Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα διεθνή ΜΜΕ για εκλογή Σακελλαροπούλου: Σπάνια επίδειξη αρμονίας στην κατακερματισμένη ελληνική πολιτική σκηνή


Το γύρο του κόσμου κάνει μέσα από τις ανταποκρίσεις των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων και των διεθνών ΜΜΕ η είδηση της εκλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα στην Ελλάδα.

Associated Press

«Η κορυφαία δικαστίνα Αικατερίνη Σακελαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην Ελλάδα με τους βουλευτές να την εκλέγουν σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας», μεταδίδει το Αssociated Press. Το πρακτορείο σημειώνει ότι «η υποψήφια του συντηρητικού κόμματος υποστηρίχθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ «σε μια ασυνήθιστη επίδειξη αρμονίας στον κατακερματισμένο κόσμο της ελληνικής πολιτικής σκηνής».

Bloomberg

«Οι Έλληνες βουλευτές εκλέγουν την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους» μετά από μόλις έναν γύρο ψηφορίας, αναφέρει το Bloomberg σχολιάζοντας ότι έλαβε 261 ψήφους υπέρ, πολύ περισσότερες από τις 200 που χρειαζόταν στην Βουλή των 300.

Anadolu

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στέκεται και αυτό στο γεγονός ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελλάδας.
«Την πρώην δικαστίνα υποστήριξε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το αριστερό SYRIZA και το κεντροαριστερό ΚΙΝ ΑΛ. Η πενταετής θητεία της θα ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου, όταν θα αντικαταστήσει τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο».

Euronews

Από την πλευρά του Euronews σχολιάζοντας την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει ιστορικά χαμηλό ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών σε υψηλά πολιτικά πόστα και από τις 18 κορυφαίες θέσεις, όλες πλην μιας στελέχωναν μέχρι σήμερα άνδρες».
Φιλοξενεί δε δηλώσεις του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Αριστείδη Χατζή, σύμφωνα με τον οποίο η νέα Πρόεδρος της Ελλάδας θα είναι μια θετική δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή. «Είναι μια εξαίρετη δικαστίνα, εξαίρετη στην οικοδόμηση συναίνεσης, φιλελεύθερη με την ευρεία έννοια της λέξης και δεν είναι οπαδός, πράγμα πολύ σημαντικό για την ελληνική πολιτική», λέει. Και συμπληρώνει: «Θα την υποστηρίζει σχεδόν το 90% των Ελλήνων βουλευτών. Κι αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου ομοφωνία στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος με ευρεία πολιτική συναίνεση, είναι μια στιγμή ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα».

Der Spiegel

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι «η εκλογή της 63χρονης δικαστίνας θεωρείτο σίγουρη από τη στιγμή που η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλά ο πρωθυπουργός έπεισε τόσο ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και τους Σοσιαλδημοκράτες»«.

Il Messaggero

«Στην Ελλάδα εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, σημειώνοντας ότι τη στήριξαν βουλευτές όχι μόνον από το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και από την αντιπολίτευση. «Η εκλογή της σήμερα το πρωί έγινε από τον πρώτο γύρο δεδομένης της υπερκομματικής στήριξης που είχε η υποψηφιότητά της».

Πηγή: iefimerida.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.