς Χριστός.
Ευλογημένα άγια Θεοφάνεια!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Σιγά στην άνοδο σας προς Θεον μη χτυπήσετε το κεφάλι σας. Να που εκτός αοο ξύλινη κομματική γλώσσα έχουμε και εκκλησιαστικη! Ούτε το ΚΚΕ δεν θα απαντούσε έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ….. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ, ΔΙΟΤΙ:
    Α. ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΤΟΥ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ ΣΕ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ (ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ).
    Β. ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ.
    Γ. ΕΝΕΡΓΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΖΩΗ ΣΕ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΙΡΟΝΤΑΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ.
    Δ. ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΥΣ.
    Ε. ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΣ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ.
    ΣΤ. ΔΙΟΙΚΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ, ΑΦΟΥ ΟΥΔΕΝ ΜΕΜΠΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΣΥΝΗ (ΙΕΡΕΙΣ, ΜΟΝΑΧΟΙ) ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ.
    Ζ. ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΟΔΟ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ).
    Η. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΩΣ ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
    Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΑΞΙΩΣΕ, ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΕΔΕΣΣΑΙΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ? ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, κ.ΙΩΗΛ ΜΑΚΑΡΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.