Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωήλ στον εορτασμό των Θεοφανείων στα Γιαννιτσά


Την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. ΙΩΗΛ θα προστεί του εορτασμού των Θεοφανείων στην πόλη των Γιαννιτσών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 6/1

7.00 π.μ. Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Μέγας Αγιασμός και κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού παρουσία των Τοπικών Αρχών στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητροπόλεως) Γιαννιτσών προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. ΙΩΗΛ.

12.00 μ. Τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό Λουδία υπό του Σεβασμιωτάτου.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

17 comments:

  1. Με θλίψη τέτοιες χρονιάρες μέρες όλοι οι Εδεσσαίοι γινόμαστε μάρτυρες της τραγικής και προκλητικής απαξίωσης της ιστορίας και της παράδοσης της πόλης μας. Μια παράδοση 150 χρόνων απαξιώνεται από τον ίδιο τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ!
    Για όσους δεν γνωρίζουν για την ιστορικότητα του εορτασμού των Θεοφανείων στην Έδεσσα, τον οποίο ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Ε. Νούσκας χα-ρακτηρίζει ως «πρώτη Εθνική αντίσταση των Εδεσσαίων εναντίον του Πανσλαβισμού κατά τον Μακεδονικό αγώνα»! έχει ως εξής:
    Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την κατάληψη της εκκλησίας των Αγ. Αναργύρων από τους Εξαρχικούς Βουλγαριστές της πόλης, πιθανότατα όπως μαρτυρούν οι ιστορικοί ερευνητές το 1873, και κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων εκείνης της χρονιάς οι πατριαρχικοί Εδεσσαίοι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πηγαίνοντας για τη συνηθισμένη τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στο χώρο που τότε γίνονταν η τελετή, ο οποίος βρισκόταν στον ποταμοβραχίονα του Εδεσσαίου ποταμού στα παλαιά νεκροταφεία γίνονται μάρτυρες του «θλιβερού επεισοδίου», πάντα κατά τον κ. Νούσκα, να έχουν καταλάβει τον χώρο οι Εξαρχικοί Εδεσσαίοι με δικό τους ιερέα και να μην επιτρέπουν την τέλεση της καταδύσεως του Σταυρού στους Πατριαρχικούς.
    Τη λύση τότε έδωσε ο θαρραλέος Στόγιος Αθανάσιος με κίνδυνο της ζωής του, ο οποίος με το σπαθί του οδήγησε την πομπή, με επικεφαλή τον τότε Μητροπολίτη διαμέσου των μουσουλμανικών νεκροταφείων της πόλης (σημερινή περιοχή ΙΚΑ-Δημαρχείου) στη Βυζαντινή γέφυρα «Κιουπρί» για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού!
    Έκτοτε κάθε χρόνο τα τελευταία 150 χρόνια, η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού τελείται ιστορικά στον χώρο της Βυζαντινής γέφυρας (Κιουπρί), με επικεφαλή τον Μητροπολίτη Εδέσσης, ενώ απέναντι από την οικία του Στόγιου γίνεται στάση της πομπής με δέηση στη μνήμη του!
    Το ερώτημα που δημιουργείται σε κάθε Εδεσσαίο είναι εύλογο. Για ποιο λόγο μετά από τόσα χρόνια εορτασμού των Θεοφανείων με επικεφαλή τον εκάστοτε Μητροπολίτη, ο Σεβασμιώτατος φέτος προέβη σε αυτήν την κίνηση;
    Ας ελπίσουμε πως πρόκειται για λάθος εξ αγνοίας (;) του Μητροπολίτη που έστω και την τελευταία στιγμή θα διορθωθεί!
    Προσωπικά με πλήρη συνείδηση της ιστορίας της πόλης μου και του εορτα-σμού των Θεοφανείων, εφόσον ο Σεβασμιώτατος και η Μητρόπολη εμμείνει στη λάθος απόφαση του εορτασμού των Θεοφανείων στα Γιαννιτσά και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Λουδία ποταμό δεν θα παραστώ στον εορτασμό της πόλης μας στο Κιουπρί και καλώ τον κάθε Εδεσσαίο συντοπίτη μου να μην παραστεί ως αντίδραση στη νεοφανή και τραγική απόφαση αλλοίωσης της παράδοσης μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλύτερα να μην έρθεις κάτσε σπιτάκι σου άσε να πάμε εμείς μας φτάνει και σκέτος ιερέας η άξια αυτών που έγραψες πάρα πάνω είναι πάνω από παπάδες και δεσποτάδες, όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε ,μονος σου το έγραψες ο Στογιος με το σπαθί του άνοιξε το δρόμο οχι ο μητροπολίτης αρα ο λαος που θα είναι εκει αντιπροσώπευει τον Στογιο όχι τον μητροπολίτη

      Διαγραφή
    2. άσε τις εξυπνάδες!! η παρουσία του δεσπότη στη τελετή είναι σημασιολογική!!! χωρίς τους Μητροπολίτες δεν θα υπήρχε Μακεδονικός Αγώνας!!! αμέσως τα παπαγαλάκια του να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα!!

      Διαγραφή
    3. ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΑΓΝΩΣΤΕ ΦΙΛΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ;

      Διαγραφή
  2. Το Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας σας λέει κάτι κύριε από την Έδεσσα;Ποίμνιο του Μητροπολίτη είναι όλοι οι κάτοικοι του Νομού, όχι αποκλειστικά της Εδεσσας. Τραγικός και εγωιστής είστε εσείς κι όχι η απόφαση του Μητροπολίτη! Διευρύνετε λίγο το μυαλό σας και μην το περιορίζετε μόνο στα όρια της Έδεσσας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ιωήλ δίχασε τον Δήμο Έδεσσας τώρα διχάζει τον νόμο Πέλλας.
    Τα στέρνα τιμούν τα πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ το λες οχι οι άλλοι δεν έχει διχάσει κανέναν γιατί βγήκε ενας γραφικός πρέπει να διχαστούμε ...πας καλά

      Διαγραφή
  4. επικεφαλής, είναι άκλιτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μητροπολίτης έχει δυστυχώς γίνει έρμαιο διάφορων πολιτικάντιδων της περιοχής, και αυτό φαίνεται πως θα αφήσει τελικά μια πικρή γεύση στην δεσποτεία του. Ενώ ξεκίνησε σαν ένας φωτισμένος και προοδευτικός ιεράρχης, έχει τώρα μαζέψει γύρω του έναν στρατό από μισαλλόδοξους, οπισθοδρομικούς και προβληματικούς ανθρώπους που τον έχουν αλλιώσει. Αυτόν τον στρατό, που έχει συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, τον χρειάζονται οι πολιτικοί και για αυτό τον περιτριγυρίζουν. Το μίσος, ο ρατισμός, ο εθνικισμός, οι θεωρίες συνωμοσίας και το αλισβερίσι με τον πολιτικό υπόκοσμο δεν έχουν θέση στην Εκκλησία του Χριστού. Ας ελπίσουμε στον Φωτισμό των Θεοφανείων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να μην έρθεις καθόλου ρε να κάτσεις στην μιζέρια σου που θα διχάσεις τον λαό

      Διαγραφή
  6. Γιατί όλοι ανώνυμα θίγετε τόσο σοβαρά θέματα . Δεν έχετε όνομα ; Λαλίστατε κύριε που δεν θα πάτε στην τελετή , βλέπετε λάθος αλλά το όνομά σας και την ιδιότητά σας διστάζετε να την αναφέτε . Λυπάμαι . Όταν βγήτε από το καβούκι της ανωνυμίας σας μπορούμε να το σηζητήσουμε . Ως τότε .... καληνύχτα. Θεόδωρος Αρετάκης , σήμερα αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών και πατέρας τριών παιδιών που σκίζομαι να τα μεγαλώσω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΙ ΕΔΕΣΣΑΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΜΕ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ. ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΤΩΤΕΡΩΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙΩΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδεσσαίος είμαι άλλα το τερμάτισε ο συμπολίτης μου που βγάζει κακία για άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με την αντιπάθεια του στον δεσπότη( προδόθηκε απο την γραφή του ) για μενα ο δεσπότης πρέπει να πηγαίνει παντού και στο πιο μικρο χωριό

      Διαγραφή
  8. ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Σεβασμιώτατος Πατερας Ιωηλ διακρινεται για την Πάνθομολογουμενη σεμνότητα του, βιώνουμε καθημερινά, από την πρώτη μέρα που είχαμε τη χαρά και την τύχη να γίνει ο Ταγος της Ιεράς μας Μητρόπολης: την ανυποκριτη αγάπη του για τον πάσχοντα, τον αδιάκοπο αγώνα του να δίνει το "παρών οπου κρίνει ότι χρειάζεται η αρωγή του, την αφοσίωση του με την οποία υπηρετεί αξίες διαχρονικά πανανθρώπινες.
    Ο πανσεπτος ιερωμένος κατα γενική ομολογία επιτελεί ανεκτίμητο θρησκευτικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο!! Ειναι υπόδειγμα της ταπεινοφροσύνης, της δικαιοσύνης, της βαθιάς πίστης στο θεό και στον άνθρωπο, της μεγάλης αγάπης για την εκκλησία και το χριστεπωνυμο πλήρωμα της,ενώνει και δεν διχάζει ΠΟΤΕ. Φλογερος πατριώτης, γνήσιος απόγονος του Ήρωα Συνταγματάρχη Δαβάκη, γνωριζει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ….. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ, ΔΙΟΤΙ:
    Α. ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΤΟΥ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ ΣΕ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ (ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ).
    Β. ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ.
    Γ. ΕΝΕΡΓΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΖΩΗ ΣΕ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΙΡΟΝΤΑΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ.
    Δ. ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΥΣ.
    Ε. ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΣ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ.
    ΣΤ. ΔΙΟΙΚΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ, ΑΦΟΥ ΟΥΔΕΝ ΜΕΜΠΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΣΥΝΗ (ΙΕΡΕΙΣ, ΜΟΝΑΧΟΙ) ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ.
    Ζ. ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΟΔΟ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ).
    Η. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΩΣ ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
    Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΑΞΙΩΣΕ, ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΕΔΕΣΣΑΙΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ? ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, κ.ΙΩΗΛ ΜΑΚΑΡΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ζουμε σε εναν κοσμο που ξερει μοναχα να κρινει!Ντροπη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.